Avrupa'da ırkçılar pervasızlaşıyor

Avrupa’da son dönemde ırkçı-faşist güruhların siyahilere yönelik baskı, aşağılama ve hakaretleri yeniden yaygınlaşıyor.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 19 Ekim 2013
  • 13:55

Fransa'da ırkçılığın hedefinde siyahiler var

Fransa’da ırkçılık siyahileri hedef almaya devam ediyor. Son olarak ırkçı parti üyeleri, siyahi olduğu için Adalet Bakanı Christian Taubira’yı ‘maymuna’ benzeten açıklamalar yaptı.

Fransa’da faşist ve ırkçı Ulusal Cephe’nin Ardennes’den aday gösterdiği Anne-Sophie Leclere, Adalet Bakanı Christian Taubira’ya siyahi olduğu için hakaret etti. Irkçı Ulusal Cephe’nin adayı Leclere, geçtiğimiz Ağustos ayında da siyahi Adalet Bakanı Christian Taubira’yı ‘maymuna’ benzeten bir fotomontaj yayınlamıştı. Leclere, “Dürüst olmak gerekirse Taubira bir vahşi. Onu bir hükümet üyesi olarak görmektense ağaçta sallanırken görmeyi tercih ederim” diyerek hakaretlerini sürdürmüştü. Irkçı parti, tepkiler üzerine yerel seçimlerde Leclere’in adaylığını geri çekse de parti üyeliğinden ihraç etmeyerek sahip çıktığını da gösterdi.

Bu ırkçı hakaretler yapılırken Fransa’da liseliler kitlesel eylemlerle zorla sınır dışı edilen iki göçmene sahip çıkıyordu. Paris'te yapılan eylemler nedeniyle 20 okulda eğitim tümüyle durduruldu.


İtalya'da ırkçı saldırılar artıyor

Avrupa’da tırmanan ırkçı saldırılar İtalya’da da siyahileri hedef almış, İtalya’nın ilk siyahi bakanı Cécile Kyenge saldırıların hedefi olmuş, “orangutana”, “fahişeye” benzetmişti.

Avrupa’da son dönemde ırkçı, faşist güruhların siyahilere yönelik baskı, aşağılama ve hakaretleri yeniden yaygınlaşıyor. Irkçı, faşist partilerin önü açılarak işçi ve emekçilerin karşısına bir set olarak konulmak isteniyor. Avrupa Birliği'ni oluşturan emperyalist güçler başta olmak üzere diğer kapitalistler devletler de ırkçı-faşist partileri besleyerek dizginlerini ellerinde tutuyor.

Hakları ve özgürlükleri için mücadele eden işçiler, emekçiler ve gençlerse Fransa’da zorla sınır dışı edilen gençlere sahip çıkarak, Yunanistan’da Altın Şafak karşıtı militan eylemler gerçekleştirerek faşizme ve ırkçılığa boyun eğmeyeceklerini gösteriyorlar.