TÜMTİS: Mücadele yükseltilmeli

Türk-İş’e bağlı Türkiye Motorlu Taşıt İşçileri Sendikası (TÜMTİS) Genişletilmiş Başkanlar Kurulu 16 Ekim günü toplandı.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 20 Ekim 2014
  • 09:42

Ekonomik, sosyal ve siyasal gelişmelerin değerlendirildiği toplantıda, biten ve devam eden toplu sözleşmeler ve örgütlenme hedefleri ele alındı.

TÜMTİS Genel Merkezi, toplantıda yürütülen tartışmaları ve alınan kararları sonuç bildirgesiyle duyurdu.

Kobanê’yle dayanışma çağrısı

Bildirgede, IŞİD çetelerinin Ortadoğu halklarına yönelik katliamlarına ve Kobanê’yi işgal girişimlerine yer verilerek “Ortadoğu’da yaşanan bu vahşetin kurbanı olan halklara yardım etmek bu halklarla dayanışmak bir insanlık görevidir. Hiçbir çıkar ve siyasi hesap bizleri bu görevden alıkoymamalıdır” ifadelerine yer verildi.

 

“Yasa tasarıları kabul edilemez”

IŞİD’in uyguladığı katliam ve vahşete karşı yapılan eylemlerde 40’a yakın kişinin hayatını kaybettiğinin hatırlatıldığı bildirgede, hükümetin bu eylemleri bahane ederek demokratik hak ve özgürlükleri daha da geriye götüren yasa tasarılarını gündeme getirmesinin kesinlikle kabul edilemez olduğu belirtildi. TÜMTİS Genişletilmiş Başkanlar Kurulu, hükümeti bu girişimden vazgeçmeye, demokratik kitle örgütlerini ve sendikaları da kazanılmış hakların gaspını amaçlayan bu girişime karşı uyanık olmaya ve birleşmeye çağırdı.

“Hükümet tarafından yayınlanan istihdam stratejisinde yer alan ve önümüzdeki dönem uygulanmak istenen ‘Özel İstihdam Büroları’ ile işverenlere işçi kiralama hakkı getirilmek istendiğini”nin vurgulandığı sonuç bildirgesinde, “İşçiyi alınıp satılabilir, kiralanabilir bir meta haline getiren bu plana karşı tüm sendikalar birlikte hareket etmeye” çağrıldı.

 

“Mücadele yükseltilmeli”

Yeni ‘Torba Yasa’ ile taşeronlaştırmanın daha da yaygınlaştırıldığı, taşeronlaştırmaya ilişkin yasal sınırlamaların kaldırıldığı tespitinde bulunan TÜMTİS Genişletilmiş Başkanlar Kurulu, taşeron işçiler yararına bir yasa gibi propaganda edilen bu torba yasa ile taşeronlaştırmanın daha yaygın ve yerleşik hale getirildiğini, taşeron işçilerinin örgütlenme ve toplu sözleşme taleplerinin neredeyse imkânsızlaştırıldığını ifade etti. Sendika, taşeron çalıştırmanın yasaklanması, taşeron işçilerin kadroya alınması talebi ile mücadelenin daha da yükseltilmesi çağrısında bulundu.

TÜMTİS Başkanlar Kurulu son olarak, işçi ve emekçilerin haklarına yönelik her türlü uygulamanın karşısında olduğunu yinelerken işkolundaki işçilerin haklarını korumak ve geliştirmek için örgütlenme çalışmalarını aralıksız sürdüreceğini, insanca çalışma ve insanca yaşam için birlik ve dayanışma içerisinde olmaya devam edeceğini vurguladı.