Almanya’da kamu çalışanlarını ilgilendiren toplusözleşme görüşmelerinin anlaşmazlıkla sonuçlanması üzerine, kamu çalışanları sendikası Ver.di bir günlük uyarı grevi yaptı
Sendikanın %6’lık zam talebine karşılık, hükümet sadece %0,6 gibi göstermelik bir rakam önerdi. Bu öneriyi “provakatif” ve “çalışanların suratına inmiş bir şamar” olarak değerlendiren Ver.di, 27 Nisan Çarşamba günü ülke çapında 04.30- 15.00 saatleri arası bir günlük uyarı grevi yaptı.
Grev, altı havaalanı, çocuk yuvaları, belediyeler, devlet hastaneleri, itfaiyeler ve kısa tarifeli trenlerde uygulandı. Grev dolayısıyla yapılan yürüyüş ve mitinglere on binlerce işçi ve emekçi katıldı.
Hessen eyaleti çapında toplam 14 bin kişi, grev dolayısıyla yapılan miting ve yürüyüşlere katıldı. Eyaletin en kitlesel mitingi ise Almanya’nın en büyük havaalanı olan Frankfurt Havaalanı’nda yapılan miting oldu. Ver.di Başkanı Frank Bsirske’nin konuşmacı olduğu buradaki mitinge 4 bin kişi katıldı.
Havaalanında greve katılım sınırlı
Buna karşın, kamu çalışanları işvereni olan hükümetin en çok çekindiği yerlerden biri olan Frankfurt Havaalanı’ndaki greve katılım ise sınırlı oldu. Alman havayolları şirketi Lufthansa grev öncesi yaklaşık 900 uçusun iptal edilecegini duyurmasına rağmen, bu sabah sadece 350 uçuşun iptal edildiğini açıkladı.
Yaklaşık 80 bin kişinin çalıştığı Frankfurt Havaalanı’nda çalışanlar durumundan hiç de memnun değil. Var olan sosyal hakların son kırıntıları da günden güne gaspediliyor. Frankfurt iş mahkemelerinde başı havaalanı çalışanlarının açtığı davalar çekiyor. Taşeron işçilerinin sayısı gittikçe artıyor. İş kazalarında yaralananların sayısı oldukça yüksek. En çok işçi sürkülasyonunun olduğu bir alan durumunda.
Sendikal bürokrasinin uğursuz rolü
Buna rağmen greve katılımın sınırlı olmasının gerisinde sendikal bürokrasinin önemli bir parçası olan Ver.di’ye duyulan tepki ve güvensizlik yatmaktadır. Zira Ver.di’nin özellikle havaalanı şubesi oldukça pasif ve uzlaşmacı bir tutum sergilemekte, bu açıdan pek temiz bir sicili bulunmamaktadır. İşçilerin önemli bir kesimi sendika üyesi olmadığı gibi sendika üyesi işçilerin sayısı gittikçe azalmaktadır.
Ver.di’nin genel anlamdaki pratiği bir yana, son greve hazırlık konusunda da ciddi bir çalışmaları görülmedi. Greve birkaç gün kala bölümlere bırakılan bildiri ve ilanları aşan bir çaba ortaya koyduğu söylenemez. Öte yandan çalışanların sendika dışında taban örgütlülüklerinin yok denecek kadar az olması en zayıf halkayı oluşturuyor.
En nihayetinde son yapılan uyarı grevi etkili olmaktan uzak olsa bile, bu haliyle bile Alman basınının ve hükümetin saldırı hedefi olmaktan kurtulamadı.
Toplu sözleşme görüşmelerinin ikinci turu Perşembe günü Berlin’de gerçekleştirilecek.
Kızıl Bayrak / Frankfurt