Termokar işçilerinin sesi İzmir'de

Manisa'da direnen Termokar işçileri Cuma günü İzmir'de Termokar merkez binası önünde eylem gerçekleştirdi ve "Sendikalı olmak anayasal haktır engellenemez" dedi.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 20 Ağustos 2022
  • 08:55

Manisa’da direnen Termokar işçileri 19 Ağuston günü İzmir’de Termokar merkez binası önünde eylem gerçekleştirdi ve “Sendikalı olmak anayasal haktır engellenemez” dedi.

Manisa Organize Sanayi’de kurulu olan Termokar, ısıtma, soğutma ve klima sistemleri fabrikasında çalışan işçiler, yaklaşık beş yıldır Birleşik Metal-İş Sendikası’na örgütlenme çalışmaları yürütüyor. Termokar sermayedarı sendika ve işçi düşmanlığını pandemi döneminde 150 işçiyi işten çıkartıp sendikaya öncülük eden işçileri de ücretsiz izne çıkararak göstermişti. İşçilerin direnişi sonucu iş başı yapan işçilerden altısı işten çıkarıldı. İşten atılan işçiler iki aydan fazla bir süredir Manisa’da Termokar Fabrikası önünde direnişlerini sürdürüyorlar. Birleşik Metal-İş Sendikası’nda örgütlü işçiler seslerini İzmir’e taşıdılar. İşçiler, Termokar’ın Alsancak’da bulunan merkez binasının önüne eylem yaptılar.

Alsancak Liman önünden yürüyüş yapan işçiler sloganlar ve alkışlar ile Termokar sermayedarını protesto etti ve “Sendikalı olmak anayasal haktır engellenemez” dedi. Ege İşçi Birliği’nin de destek verdiği eylem Termokar Merkez yönetim binasının önünde basın açıklaması ile devam etti. Saat: 16.00'da yapılan basın açıklamasını Birleşik Metal-İş İzmir Şube Başkanı Ali Çeltek okudu.

Çeltek, Termokar da işçilerin çalışma koşullarına değinerek beş yıldır örgütlenme çalışmasını yürüttüklerini teşhir etti. Çeltek “yetki başvurumuzun sonucunu bekliyoruz” dedi. Termokar patronunun içerde sendika üyesi olan işçilere baskı, mobing ve tehdit ettiğini, sendikadan istifaya zorlandıklarını söyleyerek “Anayasal hak olan sendikalaşma hakkımız çiğnenmektedir” dedi. Çeltek “Mücadele etmeye devam edeceğiz” diye vurguladı.

Alkış ve sloganlarla eylem sona erdi.

Kızıl Bayrak / İzmir