Aşiretlerden SDG’ye saldırı

Deyr ez Zor’da SDG karargahlarına aşiretler saldırı düzenledi, bazı savaşçıların esir alındığı iddia edildi.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 05 Ağustos 2020
  • 21:39

Suriye’nin zengin petrol bölgesi olan Deyr ez Zor’da Arap aşiretlerinden yüzlerce kişi Suriye Demokratik Güçleri’nin (SDG) karargahlarına saldırdı. ABD’nin destek verdiği SDG’nin kontrolündeki bölgede gerçekleşen saldırıların, “aşiret reislerinin ve şeyhlerin SDG’den silahlı kişiler tarafından öldürüldüğü” iddiasının üzerine gerçekleştiği ifade ediliyor. 

Sputnik’te yer alan habere göre Deyr ez Zor’un doğusundaki El Havaidj, Diban ve El Şuhayl kentlerinde gösteri yapan kitle, aşiret reislerinin öldürülmesinden sorumlu olan herkesin kendilerine teslim edilmesini istedi. Silahlı kişilerin de gösterilere katılmasıyla birlikte El Havaidj ve Diban kentlerinde basılan SDG’nin karargâhlarında çatışmalar yaşandığı ve orada bulunan savaşçıların esir alındığı iddia edildi.

Anadolu Ajansı’nda yer alan habere göre ise gerilim, bölgenin önde gelen Arap aşiretlerinden Akilet’in liderinin Pazar günü uğradığı suikast sonucu hayatını kaybetmesiyle tırmandı. Aşiretin önde gelenlerinden Şeyh Mutşir el-Hammud el-Ced’an ile Şeyh İbrahim el-Halil el-Abbud el-Ced’an, Pazar günü araçlarında hareket halindeyken kimliği belirsiz kişiler tarafından silahlı saldırıya uğramış, Mutşir ile araç şoförü hayatını kaybetmişti. Saldırın gerçekleştiği el-Havayıç’ın yanı sıra Şuheyl ve Zeyban beldelerinde toplanan bölge halkı ve aşiretler "can güvenliklerinin olmadığı" iddiasıyla protestolar gerçekleştirdi. ‘Halkın öfkesi’ olduğu öne sürülen gösterilerin devam ettiği ve gösterilere katılanların sayısının giderek arttığı öne sürülüyor. Akilet aşireti şeflerinin, SDG Genel Komutanı Mazlum Kobani’nin 10 gün önce Arap kabileleri ile düzenlediği toplantıya katılmayı reddettiği öne sürülüyor.

Nüfusun büyük çoğunluğunun Arap olduğu Deyr ez Zor, ABD destekli SDG’nin kontrolünde bulunuyor. Gerilimin ABD şirketleri ile SDG’nin Suriye petrollerini gasp etme anlaşması imzalamasının ardından yaşanması dikkat çekici bulunuyor. Daha önce ABD Başkanı Donald Trump ile SDG Genel Komutanı Mazlum Kobani arasında Fırat’ın doğusundaki petrolün işletimiyle ilgili bir anlaşma imzalanmıştı.