AB ve Mısır pazarlık peşinde; göçmenler hala kayıp

Mısır’da geçtiğimiz hafta batan botun ardından yüzlerce göçmenin akıbeti belirsizliğini korurken, AB ile Mısır arasında da göçmenler üzerinden kirli pazarlıklar yürütülmek isteniyor. Öte yandan Mısırlı sermaye sözcüleri de kendilerine fırsat yaratmaya çalışıyor.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 28 Eylül 2016
  • 12:27

Geçtiğimiz hafta Mısır açıklarında 600’e yakın göçmeni Avrupa’ya taşıyan teknenin batmasının ardından hala yüzlerce kişiye ulaşılabilmiş değil.

Mısırlı yetkililer şu ana kadar, 169 kişinin kurtarıldığını, 162 kişinin de cesedine ulaşıldığını bildirdi. Kurtulan göçmenlerin aktardığına göre botta 450-600 arası kişi bulunduğu ileri sürülürken, hala yüzlerce kişinin akıbeti belirsizliğini koruyor.

Diğer yandan Ortadoğu’daki savaşın baş sorumluları emperyalistlerle işbirliği peşindeki Mısır sermaye devleti sözcüleri, kendi suçlarının üzerini örterek göçmenleri hedef göstermeye devam ediyor.

Mısırlı bakan: Ölmeleri kendi suçları

Konuyla ilgili açıklama yapan Mısırlı bakan Elhamy Agina göçmenleri suçladı. Agina, göçmen gençleri ölüme terk etmekten ailelerini sorumlu tuttu. Agina şöyle konuştu: “Eğer gençler ailelerinin sırtında veya onlardan izinsiz seyahat ederse bu ailelerinin suçu ve bu yüzden de hiçbir şefkati hak etmiyorlar. Yasa dışı göç yaparken ölen ya da yakalanan bu gençlerin aileleri cezalandırılmalı, çünkü bu gençler tedbirsiz ve doğru ile yanlışı kendilerine gösterecek kimseyi bulamıyorlar.”

Mısırlı bakan devamında da, göçmenlerin bu duruma sürüklenmesindeki sorumluluklarını çarpıtarak demagoji yapmayı sürdürdü. Mısır hükümetinin seyahat işlemlerini kolaylaştırdığını iddia eden bakan, “hükümet, gençlere tekneyle kaçmalarını söyleyerek boğulmalarına sebep olmuş olsaydı bu durumda hükümet hemen sorumlu tutulabilirdi” dedi.

AB ve Mısır da kirli pazarlık peşinde

Ayrıca Mısır ile emperyalistler arasında -Türkiye ile olduğu gibi- kirli pazarlıklar yürütülmek isteniyor. Göçmenler üzerinden kendilerine fırsatlar yaratmaya çalışan emperyalistler Mısır ile de anlaşmak istiyor. Önümüzdeki üç yıl içinde IMF’den yaklaşık 12 milyar dolarlık yardım almayı bekleyen Mısır’a göçmen anlaşması şartı sunuluyor.

Alman emperyalizmi sözcüsü Merkel Pazartesi günü yaptığı açıklamada, AB’nin Mısır ve Tunus ile mülteci anlaşmaları yapması gerektiğini ileri sürdü. Geçtiğimiz günlerde de Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz, Mısır ile anlaşma yapmaları gerektiği yönünde açıklama yapmıştı. Schulz, eğer Mısır AB ile anlaşmazsa IMF’nin borç vermeyebileceğini ima etmişti.