Yazaki’de OHAL: İşçiler atıldı, polislerce alıkonuldu

Gemlik Yazaki’de haksızlığa tepki gösteren işçilere yönelik işten atma saldırısı dün sabah da devam etti. Fabrikada OHAL ilan eden yönetimin getirttiği sivil polisler ise işçilere fiili ‘gözaltı’ uyguladı. Bu sırada fabrika önünde eylem yapan Türk Metal işçileri kapı önünden sendika binasına götürdü.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 15 Şubat 2018
  • 08:17

Gemlik Yazaki’de haklarını arayan işçilere yönelik işten atma saldırısı dün de devam ederken, yeni gelen yönetim fabrikayı hapishaneye çevirdi. Fabrikaya sivil polis yığıldı, atılan işçiler polislerce fiilen alıkonuldu, işçiler baskı ve OHAL tehdidiyle korkutulmaya çalışıldı.

Metin Türk’ün ardından gelen yönetimin “sözü”

Geçtiğimiz hafta Yazaki yöneticilerinin ve Metin Türk’ün görevden alınması ile birlikte Yazaki işçileri ücret iyileştirmesi ve çeşitli sosyal haklar için iş durdurma eylemleri yapmış ardından işçiler kendi temsilcilerini seçmişti. Bu temsilciler yeni gelen yönetimle toplantı alarak işçilerin taleplerini maaş zamlarını ve çeşitli sosyal haklar istediklerini dile getirmişti. Yeni gelen yönetim, işçilerden 14 Şubat Çarşamba gününe kadar süre istemiş, ellerinden geldiğince işçilerin yanlarında olacaklarını iddia etmişti.

Ancak toplantıya bir gün kala çoğunluğunu işçlerin seçtiği temsilcilerden oluşan 60 kadar işçi işten atıldı. Dün sabah işe giren vardiyada da işten atmalar devam etti. Yeni gelen yönetim, Metin Türk’ü aratmayacağını baskıların daha katmerli devam edeceğini, dün hayata geçirdiği uygulamalarla gözler önüne serdi.

Fabrikada OHAL ve polis baskısı: İşçiler alıkonuldu

Gündüz vardiyasında işçiler turnikelerden geçmek için kart basmak istediklerinde bazı işçilerin kartları okunmadı. Bu sırada bekleyen sivil polisler bu işçileri içeriye bir bekleme odasına aldılar. Bunlar çıkışları verilen işçilerdi. Uzun süre yaşanan bekleme süresinde ne tuvalete gitmelerine ne de su sigara içmelerine izin verildi. Tuvalete ve su içmeye polis eşliğinde giden işçiler beyaz yakanın tuvaletini ve su sebilini kullandılar. İşçiler tuvaletten çıkana kadar kapılarda beklenildi. İş çıkış işlemi yapılan işçiler ikişer kişi olarak gene polis eşliğinde insan kaynakarına götürüldü.

İşten atmalar sırasında Türk Metal’den sözde “eylem”

Öte yandan dün sabah Yazaki önünde Türk Metal ve işten atılan işçiler, yapılan haksızlığı dile getirmek için kısa süreli bir eylem yaptı. Türk Metal’in derdinin haksızlığa karşı mücadele etmek olmadığı ise kısa sürede ortaya serildi. İşten atmalar devam ettiği sırada yapılan eylemle birlikte sendika yöneticileri, işçileri fabrika önünden Gemlik’teki sendika binasına götürdü. Böylece fabrikada o an yükselebilecek tepkilerin önüne geçildi.

Ayrıca sendika binasında kahvaltının ardından işçilerle yapılan toplantıda sendikanın hukuki olarak işçilerin yanında olacağı dile getirilerek direnişten kaçmanın gerekçeleri sıralandı. OHAL bahane edilerek işçilerin önüne hukuki süreç sunuldu.

Yönetimin “toplantısı”ndan mescid kararı çıktı

Dün gerçekleştirilmesi planlanan, Yazaki yöneticileri ve işçilerin belirlediği temsilciler arasındaki toplantı ise yönetimin yaptığı hamleler sonucu boşa düşmüş oldu. Yöneticiler görüntüyü kurtarmak adına formenler ve onlara yakın isimlerle bir toplantı yaptı. Toplantının sonucunda, işçilerin tepki gösterdiği haksızlıklara dair bir karar alınmazken, kantin ve mescid yapılmasına karar verildi. Bu ise patronların din istismarının yeni bir örneği oldu.

Kızıl Bayrak / Bursa

İLİŞKİLİ HABERLER