Malatya’nın Doğanşehir ilçesindeki tütün üreticileri, 1 Ocak’ta yürürlüğe giren tütün ticareti yapanlara Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan yetki belgesi alma veya bildirimde bulundurma zorunluluğu getirilmesini protesto etti. “Tütünüme ve emeğime dokunma” sloganıyla eylem yapan tütün üreticileri adına konuşan Yasin Küçük, Doğanşehir’de tütün üretiminin büyük bir kesim için geçim kaynağı olduğunu belirtti.
“Emeğimizi şirket ve sermaye baronlarına terk etmeyeceğiz”
5607 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu’nda Kasım 2017’de yapılan düzenlemenin tütün üreticisine getirisinin olmadığına işaret eden Küçük, söz konusu düzenlemenin “uluslararası tütün şirketleri ve sermaye baronlarının” yararına olduğunu söyledi. Küçük şu şekilde devam etti:
“Tütün üreticisinin emeği uluslararası şirket ya da sermaye baronlarının vicdanına terkedilemeyecek kadar kutsaldır. Bizler tütün emekçileri olarak emeğimizi bu şirket ve sermaye baronlarına terk etmeyeceğiz. Yerli ve milli olan tütün, sadece Doğanşehir’in değil direkt veya dolaylı olarak milyonlarca insanın ekmek kapısıdır. Bu yasakla sadece tütün üreticileri değil milyonlarca insan, geçim kaynağından mahrum olacaktır.”
Milyonlarca insanın mağdur olacağını vurgulayan Küçük, tütün üreticilerinin taleplerini şu şekilde sıraladı:
“Somut öneri olarak, tütün üreticilerinin çiftçi kayıt sistemine (ÇKS) alınarak, basit usulden vergiye tabii tutulmasını, ekonominin temelini oluşturan aile işletmelerinin tütünün kıyılmasında kullandığı makine, alet ve ekipmanların, yine basit usulden vergiye tabi tutulmasını, kıyılmış tütün satan küçük ve orta ölçekli esnafların basit usulden vergiye tabi tutulmasını, mevcut ekonomik şartlar göz önüne alındığında üreticilerin daha da mağdur edilmemesi için 1 Ocak 2022 tarihinde yürürlüğe giren yasağın askıya alınmasını talep etmekteyiz.”