“Toplu sözleşmede kazanım yok! Laf salatası var!”

KESK yaptığı açıklama ile “Toplu sözleşmede kazanım yok! Laf salatası var! Kamu emekçilerinin sesi olmaya devam edeceğiz!” dedi.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 23 Ağustos 2023
  • 14:38

2024-2025 yıllarını kapsayan toplu sözleşme görüşmelerinde anlaşma sağlanamadı ve hakem heyetine gidileceği açıklandı. KESK Çankaya Belediyesi önünde basın açıklaması yaptı ve “ 7. Dönem de TIIISSS!” pankartı açıldı. KESK yaptığı açıklama ile “Toplu sözleşmede kazanım yok! Laf salatası var!” dedi.

KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik’in okuduğu basın açıklamasında şunlar ifade edildi:

“Bugün saat 04.00’te yani gece saatlerinde yapılan açıklamalara göre kamum işvereni olan hükümet ile masaya yetkili olarak oturtulan malum konfederasyon arasında sürdürülen görüşmeler, müzakereler soncunda 11 hizmet kolunda mutabakata varıldığı açıklanmıştır.

Diğer taraftan maaş artışları konusunda bir anlaşmaya varılamadığı için toplu sözleşmenin geneline ilişkin bölümünde mutabakat sağlanamadığı dolayısıyla Kamu Görevlileri Hakem Kurulu sürecinin başladığı ifade edilmiştir.”

Sürecin kapalı kapılar ardında devam ettirildiği ifade edilen açıklamada şunlar vurgulandı:

“Öncelikle hizmet kolları masaya toplamda 807 teklif götürmüştür. Memur Sen Genel Başkanı’nın gece yaptığı açıklamaya göre bunların sadece 291’i mutabakata yansımıştır.

 Bu 291 maddenin 128’nin “yeni ve revize edilen” madde olduğu söylense de kaç tanesinin yeni kaçının revize edilen madde olduğu açıklanmamıştır.

En önemlisi “hizmet kollarında önemli kazanımlar elde ettik” dense de buna ilişkin tek örnek bile verilememiştir.”

KESK tarafından sözleşmeye dair “laf salatası” denilen öneriler şu şekilde ifade edildi:

“Örneğin, tüm konfederasyonların tekliflerinde yer alan:

Kira yardımına ilişkin tek bir cümle yok. Kreş yardımına ilişkin tek bir cümle yok.

Maaşlarımızı dilim dilim buharlaştıran Gelir Vergisi adaletsizliğine son verilmesine ilişkin tek bir cümle yok.

Hangi ad altında olursa olsun tüm ek ödemelerin taban aylığımıza, emekliliğimize yansıtılmasına ilişkin tek bir cümle yok.

Sefalete itilen 2,5 milyon kamu emekçisi emeklisine ilişkin tek bir cümle yok.

Güvencesiz istihdama son verilmesi, güvencesiz istihdam edilenlerin kadrolu-güvenceli istihdama geçirilmesine ilişkin tek bir cümle yok.

Cumhurbaşkanı’nın seçim öncesi sözünü verdiği mülakatın kaldırılmasına ilişkin tek bir cümle yok.

Kadın kamu emekçilerine; çalışma yaşamında uygulanan, cinsiyetçiliğin, ayrımcılığın, mobbingin son bulmasına ilişkin tek bir cümle yok.

En önemlisi Grev Hakkı İle Tamamlanmış Gerçek Toplu Sözleşme Sistemi, Demokratik Bir Çalışma Yasasına ilişkin anlamlı bir cümle dahi kurulmamıştır. Bunun yerine 4688 sayılı yasada değişiklik için sosyal paydaşlarla birlikte Çalışma Bakanlığının himayesinde çalışma yürütülecek denilmiştir. Daha baştan Çalışma Bakanlığı’nın himayesini kabul eden bir anlayışla böyle bir çalışma yürütülecek onu da kamuoyunun, kamu emekçilerinin takdirine bırakıyoruz.”

Açıklamanın devamında mücadelenin süreceği belirtildi.