Alman medyası grev kırıcılığına soyundu

Almanya’da hakları için mücadeleye devam eden makinistler, bir hafta içerisinde ikinci kez greve çıktı. Katılımın yüksek olduğu grev nedeniyle birçok tren seferi yapılamazken, burjuva medya, Tren Makinistleri Sendikası’nı (GDL) hedef gösterdi.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 19 Ekim 2014
  • 09:12

Almanya Demiryolları (Deutsche Bahn) yönetiminin makinist ve demiryolu emekçilerinin taleplerini kabul etmemesi üzerine başlayan uyarı grevleri devam ediyor. Yarın sabah 04.00’e kadar sürecek grev nedeniyle tren seferlerinin birçoğu iptal edildi.

Tren Makinistleri Sendikası’nın açıklamasına göre greve katılımın oldukça yüksek olduğu ve Kuzey Almanya’da bu oranın yüzde 80’lere kadar çıktığı bildirildi. Greve GDL üyesi, yönetici, restoran çalışanı, eğitmen ve diğer kademelerdeki emekçiler de katılım sağladı.

 

Şirket ve medyadan ortak kampanya

Demiryolu şirketi Deutsche Bahn ise grevdeki emekçilere ve GDL sendikasına karşı karalama kampanyası başlattı. DB Sözcüsü Achim Staub, “çocuklarıyla yola çıkan milyonlarca kişinin mağdur duruma düşmemesi için şirket olarak büyük bir çaba harcadıklarını” söyledi. DB Yönetim Kurulu Üyesi Ulrich Weber ise grevin maliyetinin milyonlarca Euro’yu bulacağını tahmin ettiklerini söyledi.

 

Hedef gösterdiler: ‘Bu adamı durdurun’

Makinistlerin kararlı grevini hedef tahtasına koyan Alman basını ise makinistleri ve GDL sendikasını kaos yaratmakla suçladı. Frankfurter Allgemeine Zeitung karalamayı bir üst seviyeye çıkararak, GDL Genel Başkanı Claus Weselsky’i hedef gösterdi ve “Bu adamı durdurun” başlığını kullandı.

Alman basının başlattığı karalama kampanyasına Türkiye’deki AKP yandaşı Anadolu Ajansı kayıtsız kalmadı. AA da dahil birçok medya kuruluşu emekçilerin taleplerini yok sayarak, yolcuların tepkilerini yansıtmayı tercih etti.

 

AA her yerde aynı: ‘Yeni teklife rağmen grev yaptılar’

Şirket yetkililerini, ‘perişan’ yolcuları kurtarmak için canla başla çalışıyorlarmış gibi gösteren AA, Berlin’den trene binerek yakınlarının düğününe gitmek isteyen bir ‘grev mağduru’ Türk’ün görüşlerine yer verdi:

‘Çocuklara tatil sözü de verdiğini belirten Eren, sabah trenle Rathenow şehrine kadar gittiklerini, ancak grevden dolayı Berlin'e döndüklerini anlattı.

"Bu kadar insanı mağdur etmeye hakları yok" ifadesini kullanan Eren, düğüne yetişip yetişmeyeceklerini bilmediklerini, Aachen'a giden hızlı trenin biletinin ise kişi başına 100 avro olduğu için bütçelerini zorlayacağını kaydetti.’

AA, haberinin devamında ‘GDL, DB'nin yeni teklifine rağmen grevi sürdürüyor’ başlığıyla grevdeki emekçileri suçlayan söylemlerini sürdürdü.

GDL’den eleştirilere yanıt

GDL Genel Başkanı Clause Weselsky ise tatil olması nedeniyle, yapılan eleştirilerin haksız olduğuna vurgu yaparak, “yolculara etkisi olmayan grev yoktur. Ve ne zaman yaparsanız yapın her gün yolcular için önemlidir” dedi.

Weselsky, dün erken saatlerde başlayan ve toplamda 50 saat sürecek greve, yarından itibaren 7 gün ara verileceğini söyledi.

 

Kaosun nedeni Deutsche Bahn

GDL, demiryolu çalışanlarının ücretlerine yüzde 5 ek zam ve çalışma sürelerinin haftalık 2 saat kısaltılarak 37 saate düşürülmesini talep ediyor. Trende görev yapan personel için de toplu sözleşme hakkı talep eden sendika, mesai  ücretlerinde artış yapılmasını istiyor.

Deutsche Bahn, masa başında sürekli oyaladığı GDL’ye en son makinistlere 30 ay için 3 seviyeli toplam yüzde 5 zam ve bir seferliğine 325 avro ödeme teklif

İLİŞKİLİ HABERLER