“Covid-19, bilinen tarihten daha önce ortaya çıkmış”

İtalya’da yapılan geçmişe yönelik bir araştırma, ülkede koronavirüsün, ilk vakanın tespit edildiği Şubat ayından önce, 2019’un eylül ayında görüldüğüne işaret ediyor.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 16 Kasım 2020
  • 16:55

Milano Kanser Enstitüsü tarafından yapılan açıklamaya göre koronavirüsün salgının başladığı Ocak ayı sonlarından çok daha önce var olduğu ortaya çıktı. Milano ve Torino'daki Yüksek Sağlık Enstitüsü'nün atık su üzerine yaptığı çalışmada, koronavirüsün İtalya’da 2019 yılının Eylül ayının başlarında olduğu tespit edildi.

Milano Kanser Enstitüsü ve Siena Üniversitesi tarafından yapılan ve Eylül 2019 ile Mart 2020 arasında akciğer kanseri taramasına katılanlardan alınan kan örneklerini kapsayan araştırmada hastalarda Covid-19 virüsü tespit edildi.

INT'nin bilimsel dergisi Tumori Journal tarafından yayınlanan İtalyalı araştırmacıların bulguları, Eylül 2019 ile Mart 2020 arasında bir akciğer kanseri tarama denemesine kaydolan 959 sağlıklı gönüllüsünden alınan verilere dayanıyor. 

Reuters'da yer alan habere göre araştırma, deneklerin % 11,6'sının Şubat'tan çok önce koronavirüs antikorları geliştirdiğini gösteriyor.

"İtalya'da pandemi öncesi dönemde SARS-CoV-2 antikorlarının beklenmedik tespiti" başlıklı araştırma için Siena Üniversitesi tarafından başka bir spesifik SARS-CoV-2 antikor testi gerçekleştirildi.

Araştırmaya katılan bilim insanlarından Giovanni Apolone, yaptığı açıklamada, Ekim ayının ilk haftasına tarihlenen dört vakanın da virüsü nötralize eden antikorlar için pozitif olduğunu gösterdiğini söyledi.

"Yani bu, deneklerin Eylül ayında yeni tip koronavirüs ile enfekte oldukları anlamına geliyor" diyen Apolone ekledi:

"Ana bulgu şu: Hiçbir semptomu olmayan kişiler sadece serolojik testlerden sonra pozitif olmakla kalmayıp, aynı zamanda virüsü öldürebilen antikorlara da sahipti.

"Bu, yeni koronavirüsün halk arasında uzun süre dolaşabileceği ve düşük bir ölüm oranıyla ortadan kalkacağına değil, sadece tekrar yükseleceğine işaret ediyor."

İtalyalı araştırmacılar Mart ayında, 2019'un son çeyreğinde Lombardiya'da normalden daha fazla sayıda şiddetli zatürre ve grip vakası bildirildiğini, bunun virüsün daha önce baş gösterdiğinin işareti olduğunu söylemişti.