Belarus’un muhalefet lideri Litvanya’ya sığındı

Belarus’ta yapılan devlet başkanlığı seçimlerinde resmi açıklamaya göre oyların %80’ini Lukaşenko aldı. Resmi sonuçların “düzmece” olduğu iddia eden muhalefet ise sokaklara çıkarak Lukaşenko’nun çekilmesini istedi. Muhalefet lideri Svetlana Tichanovskaya ise, Belarus’taki protestoların ortasında ülkesini terk edip Litvanya’a sığındı.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 11 Ağustos 2020
  • 19:05

Eski Sovyet cumhuriyetlerinden Belarus’ta yapılan devlet başkanlığı seçimlerini, 26 yıldan beri görevde olan Alexander Lukaşenko’nun kazandığı ilan edildi. Resmi açıklamaya göre oyların %80’ini Lukaşenko aldı. Resmi sonuçların “düzmece” olduğu iddia eden muhalefet ise sokaklara çıkarak Lukaşenko’nun çekilmesini istedi. 

Muhalefetin dün örgütlediği eylemlere kolluk kuvvetleri saldırmış, yer yer çatışmalar çıkmış, polisin binlerce kişiyi gözaltına aldığı iddia edilmişti. Die Zeitın haberine göre muhalefet lideri Svetlana Tichanovskaya, Belarus’taki protestoların ortasında ülkesini terk edip Litvanya’a sığındı. Litvanya Dışişleri Bakanı Linas Linkevicius, Twitter hesabından “muhalefet lideri Litvanya'ya geldi ve güvende” duyurusunu yaptı. 

Tichanovskaya, önceki gün düzenlediği basın toplantısında ülkede kalıp savaşmaya devam edeceğini söylemişti. Ancak görevdeki Lukaşenko’nun etrafındaki güvenlik güçleri tarafından tehdit edildiğini hissettiğini açıkladı. Bir süre kendisine ulaşılmayan muhalefet lideri sonradan YouTube’dan yayınlanan video aracılığıyla, “Çok zor bir karar verdim. Bu, tamamen bağımsız olarak verdiğim bir karar” açıklamasında bulundu.

Tichanovskaya’nın seçim öncesi mitinglerinde çok popüler olduğu söyleniyordu. Buna rağmen resmi sonuçlara göre aldığı oy oranı %10’un altında kaldı. 37 yaşındaki Tichanovskaya, Pazartesi günü kendisini seçim galibi ilan etmiş ve Lukashenko’yu çekilmeye çağırmıştı. Oyların yeniden sayılması için de seçim komisyonuna resmi olarak başvurmuştu.

Tichanovskaya, daha önce çocuklarını da ülke dışına çıkarmıştı. Hükümeti eleştiren bir blog yazarı olan kocası Sergej Tichanowski halen gözaltında bulunuyor.