Kırıklar 1 nolu F Tipi Cezaevi

Hapishane idaresi tarafından gasp edilen kitap, yayın ve sohbet haklarımızı kazanmak için her gün belirli saatlerde slogan atıyoruz.

  • Haber
  • |
  • Basın derleme
  • |
  • 18 Ekim 2020
  • 11:15

Kırıklar 1 No'lu F Tipi Cezaevi’nde kalmakta olan Güven Usta, bulunduğu cezaevindeki Eylül 2020 ayı hak ihlalleri raporunda -özetle- şunları belirtiyor: “Yasal hakkımız olan haftada 10 kişiyle 10 saat sohbet hakkımız pandemi öncesinde 3 saat olarak uygulanıyordu. Sohbet hakkımız tamamen yasaklanmış bulunuyor. Koronavirüs salgını gerekçe gösterilerek adliye ve hastaneye gitmemize sınırlamalar getirildi, yasaklandı. 3 Eylül ve 17 Eylül 2020 günlerinde Remzi Uçucu, Rıza Özçolak ve Güven Usta İzmir 1. İnfaz Hakimliği’nde görülen duruşmaya götürülmedi. SEGBİS ile yapılan duruşmada bizzat duruşma salonunda savunma yapmak isteğimiz kabul edilmedi ve savunma alınmadan karar verileceği ifade edildi.

Hapishane idaresi tarafından gasp edilen kitap, yayın ve sohbet haklarımızı kazanmak için her gün belirli saatlerde slogan atıyoruz. İdare bu eylemlerimizle ilgili ve adli yargılanma talebiyle ölüm orucu yapan ve şehit düşen Ebru Timtik’i andığımız için “gereksiz yere marş söylemek veya slogan atmak” gerekçesiyle Bekir Şimşek, Hacı Demir, Remzi Uçucu, Rıza Özçolak ve Güven Usta’ya 4 ayrı soruşturma açtı ve 1 ila 3 ay süreyle ziyaretçi kabulden yoksun bırakma cezası verdi. Aynı şekilde Remzi Uçucu’ya hapishanede yaşadığımız hak gasplarına karşı koridorda slogan attığı için 1 ay ziyaretçi kabulünden yoksun bırakma cezası verdi. Güven Usta’nın 13 günlük hücre cezası uygulandı. Ebru Timtik ve Aytaç Ünsal için 8 gün açlık grevi yapan Mehmet Sıddık Doğru’ya, bir ay bazı etkinliklere katılmaktan alıkoyma cezası verildi.

Hapishane içi ücretsiz iç posta hakkımız engelleniyor, kullandırılmıyor. Ziyaretler ayda bir defa kapalı ziyaret olarak ve en fazla iki kişi ile görüşülmesine izin verilerek yapılıyor. Açık görüş hakkımız gasp ediliyor. Gazeteler salgın bahane edilerek bir gün gecikmeli veriliyor. Ailemizin yatırdığı ya da kargo ile gelen iç çamaşırı, çorap ve havlu kantinde satılıyor gerekçesiyle verilmiyor.”

* * *

Halen Türkoğlu 1 No'lu L Tipi Cezaevi’nde bulunan Cemil İvrendi, dile kolay, tam 27 yıldır içeride bulunan mahpuslardan. 5 Ekim 2020 tarihli mektubunda -özetle- şöyle diyor: “Bir ara sizlere epey yazıyordum ama uzun sayılabilecek bir müddettir yazamadım. Nedeni hep kaldığım yerin koşullarıdır. Hani Allah var, 23 Ekim 2017 tarihinde Eskişehir’den paralı sevk ile Tarsus 3 nolu T Tipi’ne, oradan 44 gün sonra kampüs içinde sürgün ile 1 nolu T Tipi’ne, oradan da 2 Ağustos 2019 tarihinde Maraş-Türkoğlu 1 nolu L Tipi Cezaevi’ne sürgün edildim.

Anlayacağınız devlet beni bol bol gezdiriyor. Ne bileyim hasta olduğum için bir gün bir ring içinde kalp krizi ile köklü bir çözüm de arıyor olabilir. Dediğim gibi hareketliliğin yanı sıra kaldığım yerlerde de boş durmama izin vermiyorlar. 27. yılım oldu cezaevinde ama burada da epeyce ilkleri yaşadım. Örneğin 20. cezaevinde hücre de dahil olmak üzere envai türden disiplin cezaları aldım, ilk kez fiziki saldırıya uğradım. İşte böyle normal bir ortama kavuşsam; bağlasalar da durmam. Hemen hemen her ay bir-iki konuda paylaşımda bulunurdum. Ama nerde o şans:)”

Bu arada, Türkoğlu L Tipi cezaevlerinde de gazetemiz Basın İlan Kurumu’ndan ilan almıyor, diye yasaklanmış. Daha doğrusu içeriye niçin verilmediği, bu şekilde mahpuslara izah edilmiş.

* * *

Siverek T Tipi Cezaevi’nde de korona hastalığı görülmeye başladı. Bu nedenle bol nüfuslu bir odada kalanlar başka iki odaya götürüldü ve onların odası karantina odası olarak kullanılmaya başlandı. Oysa daha önce karantina odaları olarak kullanılan yerler vardı. Ancak oraları tamamen dolunca, böylesine bir başka büyük oda karantina için açılmış oldu. Dr. Ayhan Kavak’ın tedavi amaçlı olarak Diyarbakır’a sevk için yaptığı başvurudan henüz sonuç yok. Oysa biraz sonra anlatacağım gibi, Diyarbakır’a iki yeni cezaevi daha açıldı. Diyarbakır’ın cezaevi kapasitesi hızla artıyor. İktidar bunu geçen yıl müjde olarak açıklamıştı hatırlarsınız.

* * *

Diyarbakır’daki E, D ve T Tipi cezaevlerinden sonra şimdi de iki tane eski adıyla F Tipi yeni adıyla Yüksek Güvenlikli Cezaevi açılmış bulunuyor. Kayapınar’ın Talaytepe mevkisinde bulunan 1 nolu Yüksek Güvenlikli CİK’e 30 kişi, 2 nolu Yüksek Güvenlikli CİK’e 30 kişi, daha önce bulundukları Diyarbakır D Tipi Cezaevi’nden sevk edildiler. Bu cezaevleri -bilindiği üzere- üç ve tek kişilik hücreler halinde. D Tipi Cezaevi’nden sevk edilen mahpuslar, üç kişilik odalara -ama birbirinden uzak yerlere- yerleştirildiler.

Mektubu gelenler:

Halis Tekin – Diyarbakır 1 nolu Yüksek Güvenlikli CİK

Güven Usta – Kırıklar 1 nolu F Tipi Cezaevi

Kahraman Güvenç – Kırıklar 2 nolu F Tipi Cezaevi

Ayhan Kavak – Siverek T Tipi Cezaevi

Cemil İvrendi – Türkoğlu 1 nolu L Tipi Cezaevi

Adres:

Posta Kutusu: 253 Yenişehir ANKARA

e-mail: aykol267@gmail.com

Hüseyin Aykol / Yeni Yaşam Gazetesi – 18.10.20