Sermaye devletinin 19-26 Aralık 1978’de gerçekleştirdiği Maraş Katliamı’nın, 19 Aralık 2000’de 20 cezaevinde birden gerçekleştirdiği vahşi katliamın ve bu katliama karşı sergilenen görkemli direnişin, 28 Aralık 2011’de gerçekleşen Roboski Katliamı’nın yıldönümü dolayısıyla İsviçre’nin Basel kentinde panel düzenlendi.
Katliamları ve direnişi unutmamak, unutturmamak için yapılan panel, BİR-KAR’ın da aralarında bulunduğu Türkiyeli ve Kürdistanlı örgüt ve kurumlar tarafından gerçekleştirildi.
Panelistlerden Emrullah Bingöl Roboski Katliamı’nı, Maras Girişimi adına konuşan Mehmet Demir Maraş Katliamı’nı, ortak platform temsilcisi ise 19 Aralık katliam ve direnişini ele aldı.
Emrullah Bingöl, Roboski özelinde Kürt halkına yönelik katliamlara değindi. Mehmet Demir ise Maraş Katliamı’na değinerek bu katliamın perde arkasını irdeledi.
Platform temsilcisi ise konuşmasında; “19 Aralık’ta elbette bir katliam oldu. Ama göz ardı edilmemesi gereken; burada büyük bir direnişin olmasıdır. O günün Türkiye’sinin tablosuna bakmakta yarar var” dedi. IMF memuru Bülent Ecevit hükümetine vurgu yaparak, “IMF reçetelerini uygulamakla yükümlü olan sermaye devletinin hükümeti bu reçeteyi uygulayabilmek için toplumun öncülerini susturabilmesi gerekiyordu. Bu ise zindanlarda esir tutulan devrimci ve komünistler üzerinden yapılmak istendi” ifadelerini kullandı.
Onları teslim alarak bir moral üstünlük elde etme hevesinde olan sermaye devletinin hevesinin kursağında kaldığına değinerek, katliama rağmen moral üstünlüğün devrimci tutsaklarda olduğunu belirtti. Esas önemli olanın ve gelecek kuşaklara aktarılması gerekenin de bu olduğunun altı çizdi.
Sunumların ardından ise katılımcıların sorularına verilen cevaplarla panel sona erdi.
Kızıl Bayrak / Basel