OHAL’de hayata geçirdiği zorunlu Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) ile emekçilerin haklarına fiilen el koyarak sermayenin hizmetine sunan AKP iktidarı, Eylül ayı itibarıyla fonda 86,9 milyar lira biriktiğini açıkladı. Bununla birlikte ‘zorunlu’ uygulamanın mevzuatına göre, sistemden çıkanlar iki yılda bir tekrar BES’e dahil edilecek.
2 yılda bir otomatik katılım olacak
BES uygulaması 2017 yılında devreye girmişti. Çalışan sayısına göre şirketlerin kademe kademe sisteme dahil olduğu uygulama, 2019 yılında çalışan sayısı 5 ila 9 olan şirketlerdeki 45 yaş altı çalışanların da sisteme katılmasıyla ilk turunu tamamlayacak. Bununla birlikte, 2017 yılında sisteme ilk dahil edilen çalışanlardan cayma hakkını kullanan 5,7 milyon kişi sisteme otomatik olarak tekrar katılacak. Kademe kademe katılımın sağlandığı ilk yılda toplam 9,2 milyon çalışan BES’e katılmış, 5,7 milyon kişi ise sistemden ayrılmıştı. Sonraki yılda ise 2018’de BES’e katılıp cayma hakkını kullananlar otomatik olarak sisteme dahil edilecek. ‘Zorunlu BES’, cayanların 2 yılda bir sisteme otomatik olarak tekrar katılımıyla uygulanacak.
BES fonundaki birikim 87 milyar liraya ulaştı
2019 yılı bütçesinin meclis komisyonundaki görüşmelerinde, zorunlu BES’le ilgili açıklamalarda bulunan Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, devletin de “katkı” sunduğu BES fonuna 2019 yılı için 4,1 milyar lira kaynak ayrıldığını ifade etti. Böylece 3 yılda sunulan toplam katkının 19,4 milyar liraya ulaşacağını belirten Albayrak Eylül ayı itibarıyla BES’teki katılımcı sayısının 6,9 milyon kişiye, fonda toplam biriken tutarın 86,9 milyar liraya ulaştığını söyledi.