Korona salgınının başlangıcında ihracatta yaşanan ciddi düşüşün ardından, Çin gümrük idaresi ekonomik toparlanma belirtilerini bildirdi. Buna göre, dünyanın en büyük ikinci ekonomisi olan Çin’in ihracatı, Ocak ve Şubat aylarında yüzde 60,6 arttı. İthalatın da yüzde 22,2 oranında arttığı söyleniyor. Bu, dış ticaretin bir önceki yıla göre yüzde 41,2 arttığı anlamına geliyor ve bunun, birçok uzmanın beklentilerini aştığı ileri sürülüyor.
Güçlü büyüme bir önceki yılın düşük karşılaştırmalı değerlerine de dayandırılmaktadır. Çin’in koronavirüs salgını sonrasında Çin metropolü Wuhan’da fabrikaların kapatılması ve sıkı kontrol önlemlerin alınması sonucu 2020 yılının Şubat ve Mart aylarında ihracat önemli ölçüde düşmüştü. Dış ticaret, 2020’nin ikinci yarısından bu yana yeniden güçlü bir şekilde artıyor ve Çin ekonomisinin toparlanmasına beklenenden daha fazla katkıda bulunuyor.
Süddeutsche Zeitung’un haberine göre, Alman ekonomisinin de, en önemli ticaret ortağının bu büyümesinden yararlandığı öne sürülüyor. Dolar bazında hesaplamalara göre Alman ihracatçılar iki ayda Çin’e yüzde 31,1 daha fazla mal teslim edebildi. Çin’in Almanya’ya ihracatı da yüzde 71,2 arttı. Benzer şekilde, Çin’in Avrupa’ya ihracatı yüzde 62,6, Avrupa’dan ithalatı ise yüzde 32,5 arttı.
Çin’in ticaret fazlası beklentilerin üzerinde, 103 milyar dolara yükseldi. Uzmanlar Aralık ayında aslında 78 milyar dolarlık bir düşüş bekliyorlardı. Önceki yılın Aralık ayına kıyasla ihracat yüzde 18,1 artarken, ithalat yüzde 6,5 arttı. 2020 yılı açısından halihazırda bir toparlanma söz konusuydu. İhracat, yıl boyunca yüzde 3,6 oranında artarken ithalat yüzde 1,1 azaldı.
İhracattaki yükseliş, ekonomik büyümeyi uzmanların tahminlerinden daha fazla destekliyor. Geçen yıl yüzde 2,3’lük büyümenin ardından, Başbakan Li Keqiang’ın Cuma günü Pekin’deki Halk Kongresi toplantısında belirlediği hedeflere göre, Çin ekonomisinin bu yıl yüzde 6’dan fazla büyümesi bekleniyor. Ancak bu hedefin temkinli olduğu kabul ediliyor; zira Uluslararası Para Fonu (IMF), 2021’de Çin ekonomisinde yüzde 8,1’lik büyüme bekliyor.
Geçtiğimiz korona yılında Çin, büyüme kaydeden tek büyük ekonomiydi. Çin, sokağa çıkma yasakları ve toplu testlerin yanı sıra temas takibi, karantina ve son derece katı önlemlerle virüsü büyük ölçüde kontrol altına aldı. Sonuç olarak, günlük yaşam ve ekonomi yılın ikinci yarısı itibarıyla büyük ölçüde normale döndü.