DSÖ: Refah’de sağlık sistemi çöküş noktasında!

Refah'taki sağlık krizi, Gazze'deki insani durumun ne kadar kritik olduğunu bir kez daha gözler önüne seriyor.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 13 Mayıs 2024
  • 13:30

Filistin’e yönelik her geçen gün ağırlaşarak artan saldırılar, halihazırda ciddi şekilde zarar görmüş sağlık sisteminin altyapısını daha da kötüleştiriyor. Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) verilerine göre; Refah bölgesindeki hastanelerin çoğu şu anda kısmen işlevsel durumda. Bölgedeki hastanelerin yıllardır devam eden çatışma ve ablukalar sebebiyle ciddi zarar görmesi, tıbbi malzemenin sınırlı olması, sağlık çalışanlarının can güvenliğinin olmaması sistemin zayıflamasına ve işlevsizleşmesine sebep oldu.

DSÖ Sözcüsü Margeret Harris, BM Cenevre Ofisi’nde bu hafta gerçekleştirdiği basın toplantısında, Gazze’nin Refah bölgesindeki sağlık sisteminin ciddi derecede endişe verici olduğunu belirterek, dünya kamuoyuna acil eylem çağrısında bulundu.

Refah’taki hastanelerin tablosuna ilişkin açıklamalarda bulunan Harris, şunları söyledi:

"Refah'ta yaşanan artan çatışmalar ve askeri hareketlilik, bölgedeki sağlık sistemini derinden etkilemektedir. Şu anda, bölgedeki hastanelerin büyük bir kısmı kısmen işlevsel durumda ve herhangi bir askeri operasyon durumunda tamamen işlevsiz hale gelebilirler. Bu durum, binlerce insanın sağlık hizmetlerine erişimini tehlikeye atıyor ve ölüm ve hastalık vakalarının artmasına neden olabilir.’’

Siyonistlerin soykırım saldırılarına ve tüm engelleme girişimlerine rağmen, uluslararası sivil toplum ve yardım kuruluşları Refah'taki sağlık sisteminin güçlendirilmesi ve acil ihtiyaçların karşılanması için kısıtlı imkanlara rağmen Gazze’ye yardım gönderiyor. Ancak, savaşın tüm yıkıcılığı ile devam etmesi ve insani her türlü yardımın kısıtlanması, sağlık krizinin derinleşmesine ve daha fazla insanın katledilmesine sebep oluyor. Durumun aciliyetine dikkat çeken Harris, Gazze’deki sağlık krizine ilişkin şunları söyledi:

“DSÖ olarak, Gazze'deki sağlık krizine acil müdahale etmek için çalışıyoruz. Ancak, mevcut koşullar altında, çabalarımızın yetersiz kalabileceğini kabul etmeliyiz. Bu nedenle, uluslararası topluma ve taraflara, acilen harekete geçme ve sağlık tesislerine erişimi kolaylaştırma çağrısında bulunuyoruz.’’

Refah'taki sağlık krizi, Gazze'deki insani durumun ne kadar kritik olduğunu bir kez daha gözler önüne seriyor. Siyonist barbarlığın soykırım saldırılarına karşı dünya ölçeğinde tepkilerin yükselmesine rağmen emperyalistler savaşı körüklemeye devam ediyor. Ateşkes sağlanmadığı ve barış güvenceye alınmadığı sürece, savaş giderek derinleşecek ve Filistin halkı için yaşam imkansız hale gelecektir.

Verili bu koşullar altına, sağlık çalışanlarının can güvenliğinin sağlanamadığı ve yaralılara müdahalede dahi zorlanıldığını belirten Harris, son olarak şunları ifade etti:

“Son olarak, sağlık hizmetlerinin kutsallığının korunması gerektiğini vurgulamak istiyorum. Sağlık çalışanları ve tesisleri, çatışma ortamlarında bile saygı görmeli ve korunmalıdır.’’