WAT Motor’da işçi kıyımı

Tekirdağ’da bulunan ve Arçelik’e elektrikli motor üretimi yapan WAT Motor’da 270’e yakın işçi işten atıldı.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 19 Ağustos 2024
  • 17:30

WAT Motor kapitalisti 270’e yakın işçiyi “ekonomik zorlukları” gerekçe göstererek işten attı. İşten atılan WAT Motor işçileri, üretimde bir azalma olmadığını, bir hafta önceye kadar 3 saatlik uykuyla çalıştırıldıklarını söyledi.

Evrensel’de yer alan habere göre, Tekirdağ Kapaklı’da bulunan Arçelik’e elektrikli motor üretimi yapan WAT Motor’da 270’e yakın işçi işten atıldı. 600’den fazla işçinin çalıştığı WAT Motor’da 16 Ağustos Cuma günü 270’e yakın işçiye şu mesaj atıldı:

“Şirketimizin içinde bulunduğu ekonomik durumdan kaynaklanan zorunlu hal nedeniyle 16 Ağustos tarihi itibarıyla iş akdinizin feshi gerçekleşmiş olup gerekli işlemlerin tamamlanabilmesi için 19 Ağustos Pazartesi günü işletmeye gelmenizi rica ederiz.”

“3 saatlik uykuyla çalıştırılıyorduk”

Aldıkları mesajla işten atıldıklarını öğrenen işçiler işten atılma gerekçelerine anlam veremediklerini söyleyerek şunları ifade etti:

“Ekonomik zorluk diyen fabrika bizi bir hafta önceye kadar geceli gündüzlü çalıştırıyordu. Burada fazla mesai zorunlu, 3 saatlik uykuyla gece mesaisine geldiğimi biliyorum. Bizi gece gündüz çalıştırmanın karşılığı bu muymuş? Ben patronun ekonomik zorluk çektiğine inanmıyorum.”

“Türk Metal telefonlara çıkmıyor”

Üyesi oldukları Türk Metal’e ulaşamadıklarını söyleyen işçi şöyle devam etti:

“Daha önce de böyle işten atmalar olmuştu, fabrikanın neredeyse yarısı boşaltılıyor, sendikacılar ortada yok. Aidat kesmesini biliyor işçi kapı önüne koyulunca telefonlara çıkmıyorlar. Özellikle kıdem nedeniyle biraz daha yüksek ücret alan işçiler hedef alınmış. Bu adamlar geçen ay dışarıdan sözleşmeli işçi alıp getirdiler fabrikaya. Şimdi ekonomik zorluk mu çekiyorlarmış?​” 

İşten atılan işçilerin tekrar iş bulmakta zorluk çekeceğini söyleyen işçi, üyesi oldukları Türk Metal’i işten atmalara karşı işçilerin yanında olmaya çağırdı.