Tüpraş’ın 4 rafinerisinde uyarı eylemi ve iş durdurma

Tüpraş’ta yönetimin toplu sözleşmedeki dayatmalarına karşı işçiler bu sabah 4 rafineride uyarı eylemi yaparak iki saat iş durdurdu.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 25 Mart 2019
  • 11:15

Tüpraş’ta toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin (TİS) 22 Mart’ta gerçekleştirilen oturumunda da yönetimin dayatmaları nedeniyle hiçbir maddede anlaşma sağlanamaması üzerine bu sabah Tüpraş’ın Aliağa, Batman, İzmit ve Kırıkkale rafinerilerinde iş girişinde işçiler uyarı eylemi yaptı.

Aliağa’daki rafineri girişinde saat 8.00’de başlayan eylemde konuşan Petrol-İş Sendikası Şube Başkanı Ahmet Oktay, Tüpraş yönetiminin 2 yılık sözleşmeyi 3 yıla çıkarmak için dayatma yaptığını ve bunu kabul etmeyeceklerini söyledi.

Ayrıca vardiya sisteminin değiştirilmek istenmesi ve daha önce 10 günden 8 güne indirilen mazeret izinlerinin giderek ortadan kaldırılmak istenmesini de kabul etmeyeceklerini ifade etti.

Oktay, “Bu sözleşme bitmiş olabilir, bu sözleşme imzalanmış olabilir”, “İşveren yüzde 22 vermeyi kabul etmiş” söylemlerinin doğru olmadığını dile getirdi.

Tüpraş’ın kârı katlandı, işçinin alım gücü düştü

Görüşmeye katılan Tüpraş temsilcilerinin “yetkisiz yetkili” olduğunu ifade eden Oktay, bu kişilerin kendi zam tekliflerini “ütopik” olarak nitelemesini teşhir etti.

Ancak bu kişilerin kendilerine bir zam teklifi sunamadığını belirterek “Bizim taleplerimiz ütopik değil, alım güzümüz düştü” dedi. Toplantıya katılanlara “Bu gidişatla bu toplusözleşme masada bitmez” dediklerini aktardı.

28 Mart’ta yapılacak 6. oturuma gerçekten yetkili olan kişilerin katılması gerektiğini söyleyen Oktay, Tüpraş’ın 2018 bilançosuna değinerek “üretim artmış, kapasite artmış, kâr kat be kat artmış” dedi.

4 rafineri olarak ortak hareket ettiklerini belirten Oktay, amaçlarının işçilerin ekonomik kayıplarını gidermek olduğunu belirterek bunun için eylem ve mücadelelerinin süreceğini ifade etti.

Tüpraş’ın Batman, İzmit ve Kırıkkale rafinerilerinde de eşzamanlı olarak eylemler yaplıdı.

İLİŞKİLİ HABERLER