BM Güvenlik Konseyi, Gazze savaşında derhal ateşkes çağrısında bulundu.
BM'nin New York'taki en yüksek organının daimî olmayan 10 üyesi tarafından sunulan bir karar tasarısı, Pazartesi günü 15 üye devletten 14'ü tarafından onaylandı. ABD çekimser kaldı ve bununla birlikte karar kabul edildi. Ürdün'de bulunan BM Genel Sekreteri António Guterres, kararı memnuniyetle karşıladığını açıklayarak kararın derhal uygulanması çağrısında bulundu. Filistin'in BM temsilcisi Riad Mansour yaptığı açıklamada şunları söyledi:
"Bu konseyin nihayet acil ateşkes çağrısında bulunması için altı ay, 100,000'den fazla Filistinlinin öldürülmesi ve sakat kalması, iki milyon kişinin yerinden edilmesi ve bir kıtlık yaşanması gerekti."
10 Mart'ta başlayıp 9 Nisan'da sona erecek olan ateşkes çağrısında İsrailli rehinelerin serbest bırakılması ve savaş bölgesine insani yardımların kabul edilmesi de bulunuluyor. İki kez ertelenen oylama, İsrail savaş bakanı Joaw Gallant'ın görüşmeler için Washington'a geldiği gün yapıldı. Tel Aviv'de yapılan açıklamalara göre ABD savaş Bakanı Lloyd Austin ve Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile görüşmelerde bulunacak olan Joaw Gallant’ın "terör örgütü Hamas'a karşı savaşın geliştirilmesi" üzerinde odaklanacağı bildirildi.
Blinken'in Cuma günü Tel Aviv'e ziyaret gerçekleştirdi. Netanyahu, İsrail'in ABD desteği olmadan da Refah'a saldırı düzenleyeceğini açıklamasından sonra Blinken, İsrail'in Gazze'deki eylemleriyle "kendisini dünya çapında daha da izole etme" riski aldığını açıkladı.
İsrail ordusu Pazartesi günü Gazze Şeridi'ndeki üç hastaneye yönelik askeri harekâtını yoğunlaştırdı. Gazze'nin en büyük sağlık kompleksi olan Gazze Şehrindeki Şifa Hastanesi bir haftadır kuşatma altında. Pazar gününden bu yana Han Yunus'taki Amal ve Nasser hastaneleri de saldırı altında. İsrail ordusu bu hastanelerin Hamas tarafından askeri amaçlarla kullanıldığını iddia ediyor, Hamas ise bunu reddediyor. Pazartesi gecesi Refah ve Deir Al-Balah'ta İsrail hava saldırıları sonucu 50'den fazla kişi hayatını kaybetti. Hamas Ocak ayından bu yana ilk kez İsrail'in liman kenti Aşdod'a roket fırlattı.
Pazar günü BM Filistin Yardım ve Çalışma Ajansı (UNRWA) Direktörü Philippe Lazzarini, İsrail'in kuruluşa artık Gazze'nin kuzeyine yardım götürmesine izin verilmediğini bildirdiğini açıkladı. İsrail'in acil yardımdan sorumlu askeri yetkilisi Cogat da UNRWA'yı yardımları dağıtmamakla suçladı. UNRWA yaşanan zorlukların nedeni olarak konvoylar için koruma sağlanamamasını gösterdi. Tahminlere göre kıyı şeridinin kuzeyinde halen yaklaşık 300.000 kişi yaşamaktadır. İsrail bombardımanları sonucunda bölgede altyapı çökmüş durumda. Kıyı şeridinin kuzeyinden ve merkezinden yaklaşık 1,5 milyon kişi Gazze'nin güneyindeki kentte İsrail saldırılarından korunmaya çalışıyor. Refah kentine yönelik bir kara saldırısı başlaması buraya sığınan insanların durumu çok daha trajik olacaktır.