İç politikada derinleşen sorunlar ve bölgede yaşanan gelişmeler İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’yu köşeye sıkıştırmış görünüyor.
Trump’ın desteğine yaslanan Netanyahu, Batı Şeria’nın üçte birini ilhak edeceğini seçim vaatlerinden biri olarak kullanmıştı. Trump’ın onayı ile 1 Temmuz’u ilhak tarihi ilan etmişti. Ancak bu küstah planı bugüne kadar uygulayamadılar.
Kuşkusuz bu bir karar değişikliğinden kaynaklanmıyor. Zira ilhak siyonist rejimin temel politikalarından biri, hatta ilkidir. Siyonistler değişik etkenlerle kararı uygulamayı ertelemiş bulunuyorlar.
Batı Şeria’nın ilhakı konusunda geri adım atmaları, siyonist rejimin eski gücünü kaybetmekte olduğu yorumlarına neden oluyor. Siyonist basında bile bu yönde yorumlar yapılıyor.
Toplumsal muhalefete karşı faşist çeteler
İsrail’de başlayan hükümet karşıtı gösteriler kitlesellik ve kararlılık bakımından öncekilerden farklı. Netanyahu’nun istifasını da talep eden göstericiler, kaba şiddete başvuran polisle çatışıyor. Hala yolsuzluk-rüşvet dosyaları ile uğraşan Netanyahu ve hükümeti, salgınla mücadele konusunda da başarısız kaldı. Vakalar son günlerde en yüksek rakamlara ulaştı. Ekonomideki daralma ise, siyonist rejimin vaat ettiği “yüksek refah”ın yok olmaya başladığını gösteriyor. Yahudilerin İsrail’e göçünü teşvik etmek için başvurulan “güvenli ve müreffeh İsrail” propagandası artık etkili olamıyor. Henüz yaygın olmasa da, özellikle genç kuşaklarda İsrail’i terk etme eğiliminin geliştiğinden söz ediliyor.
Bu koşullarda gerçekleşen kitle eylemlerine siyonist rejimin azgın polis şiddetiyle saldırması, dahası Netanyahu partisine bağlı faşist çetelerin göstericilerin üzerine salınması, İsrail’de yeni bir duruma işaret ediyor. Zira kaba şiddet Filistin halkına karşı kullanılıyor, Yahudilerin demokratik haklarını kullanmalarının önüne ciddi engeller çıkarılmıyordu. Bu kez rejim polisi göstericilere saldırtmakla yetinmedi, faşist çeteleri de sokaklara saldı. İsrail medyasında çıkan bazı yorumlarda, bu durumun iç savaş tehlikesi yarattığı bile savunuldu.
İsrail İç Güvenlik Bakanının polis şefine “göstericilerin kafasını kırın” diye talimat verdiği medyaya yansıdı. Göstericiler de Netanyahu’nun çetelerinin başını kırmak gerektiğini yine medya aracılığıyla söylüyorlar.
İktidarın bu krizleri yakın dönemde aşabilme şansı görünmüyor. Bu ise toplumsal muhalefetin daha güçlü eylemlerle sokaklarda kalma ihtimalini yükseltiyor.
İsrail ordusu kendi kendini vurdu
Son günlerin esas skandalı, İsrail ordusunun Lübnan sınırında kendi mevzilerini top ateşine tutması oldu. Skandalın İsrail ordusundaki panikten kaynaklandığı belirtiliyor. Olay, Hizbullah’ın olası bir saldırısına karşı İsrail ordusunun havadan ve karadan Lübnan sınırına yığınak yaptığı bir zamanda yaşandı.
İsrail savaş aygıtı 20 Temmuz’da Suriye’nin başkenti Şam yakınlarında bir hedefi bombalamış, biri Hizbullah mensubu beş kişi öldürülmüştü. Saldırının ardından İsrail, BM’nin Lübnan’daki temsilcisi aracılığıyla Hizbullah’a mesaj göndererek özür diledi. Ancak Hizbullah liderliği İsrail’in mesajına yanıt vermedi. Hizbullah Genel Sekreteri Şeyh Naim Kasım, İsrail saldırısına uygun gördükleri zamanda karşılık vereceklerini açıkladı.
Bu açıklama üzerine İsrail ordusu alarma geçerek Lübnan sınırına yığınak yaptı. Birkaç gün önce basına açıklama yapan Netanyahu, Hizbullah’a bağlı üç kişilik bir timin İsrail sınırını aşarak saldırı düzenlemek istediğini, ancak bunun engellendiğini iddia etti. Bu esnada İsrail topçusu dakikalar süren yoğun bir atışla İsrail askerlerine ait mevzileri hedef aldı. Olayın açığa çıkması İsrail’de skandala neden oldu. Muhalefet Netanyahu’ya ağır eleştirilerde bulundu. Bu esnada bölgede yaşayan İsrailliler panik içinde kaçarken, İsrail askerleri bazı mevzileri terk ettiler.
Konuya ilişkin açıklama yapan Netanyahu, İran ile Hizbullah’ı hedef aldı. İsrail’in saldırılara sert bir şekilde karşılık vereceği tehditleri savurdu. Hizbullah ise, olayla bir ilgisinin olmadığını, İsrail ordusunun kendi kendisiyle çatıştığını, kendilerinin yanıt verme haklarının ise saklı olduğunu ifade etti. Bunun üzerine İsrail ordusu Lübnan sınırındaki alarmı üst seviyeye çıkardı.
Olay günlerdir İsrail kamuoyunun gündemini işgal ediyor. Muhalefetteki bazı siyonist şefler durumdan duydukları rahatsızlığı dile getirdiler. Netanyahu’ya yüklenen eski İsrail Savunma Bakanı Liberman, olayla ilgili yaptığı açıklamada “Şam’da bir Hizbullah militanını öldürdük, Kuzey cephesi altüst oldu. Bu durum Hizbullah’ın psikolojik savaşta inisiyatifi ele geçirdiğini gösteriyor.” dedi. Medyada Hizbullah’ın nasıl karşılık vereceğine dair tartışmalar sürüyor.
İçeride sıkışan Netanyahu’nun keskin açıklamalar yapmaya devam etme ihtimali yüksek görünüyor. Yine de yolsuzluk-rüşvet batağına saplanmış olan siyonist şefin paçasını kurtarması kolay değil. Gelişmelerin toplamına bakıldığında, sadece Netanyahu’nun değil, siyonist rejimin de sarsıntılar geçirmeye başlayacağına dair belirtiler artıyor.