Kazakistan’ın başkenti Astana’da Suriye konusunda yapılan görüşmelerin 7. turu bugün başladı.
Rusya, İran ve Türkiye garantörlüğünde yapılan görüşmelere, Suriye hükümetinin yanı sına “muhalif” olarak dinci-çeteler, Ürdün, ABD ve Birleşmiş Milletler temsilcileri katılıyor.
Taraflar arasında ikili görüşmelerle başlayan 7. turun, garantör üç ülkenin bir arada katıldığı toplantılarla devam etmesi bekleniyor.
İdlib konusu gündemde
Görüşmelerde, Türk sermaye devletinin işgal ettiği İdlib kenti başta olmak üzere “çatışmasızlık bölgeleri” kapsamındaki bölgelerdeki durumun ve garantör ülkelerin bu bölgelerdeki etkinliklerinin ele alınacağı bildirildi. Öte yandan Suriye’de “siyasi geçiş süreci” konusunda da tarafların görüşlerini sunabileceği öne sürüldü.
Rusya’dan İdlib, Kürtler ve siyasi geçiş açıklaması
Rusya Devlet Başkanlığı Suriye Özel Temsilcisi Aleksandr Lavrentyev Suriye’deki konulara dair açıklamalarda bulundu. İdlib’de tehditlerin sürdüğüne değinen Lavrentyev, “Ancak Türk ortaklarımızın nihayetinde İdlib çatışmasızlık bölgesine dair kendi yükümlülüklerini yerine getireceğini umuyoruz” ifadelerini kullandı.
Ülkedeki geçiş süreciyle ilgili de konuşan Lavrentyev, Suriye hükümetinin ve Esad’ın, siyasi reform, anayasa değişikliği ve BMGK'nın 2254 No'lu kararı çerçevesinde parlamento ve cumhurbaşkanlığı seçimlerine gitmeyi hedeflediğini dile getirdi. Suriye’nin önümüzdeki haftalarda IŞİD’den tamamen temizleneceğini düşündüğünü ifade eden Lavrentyev, geçiş sürecine Kürtleri daha aktif şekilde dahil etme konusunu ele alacaklarını sözlerine ekledi.
Cenevre görüşmelerinde “siyasi geçiş” ele alınacak
Öte yandan geçtiğimiz günlerde Suriye konusunda açıklamalarda bulunan BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura, Cenevre görüşmelerinin 8. turunun Kasım ayında yapılacağını açıklamıştı. Mistura, 28 Kasım’da yapmayı planladıkları görüşmelerde anayasa taslağı hazırlama ve BM gözetiminde seçimler düzenleme gibi konular üzerinde durmayı hedeflediklerini duyurmuştu.