Daher grubunda işçi kıyımı

Fransa’da havacılık taşeronluğu konusunda uzmanlaşmış bir şirket olan Daher grubu, koronavirüs salgınıyla krizin faturasını işçilere ödetmeyi planlıyor.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 16 Nisan 2020
  • 19:00

Daher sermaye grubu, işçilerin hayatını hiçe sayarak faaliyetlerine bir gün bile ara vermeden devam ediyor. Şimdi de kârına kâr katmak için salgını bahane ederek işçi kıyımına gidiyor. Uçak, havacılık ekipman ve sistemlerinin yapımı, lojistik ve tedarik zinciri hizmetleri gibi sektörde faaliyet yürüten ve sektörde rakip tanımayan Daher, bünyesinde çalışan 10 bin işçiden bin 700 geçici (interimair) ve bin 300 süresiz kontratlı kadrolu olmak üzere 3 bin çalışanını işten çıkartacağını duyurdu.

1863 yılında kurulan ve halen 13 ülkede faaliyet yürüttüğünü belirten grup 2019 yılında 1,3 milyar euro ciroya sahip olmakla övünüyor. Endüstriyel ortakları için artı değerli çözümler tasarlayıp geliştirerek Endüstri 4.0’da referans olarak kendini kanıtladığını, uçak, havacılık ekipman ve sistemlerinin yapımı, lojistik ve tedarik olarak üç ana dalda liderliği elinde bulundurduğunu söylüyor. Salgının yayılmasının engellenmesi için birçok sektörde üretim dururken, Daher virüsün yayılma riskine rağmen acil hiçbir insani ihtiyaç taşımayan uçak parçalarını üretmeyi sürdürdü.

Sermaye grubu işçi kıyımını işbirlikçi sendika CFDT’nin de desteğini alarak meşrulaştırmaya çalışıyor. İşçi kıyımını iki sayfalık bir açıklamayla duyuran CFDT sendikası, 2020 yılının üretim maliyetlerinin kısıtlanması, grup yöneticilerinin aylıklarının düşürülmesi ya da aylıklarından vazgeçmeleri yönündeki açıklamalarla Daher sermaye grubunun “şirketi krizden kurtarma çabası” içinde olduğunu savundu. Krizin etkisiyle şirketin uğrayacağı zarara da değinen işbirlikçi sendika, 3 bin işçinin işini kaybetmesini savunarak, aksi takdirde 7 bin işçinin işini kaybedeceğini iddia etti. Sendika, daha da arsızlaşıp Daher grubunun daha önce de krizler atlattığını hatırlatarak, krizle nasıl mücadele edeceğini bildiğini ve bu krizin de üstesinden gelerek kendini yenileyeceğini savundu.

Daher tarafından Kasım 2019’da da “yeni organizasyon projesi” adı altında bir kıyım projesi sunulmuş, CFDT sendikası bunu da desteklemişti. Sendika proje kapsamında tekelin 400 milyon euro kaybedeceği kaygısıyla 250 işçinin işten çıkartılmasını onaylamıştı.

Daher’de CGT sendikasında örgütlü bir işçi ise yaptığı açıklamada, kıyımın sermaye ile iş birliği yapılarak değil, ortak mücadele ve irade karalılığıyla durdurulabileceğini vurguladı.

Kızıl Bayrak / Paris