Tüm Bel Sen’den İzmir’de basın toplantısı

Tüm Bel Sen, düzenlediği basın toplantısıyla “Koruma ve güvenlik emekçilerinin maktu mesai hakkı gasp edilemez!” dedi.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 14 Kasım 2016
  • 14:49

Tüm Bel Sen İzmir Şubesi, “güvenlik personelinin maktu mesai hakları” ile ilgili açtığı davaların kazanılması üzerine konuyla ilgili basın toplantısı yaptı. Sendika binasında yapılan toplantıda, “koruma ve güvenlik emekçilerinin maktu mesai hakkı gasp edilemez” denildi.

Açıklamada, Tüm Bel Sen’in kurulduğu günden bu yana fiili-meşru mücadele çizgisiyle yerel yönetimlerdeki kamu emekçileri adına ilk toplu sözleşmeyi imzaladığı ve hakların yasalara girmesi adına hukuki zeminde somut kazanımlar edinmiş öncü bir sendika olduğu hatırlatıldı. Sendikanın, kazanılmış hakları savunmak ve ilerletmek üzere yürütmüş olduğu hukuki mücadeleleri özetlendi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi, İZSU Genel Müdürlüğü ve ESHOT Genel Müdürlüğü’nde çalışmakta olan memur statüsündeki koruma ve güvenlik personellerinin maktu mesai ücretlerinin ödenmesine ilişkin olarak üç ayrı dava açıldığı ve bu davaların İzmir Bölge İdare Mahkemesi tarafından tescilendiği ve açılan davaların kazanıldığı belirtildi.

Açıklamada dava konusu ve sonucu hakkında şu bilgiler verildi:

“Koruma ve güvenlik görevlilerine ödenen aylık-maktu fazla çalışma ücreti, 2013 yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu K cetvelinde yer almadığı gerekçesi ile 2013 yılından bu yana ödenmemektedir. Buna karşın, 5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 51’nci maddesinde, ‘Belediye zabıta ve özel güvenlik hizmetlerinde fiilen çalışanlara, fazla mesai ücreti olarak yılı bütçe kanununda belirtilen üst sınırı aşmamak kaydıyla belediye meclisi kararı ile tespit edilen maktu tutar ödenir’ kuralına yer verilmiştir. Bu kural uyarınca, belediye özel güvenlik hizmetlerinde çalışanlara maktu tutarda fazla mesai ücreti ödenmesi hususunda idarenin takdir yetkisinin bulunmadığı ve bütçe kanunu ile fazla mesai ücretinin ödenip ödenmemesinin değil, yalnızca üst sınırın belirlenebileceği açıktır. Davanın sonucunda  mahkeme şu sonuca vardı; Hukuka aykırılığı açık olan işlem nedeniyle yoksun kalınan maktu fazla çalışma ücretinin idareye başvuru tarihinden itibaren işleyecek faiziyle birlikte davalı idarece davacılara ödenmesi gerekmektedir. Açıklanan nedenlerle itirazın kabulüne itiraza konu kararın bozulmasına, dava konusu işlemin iptaline, tazminat isteminin kabulüne, yoksun kalınan maktu fazla çalışma ücretinin idareye başvuru tarihinden itibaren işleyecek faiziyle birlikte davalı idarece davacılara ödenmesine, oybirliğiyle karar verildi.”

İzmir Büyükşehir Belediyesi’ni mahkeme kararını hemen uygulamaya davet eden sendika, “Üyelerimizin ekonomik, sosyal ve özlük hakları için verdiğimiz mücadelenin her alanda olduğu gibi hukuki alanda da verilmeye devam edeceğini belirterek, tüm yerel yönetim emekçilerini Sendikamız TÜM BEL-SEN’de örgütlenmeye ve güçlerini birleştirmeye davet ediyoruz” dedi.

Kızıl Bayrak / İzmir