Yurtdışında, Karl Marx’ın doğumun 200. yılı seminerlerinden biri de Cuma günü Bielefeld’de gerçekleştirildi.
Etkinliğin akışı sunulduktan sonra Sinan yoldaş (Teslim Demir) şahsında bütün devrim şehitleri için saygı duruşuna geçildi. Ardından Marx’ın hayatını özetleyen kısa bir sinevizyon gösterimi yapıldı.
Semineri sunan yoldaş, Engels’in Marx’ın mezarı başında yaptığı konuşmada “Adı yüzyıllar boyu yaşayacak, eseri de” sözüne atıf yaparak söz başladı. Bu öngörünün gerçekleştiğine dair çeşitli örnekler verdi. Marx’ın hayatının başlıca dönemlerini tarihsel dönemin ışığında anlatmaya özen gösterdi. Konuşmada Marx’ın sadece bir dahi, bir filozof olmadığı, aynı zamanda ve esas olarak bir devrimci olduğu vurgulandı. Bunun somut örnekleri olarak 1848 devrimleri, I. Enternasyonal’in kuruluşu, Paris Komünü süreçlerinde Marx’ın Engels’le birlikte oynadıkları aktif rollere dikkat çekildi.
Konuşmada Marx’ın bilimi devrimcileştirdiği, devrimi de bilimsel bir temele oturttuğu ifade edildi. Engels’in katkılarıyla Marx’ın diyalektik ve tarihsel materyalizm, ekonomi politik, sınıf savaşımları, bilimsel sosyalizm gibi temel alanlardaki keşiflerine değinildi.
Sınıf savaşımlarını Marx’ın keşfetmediği, ancak bu savaşımların zorunlu olarak proletarya diktatörlüğüne varacağını gösterdiğini, bundan dolayı burjuvazinin hem Marx’tan hem Marksizm’den nefret ettiğinin altı çizildi.
Konuşmacı yoldaş son olarak, Marx’ı anlamanın aynı zamanda Marksizm’i anlamak olduğunu vurguladı. Bu bağlamda Marksizm’in güncelliği ve önemi üzerinde durdu. İçinde bulunduğumuz tarihsel dönemde emperyalist kapitalizmin toplumsal sorunları her zamankinden daha fazla derinleştirdiğine, doğayı ve insanlığı yıkıma sürüklediğine dair güncel örnekler verdi ve bu emperyalist barbarlığın dayattığı sona karşı insanlığın yegane seçeneğinin sosyalizm olduğunu vurguladı. Rosa Luxemburg’un yüz yıl önce yükselttiği “Ya barbarlık içinde çöküş, ya sosyalizm!” şiarının her zamankinden güncel olduğunu hatırlattı.
Etkinliğe katılanlara 24 Kasım’da Wuppertal kentinde gerçekleştirilecek “Adı yüzyıllar boyu yaşayacak, eseri de” şiarlı geceye çağrı yapıldı.
Kısa bir aranın ardından soru cevap bölümüne geçildi. Bu bölümde Marx’ı ve Marksizmi kavramak için okunması gereken temel eserler, kendine sosyalist diyen sınıf dışı akımlar, işçi sınıfının misyonunun bittiğini iddia eden yaklaşımlar, son yıllarda burjuvazinin faşist akımların önünü açması gibi konu ve sorunlara dair canlı tartışmalar yapıldı.
Kızıl Bayrak /Bielefeld