Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun görüşmeleri sırasında asgari ücretin sefalet olmasının nedenini işçilere yüklemeye çalıştı. Bilgin’in çarpıtma ve manipülasyon içeren sözleri şu şekilde:
“Türkiye’nin ilk 1000 içerisindeki örgütlü iş yeri sayısı yüzde 13-14’tür, bu çok ciddi sorundur. Türkiye’nin emekçilerinin örgütlenmediği zaman ücretler asgari ücret düzeyine sıkışıp kalmaktadır.”
Bilgin, bu açıklama ile sendikalaşmanın önündeki engelleri kaldırmak gerektiğini iddia etti. Ancak içi boş bu söylemlerin hiçbir inandırıcı tarafı bulunmuyor.
İşçilerin sendikalarda örgütlenmesinin önündeki en temel engeller sömürücü asalak patronlar, bakanlık-devlet bürokrasisi, işbirlikçi ve sarı sendikal düzendir. İşçiler bir yandan gerici-şovenist ideoloji ile sersemletilmeye çalışılırken öte yandan tazminatsız işten atma, arabulucu, ücretsiz izin, uzun mahkeme süreçleri gibi yasalarla elleri-kolları bağlanmaya çalışılıyor. Tüm bunlara direnen işçilerin karşısına ise çeşitli saldırı ve polis zorbalığıyla dikiliyorlar.
Örgütlenmenin ve sendikalaşmanın önünde en büyük engel olan işçi düşmanı rejim, işçi sınıfının örgütlenme mücadelesine zerre kadar bir katkı sağlamaz. İşçi sınıfının tarihi de göstermiştir ki, en ufak bir hak dahi büyük bedeller ödenerek ve kararlı bir mücadele yürüterek direne direne kazanılmıştır.
Sadece son bir yılda sendikalaştığı ya da haklarını talep ettiği için türlü iftira, karalama ve sudan gerekçelerle işten atılan binlerce işçi gerçeği, Bilgin’in tüm ikiyüzlülüğünü ortaya seriyor.
Son bir yılda ülkenin dört bir yanında on binlerce işçi örgütlendiği için işten atıldı.
Bazıları şu şekilde:
“ Sinbo, Pressan, Yemek Sepeti, Migros Depo, CarrefourSA depo, Alpin Çorap, SML, Flomak, Finans Merkezi taşeron şirketlerinde inşaat işçileri, Pegasus, Oppo, BBC Türkçe, Cumhuriyet, Ağaç AŞ, Özel okullarda, Boğaziçi Üniversitesi’nde araştırma görevlileri EnerjiSA, Mikropor, ODTÜ’de araştırma görevlileri, Smart Solar, Mitsuba, Farplas, Asen Alimünyum, Neşe Plastik, Mutlu Akü, Acarsoy, Atılım Tekstil, Murat Kablo Bel Karper, Lila Kağıt, Pas South, Aksa Jenaratör, Denim Kumaş, Batı Isıl, Aliağa Gemi Söküm, Lezita, Efe Rakı, Bormatek, Tüpraş, Hugo Boss ve Antep’te 31’i tekstil olmak üzere 35 fabrikada 13 bine yakın işçi ücret zammı, çalışma koşullarının düzeltilmesi ve sendikal hakları için eylemler gerçekleştirdi.