Bielefeld’de neo-Nazi karşıtı eylem

Bielefeld’de faşist gösteriye karşı binlerce kişi sokaklardaydı.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 12 Kasım 2018
  • 07:23

Bielefeld şehri, 10 Kasım Cumartesi gün boyunca “Nazileri şehrimizde istemiyoruz” dedi.

Belediyenin önünde gerçekleştirilen eylemde konuşan belediye başkanı, şehrin çeşitli yerlerinde anti-faşistler, ilerici güçler, sendikalar, kitle örgütleri tarafından gerçekleştirilen eylemlere katılımın 10 binin üzerinde olduğunu belirtti.

Kuzey Ren Westfalya (NRW) bölgesinde, anti-faşist geleneğin güçlü olduğu kentlerden biri de Bielefeld’dir. Bu geleneğe sadık olduğunu gösteren ilerici güçler, “Nazi defol” sloganlarıyla inlettikleri Bielefeld sokaklarını gün boyu terk etmediler.

Eylemle ilgili önden bir açıklama yapan Bielefeld polis şefi, “son 20 yılın en önemli görevi”ni yerine getireceklerini söyledi. Anti-faşist blokun da ifade ettiği gibi, söz konusu görevin “neo-Nazileri kırmızı halıyla karşılamak” olduğu, eylem günü tüm açıklığıyla görüldü.

Nazi yürüyüşünün gerçekleştirildiği güzergah boyunca bütün sokaklar polis tarafından ablukaya alındı. Şehirde açıklanmamış bir olağanüstü hal vardı. Şehir trafiği 12.00-20.00 saatleri arasında durduruldu. Bütün bu olağanüstü polisiye önlemler sayesinde Bielefeld’de ilk kez şehir merkezinin en işlek caddesinde 400 Nazi tren istasyonundan Bielefeld Mahkemesi’ne kadar yürüdü. Akşam saat 18.00’de polis korumasında yeniden tren istasyonuna götürüldüler.

Eylemden notlar:

* Neo-Naziler eylemin devamı olarak Brackwede Tren İstasyonu’ndan Brackwede Cezaevi önüne kadar yürüyüş düzenlemeyi hedefliyorlardı bu eylem gerçekleşmedi. 

* Şehir merkezindeki esnaflar anti-faşist eylemi desteklediklerini binalarına astıkları pankartlarla ve şiarlarla gösterdiler. Eylemin ardından yaptıkları açıklamada, gün boyunca iş kapasitelerin %20’e düştüğünü, bunun ise Nazi karşıtı eyleme katılımın çok yüksek olduğunu gösterdiğini belirttiler.

* Neo-Nazilerin ilk toplanma yeri olan tren istasyonunda polisin bütün engellemelerine rağmen toplanan 3 bine yakın anti-faşist coşkulu bir eylem gerçekleştirdi.

* Eylemin bilançosu: 6 kişi gözaltına alındı, 9 kişi alandan uzaklaştırıldı, 19 adet kamu davası açıldı. Bunların sadece ikisi -Nazi sembolü taşıdıkları gerekçesiyle- neo-Nazilerin aleyhine açıldı.

* 9 Kasım 1938 “Kristal Gece” adıyla tarihe geçen Yahudilere karşı saldırılar da protesto edildi. Cuma günü Antifa’lar şehir merkezinden Bielefeld’de yakılan Sinagog’un önündeki 9 Kasım anıtına bir yürüyüş gerçekleştirdi. Eyleme katılan 550 kişi bu utanç tarihini unutturmayacaklarını ve faşistlere geçit vermemek için Cumartesi eylemine aktif katılım için çağrıda bulundular.

* Polisin anti propagandasına karşı açıklama yapan Antifa’lar, polisin kendilerini kriminalize etme çabalarını teşhir ettiler. Polisin amacının kitleleri eylemden uzak tutmak olduğunu belirttiler.

* Kitlesel protestolara rağmen neo-Nazilerin olağanüstü bir çabayla korunup yürütülmesi, eyleme katılan kitlelerde büyük hoşnutsuzluk yarattı.

Kızıl Bayrak / Bielefeld