TOMİS, Kocaer işçilerine örgütlenme çağrısı yaptı!

TOMİS, 2015’teki mücadelenin yıldönümünde Kocaer işçilerine yaptığı bildiri dağıtımı ile bu deneyimin de dersleriyle örgütlü mücadeleye çağırdı.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 13 Haziran 2018
  • 08:18

İzmir'de Örgütlenme Çalışmalarını sürdüren Tüm Otomotiv ve Metal İşçileri Sendikası (TOMİS), 2015’te Kocaer’de yaşanan fiili mücadele deneyiminin yıldönümü vesilesiyle hazırladığı bildirileri Menemen üst geçitte Kocaer işçilerine ulaştırdı. “Kocaer'de hiçbir şey için geç değil, bir kere yapıldı daha iyisi yapılabilir” diyen TOMİS; 2015’te Kocaer işçilerinin Tüm Otomotiv ve Metal işçileri Sendikası’nda örgütlenme süreci yaşadığı ve mevcut sorunlara karşı fiili mücadele verildiği hatırlatılan bildiride o günden bugüne işçiler lehine değişen bir şey olmadığı ifade edildi.

Değişen tek şeyin sömürüyü sürdüren Kocaer patronunun 3. fabrikasını açtığı olduğuna dikkat çekilen açıklamada; Kocaer isçileri için tek kurtuluş söz yetki kararın işçide olduğu, 2015'te yaşanan deneyimin de dersleriyle sendikalaşmak ve birlik olmak gerekliliği anlatıldı.

Dağıtım sırasında süreç üzerine işçilerle sohbet edildi.

TOMİS’in dağıtmış olduğu bildirinin tamamı şu şekilde:

“Kocaer’de hiçbir şey için geç değil; bir kere yapıldı, daha iyisi yapılabilir!

2015 yılında Bakırçay havzasında bulunan Kocaer fabrikasında yaşanan kıvılcım 3.yılında Kocaer işçileri var olan şartlarını düzeltmek ve Kocaer sermayedarının büyümesinden hakkına düşeni almak için tüm bir fabrikada örgütlenme yolunu seçtiler. Kocaer’de 2015'te sorunlar neydi?  Mesailer denkleştirme adı altında gasp ediliyordu, Maaş zamları işçileri birbirine bölen tarzda eşitsizce yapılıyordu ve geçim şartlarımıza göre çok düşüktü. Özellikle paketleme bölümünde davlumbazlar çalışmıyor, doğrultmanın acil stop sen sör düğmeleri yoktu. Nerdeyse iki ayda bir ya parmak kopması, yada bedende iz bırakacak sorunlar yaşanıyordu -Yine paketleme bölümünde bel fıtığı, solunum yetmezliği gibi rahatsızlıklar her dört işçiden birinde vardı. Amirler tarafından baskı, hakaret ve küfür vardı, işçilere aşağılar tarzda poşetlerde 50 şeker haftalık istihkak olarak dağıtılıyordu. Yırtılan bir elbiseyi depodan değiştirmek nerdeyse imkânsızdı.

Arkadaşlar!

Bu sorunlar sadece hatırladıklarımız, işte bu şartlar altında 2015 yılında Kocaer işçileri Tüm Otomotiv ve Metal işçileri Sendikası (TOMİS)te daha insanca bir çalışma ve yaşam koşulları için örgütlendiler. Bu örgütlenme içinde 3 defa üretimi durdular. Bunların ikisini arkadaşlarını işe geri aldırmak için yaptılar.  O döneme kadar Kocaer işçilerinin yüzüne bakmayan yönetim, işçilerin gücü karşısında ne yapacağını bilemedi, kendi kazançlarını etkileyecek bu birliği dağıtmak için iftira ve yalanlara başvurdular, baskılardan tutun da onlarca yıl emek vermiş işçilere vatan haini diyecek kadar pervasızlaştılar, azıttılar. Çünkü Kocaer patronu üretimden elde ettikleri kutsal kârları ellerinde gidiyordu.  Çünkü hep biat etmeye alıştırdıkları Kocaer işçileri "Artık Yeter" diyordu.

Arkadaşlar!

İşçilerin “Artık Yeter “demesine karşın Kocaer patronunun yanıtı işten atmak oldu, işçilerde bu hukuksuz tutuma karşı direnişin yolunu seçtiler. Kocaer işçileri direnişlerini kapı önünde sürdürürken Habaş patronu direnişçi işçilerin Habaş' tan su almasını yasaklamış ve kendi sınıfından olan Kocaer patronuna destek çıkmıştı. Bu örnek biz isçilerin bizden başka destekçisi olmadığını da göstermektedir. Her şeye rağmen bu direniş, Bakır çay havzasında işçilerin birleşince neler yapabileceğini de göstermiştir ve tüm engelleri aşmanın tek çözümünün birlik olmaktan, örgütlenmekten geçtiğini de göstermiştir.

Tüm Otomotiv Ve Metal İşçileri Sendikası (TOMİS) olarak Kocaer işçilerini sendikamızda örgütlenmeye, bir olmaya davet ediyoruz. Düşük maaşlara, kötü çalışma koşullarına karşı “Tomis”li ol, Güçlü ol”