Tüm Bel Sen: Halkın iradesi gasp edilemez

Tüm Bel Sen İBB önünde yaptığı eylemlerle seçimlerin iptal edilmesini ve kayyımla TİS görüşmelerinin başlamasını protesto etti.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 10 Mayıs 2019
  • 11:16

Tüm Bel Sen İstanbul Şubeleri, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) seçimlerinin iptal edilmesini ve Ekrem İmamoğlu'nun yerine atanan kayyım vali ile TİS sürecinin başlatılmasını protesto etti.

Saat 12.30’da belediye binası önünde yapılan eylemde “Halkın iradesi gasp edilemez” ozaliti açıldı.

“Halkın iradesi gasp edilemez!”, “Her şey güzel olacak!”, “Faşizme karşı omuz omuza!”, “SDS değil toplu sözleşme!” sloganlarının atıldığı eylemde ilk olarak Tüm Bel Sen İstanbul 5 No’lu Şube Sekreteri Şafak Mercan söz alarak 10 Ekim Katliamı’nda yaşamını yitirenleri andı. Seçim iptalinin halkın iradesinin gaspı anlamına geldiğini söyleyerek sözü KESK İstanbul Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Ayfer Koçak’a bıraktı.

Koçak da 10 Ekim Katliamı’na değinerek saldırılara rağmen sokaklara çıkılmasının engellenemediğini, bugün de engellenemeyeceğini vurguladı. KHK ihraçlarına değindi, bugünkü seçim iptalini ve gerisindeki nedenleri teşhir etti.

Ardından ise Tüm Bel Sen İstanbul 1 No’lu Şube Başkanı Kadri Kılıcı tarafından basın açıklaması okundu.

Basın açıklamasında İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimlerinin haksız, hukuksuz, gerekçesiz, dayanaksız bir şekilde YSK eliyle iptal edilmesi teşhir edilerek kararı kabul etmedikleri belirtildi ve “Halk iradesinin gaspı olarak değerlendiriyoruz” denildi.

Kararın siyasi iktidarın baskısı ile alındığına dikkat çekilen açıklamada “Bu karar ile açıkça görülmüştür ki, demokrasinin en temel güvencesi konumunda bulunan sandık, değiştirebilme yeteneğinden yoksun bırakılmıştır. Oysa sandık, sadece seçebildiği taktirde değil, onunla birlikte ‘değiştirebildiği’ taktirde demokrasinin  aracı olabilir. YSK’nın bu kararı sandığın değiştirebilme gücünün yok edildiği bir ortam oluşturmuştur ve bu durum kaygı vericidir” denildi.

Açıklamada, işsizlik, enflasyon, iş güvencesi, barış ve demokrasi gibi gerçek sorunlar ve talepler ortada dururken ülke gündeminin seçimlere kilitlenmesine tepki gösterildi.

“Halkın iradesi hiçe sayılarak 23 Haziranda tekrarlanacak olan İstanbul seçimlerinde yerel yönetim emekçileri olarak; özgür, demokratik, katılımcı yerel yönetim anlayışını benimsemiş; emekten, barıştan, özgürlükten yana olan Sayın Ekrem İmamoğlu’nu destekleyeceğimizi buradan deklere ediyoruz” ifadeleri kullanıldı.

Kayyım ile TİS görüşmeleri yapılıyor

İBB bünyesinde toplu iş sözleşmesi sürecinin (sosyal denge sözleşmesi) de başlandığı belirtilen açıklamada “yetkili sendika olan Bem Bir Sen ile atanmış İBB Başkan Vekili ile görüşmelerin başladığını biliyoruz. Atanmış kayyum ile yapılan bu görüşmelerde binlerce memuru ilgilendiren sözleşmenin  oldu bittiye getirilmesi kaygısı taşımaktayız” denildi.

Sözleşmenin Tüm Bel-Sen’in İstanbul’da ve diğer belediyelerde yapmış olduğu sözleşmelere eşdeğer olması, çocuk ve ebeveyn hakkı olan kreşlerin derhal açılması talep edildi.

Gerçek enflasyon oranının dikkate alınması, en az 4 ikramiye verilmesi, ölüm, evlenme, doğum ve emeklilik durumunda ayrıca ikramiye ödenmesi talepleri sıralandı.

Ayrıca memurlara farklı, müdürlere farklı ödemeler yapılmaması, verilen cezalarda ödentilerin kesilmemesi, rapor alınması durumunda kesinti yapılmaması da talepler arasında yer aldı.

TİS sürecinde çalışanların hakkını savunulacağı ve 23 Haziran seçimlerinde “halkın iradesinin gaspına, adaletsizliğe ve hukuksuzluğa karşı” sandıklara gidileceği vurgulanarak açıklama sonlandırıldı.

Kızıl Bayrak / İstanbul