"Ücretsiz kreş istiyoruz!"

KESK Şubeler Platformu ücretsiz kreş hakkı için Adana'da eylem yaptı.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 29 Eylül 2013
  • 12:56

Son bir haftadır basın açıklamaları ve işyerlerinde kokart takarak kreş gündemli çalışma yürüten KESK Adana Şubeler Platformu, 28 Eylül Cumartesi günü de "İşyerimizde ücretsiz kreş istiyoruz" talepli bir eylem gerçekleştirdi. Saat 16.00’da İnönü Parkı'nda gerçekleştirilen basın açıklamasını SES Adana Şube Kadın Sekreteri Gülistan Atasoy okudu. KESK üyeleri eyleme çocuklarıyla birlikte katıldı.

Basın açıklamasında kreş ve çocuk bakım hizmetinin temel sosyal bir hak olduğuna dikkat çekilerek, hükümetin kreşler ile ilgili bir düzenleme yapacaksa öncelikle kamuda var olan kreşleri kapatmaktan vazgeçmesi gerektiği belirtildi. Çocuk bakımının sadece kadınların değil, ebeveynlerin ortak sorumluluğu olduğu vurgulanan açıklamada, kreş ve ebeveyn haklarının düzenlenmesine ilişkin tartışmaların yalnızca kadınlar üzerinden yürütülmesine itiraz edildi. Kadınlar ve erkekler arasında var olan cinsiyet eşitsizliği nedeniyle her türlü bakım yükünün ev içinde ve ücretsiz olarak kadınlar tarafından karşılandığına dikkat çekilerek, bakım yüklerinin kadınların gerek çalışma yaşamına gerekse toplumsal yaşamın bütününe katılımında eşitsizlik yarattığı ifade edildi. Açıklamada bu durumun esnek çalışma biçimleriyle çözülemeyeceği belirtilerek, AKP hükümetinin bütünüyle sermayenin kar hırsını karşılamak üzere giriştiği kadın istihdamına ilişkin son düzenlemelerden vazgeçmesi gerektiği vurgulandı.

Basın açıklaması şu taleplerle son buldu:

* Çocuk bakım ve eğitim hizmetleri tüm ebeveyn ve çocuklar için bir haktır ve hükümet bu hakkın sağlanması için gereğini yapmalıdır.

* Mahalle kreşleri, işyeri kreşleri, Organize Sanayi Bölgesi (OSB) kreşleri gibi birçok kreş modeli var olmalı, çocuklarını nasıl bir kreşe göndereceklerinin tercihi ebeveyne bırakılmalıdır. 

* Kreşler,  kolay ulaşılabilir, ücretsiz, anadilinde, nitelikli ve özellikle vardiyalı çalışanların çocukları için 24 saat açık olmalıdır. 

* Bakım hizmeti veren kurumlarda hem kadın, hem erkek çalıştırılmalıdır. Çalışanlar, çocuk gelişimi ve toplumsal cinsiyet eşitliği eğitimi almış olmalı ve her türlü ayrımcılık pratiğinden ve söylemlerinden uzak durmalıdırlar.

* Eğer ebeveyn dışarıda çalışıyorsa, çalışma düzenine uygun olarak ve çalışma biçimi gözetilmeden işyerinde çalışan herkes için emzirme odası ve bakım hizmeti olanağı sağlanmalıdır. 

* İşyerlerinde emzirme odası ve çocuk bakım hizmeti verilmesi zorunluluğu kadın çalışan sayısı üzerinden değil, toplam çalışan sayısı üzerinden uygulanmalıdır. 

* Özellikle ebeveynin evde ya da dışarıda tam gün çalıştığı bir düzende, kreş hizmeti vermenin yanı sıra, 4+4+4 sistemi nedeniyle yarım gün okula giden ilköğretim öğrencilerinin gün içinde ders çalışıp, sosyalleşebilecekleri merkezler oluşturulmalıdır.

* Kreşlerin denetim ilkelerinin belirlendiği bir yönerge çıkarılmalıdır ve kreş denetimleri ebeveynlerin de içinde bulunacağı, Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü’ne bağlı çalışan sosyal çalışmacılar ve ilgili uzmanlar ile STK’lardan oluşan bir kurul tarafından belirli sürelerde yapılmalıdır.

* Kreşlerle ilgili yönetmelik ve esaslar net ve uluslararası standartlara uygun olmalı, kreş politikaları var olan iktidara göre şekillenmemelidir.

* Yerel yönetimlerin ve Kooperatiflerin kreş açabilmeleri için ilgili yasalarda gerekli değişiklikler yapılmalıdır.

Eyleme Adana Emekçi Kadın Komisyonu da katılarak destek verdi.

Kızıl Bayrak / Adana