Avrupa Birliği ordusu hazırlığı: Savaş uçağı anlaşması

Almanya ve Fransa, Avrupa Birliği ordusu hazırlıkları kapsamında yeni nesil uçak üretimi için anlaşmaya vardı.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 08 Şubat 2019
  • 09:21

Dünya ekonomisinin dörtte birini oluşturan Avrupalı emperyalist tekeller, ekonomik güçlerinin yanı sıra, hızla ortak ordularını yaratarak, dünya geneline daha fazla nüfuz etmeyi amaçlıyor. Hızla bu yolda adımlar atan AB emperyalistleri son olarak da yeni nesil savaş uçağı üretimi için anlaşmaya vardılar.

2018 Ekim’inde Varşova’da toplanan NATO zirvesinde, ABD Başkanı Donald Trump ile birliğe bağlı NATO üyesi Avrupalı devletler arasında yaşanan tartışmalı süreç, 2017 yılında resmi olarak temelleri atılan Avrupa Birliği ordusu (PESCO) sürecini hızlandırdı.

Birliğe bağlı ülkelerin savunma bakanlarının katıldığı bir görüşmede, savunma sanayisinin ihtiyaçlarının karşılanması için (EVF) Avrupa Birliği savunma fonu oluşturuldu. Silah sanayisinin, üzerinde çalıştığı bütün yeni silahlar için araştırmalar bu fon tarafından finanse edilmektedir.

Avrupalı emperyalistler kendi ortak ordularının bütün askeri ihtiyaçlarının üretimini sağlayarak ABD’ye bağımlılıktan kurtulmayı hedefliyordu. Bu amaçla 2017 yılında Alman ve Fransız silah sanayisi tekelleri tarafından (FCAS) isimli savaş uçakları ile (MGCS) isimli savaş tanklarının üretimi planlanmıştı.

AB’nin egemen güçleri olan Almanya ve Fransa öncelikli olarak savaş uçaklarının üretimi için anlaşmayı önceki gün imzaladılar. Söz konusu savaş uçakları havacılık tekeli Airbus ve Fransa merkezli Dassault Aviation tarafından üretilecek. Fransız Safran ve Alman MTU Aero Engines şirketleri de uçakların motorunu üretecek. 2040’ta hizmet vermesi planlanan uçaklar için imzalanan 65 milyon avro değerindeki sözleşmenin Almanya ve Fransa’nın eşit finansmanıyla sürecin ilk iki yılını kapsadığı ifade edildi.

Bu ülkelerin silah tekelleri, birlik üyesi ülkeler tarafından finanse edilen fondan, hazırlıklar için 80 milyar avroya yakın bir destek alarak büyük vurgunlar vurmaktadırlar.

Bu üretilen silahlar (en küçüğünden en büyüğüne kadar) yapılan anlaşmalarla, hem birliğin ortak ordusuna hem de üye ülkelerin ulusal ordularına dayatılmakta ve böylesine büyük bir pazar garantiye alınmaktadır.