Drancy’de faşist saldırıya karşı kitlesel eylem

Paris banliyölerinden Drancy’de, Kürt derneğine yönelik faşist saldırıya karşı kitlesel eylem düzenlendi.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 27 Şubat 2022
  • 21:15

Fransız polisi 24 Şubat günü Drancy Demokratik Kürt Toplum Merkezi’ni basmış ve dernekte saatlerce arama yapmıştı. 26 Şubat Cumartesi günü de Türkiyeli ırkçı faşistler tarafından bir saldırı düzenlendi. Saldırıda dernek çalışanlarından yaralananlar oldu, fakat faşist saldırı geri püskürtüldü.

Drancy Demokratik Kürt Toplum Merkezi’ne yönelik saldırı, çoğunluğu kadın ve gençlerden oluşan binlerce kişinin katıldığı eylemle protesto edildi. Eylemde polis baskını ve faşist saldırının bir tesadüf olmadığının altı çizildi.

Eylem, kitlenin saat 13.00’da Drancy Belediyesi önünde toplanmasıyla başladı. Ardından kortej oluşturularak yürüyüşe geçildi. En önde Abdullah Öcalan’ın dev posteri ve arkasında Kürtçe ve Fransızca pankartlar ile Öcalan flamaları taşındı. Kürtçe marşlar eşliğinde gerçekleşen yürüyüş boyunca sık sık “Öcalan’a özgürlük!”, “Drancy faşizme mezar olacak!”, “Bijî berxwadana gelê Kurd!”, “Kahrolsun faşist Türk rejimi!” sloganları haykırıldı. Yürüyüş Escadri Normandie-Niemen meydanına kadar sürdü.

Meydana varılmasının ardından, özgürlük mücadelesinde ölümsüzleşenler anısına saygı duruşunda bulunuldu. Devamında Fransa Demokratik Kürt Konseyi (CDK-F) adına konuşma yapıldı. Konuşmada saldırıların tesadüf olmadığı, son zamanlarda artarak sürdüğü belirtildi. 9 yıl önce, 9 Ocak 2013’te Sakine Cansız, Fidan Doğan, Leyla Şaylemez’in katledildiği cinayete değinilerek, Drancy’deki derneğe yapılan saldırının da aynı merkezin (Türk devleti ve büyük elçiliğinin) yönlendirmesiyle düzenlendiği aktarıldı. Fransız adaletine Kürt kurumlarının korunması çağrısının da yapıldığı konuşmada, saldırılara karşı Kürtlerin kurumlarını koruyup savunabilecekleri açıklandı.

Binlerce Kürdistanlı emekçinin katıldığı eyleme, İşçilerin Birliği Halkların Kardeşliği Platformu (BİR-KAR) ve AvEG-KON da flamalarıyla katıldılar.

Kızıl Bayrak / Drancy-Paris