Arjantin ve Yeni Zelanda’da grevler

Arjantin’de medya şirketinde patronun işten atma saldırısına karşı işçiler greve çıkarken polisin azgınca saldırısıyla karşılaştı. Yeni Zelanda’da ise sağlık emekçileri insanca çalışma hakları için üç günlük greve gitti.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 19 Ocak 2017
  • 21:33

Dünya genelinde işçi ve emekçiler kapitalizmin bunalımının ağırlaştırdığı çalışma ve yaşam koşullarına karşı grevlerle haklarını arıyor.

Arjantin’de Clarin Grubu’na ait AGR şirketinde çalışan işçiler patronlarının işten atma saldırısına karşı greve çıkarken, sermaye düzeninin kolluk güçleri işçilere vahşice saldırdı.

Yeni Zelanda’da ise devlet hastaneleri ve kliniklerde çalışan sağlık emekçileri insanca çalışma hakkı talebiyle üç günlük grev yaptı.

Arjantin’de işten çıkarmalara karşı greve polis saldırdı

Arjantin’in en büyük medya grubu Clarin Grubu’na ait AGR şirketinin gazete baskıları yapan işlemlerinde çalışan 300'den fazla işçi, şirket yönetiminin toplu işçi kıyımı yapacağını açıklamasından sonra hafta içerisinde greve gittiler.

24 saat süren grevi kırmak için polis, işçilere karşı göz yaşartıcı gaz ve plastik mermilerle azgınca saldırdı. Saldırıda çok sayıda işçi kafa ve vücutlarının değişik yerlerinden yaralandılar. Burjuva medyanın suskunluğuna karşı sosyal medyada açıklama yapan birçok gazeteci matbaa işçileriyle dayanışma içerisinde olduklarını duyurdu. Gazeteciler, grevi ve grevcilere karşı gerçekleşen azgın polis saldırısını görmezlikten gelen büyük gazetelere de tepki gösterdi.

Yeni Zelanda’da insanca çalışma hakkı için grev

Yeni Zelanda'da devlet hastanelerinde ve kliniklerinde çalışan 3 binden fazla asistan doktor daha iyi çalışma koşulları için greve çıktı.

Bu hafta içerisinde 18 klinik ve hastaneyi kapsayan grev üç gün sürdü. Doktorlar, gündüz vardiyasında 12, gece vardiyasında ise 7 gün aralıksız olarak uygulanan vardiyaların insan onuruna yaraşır bir şekilde düzenlenmesini talep etti. Ekim 2016’da da aynı talepler için emekçiler iki günlük grev yapmıştı.