Termokar işçileri yalnız değildir!

Birleşik Metal İş Sendikası’nın çağrısıyla, direnişteki Termokar işçileri ile dayanışma eylemi gerçekleştirildi.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 02 Ağustos 2022
  • 21:15

Manisa Muradiye Organize Sanayi’de kurulu olan Termokar fabrikası işçileri yaklaşık beş yıldır sendikalaşma çalışması yürütüyor. Birleşik Metal İş Sendikası’na üye olan işçilere patronun baskıları da artarak devam ediyor. Sendikaya tahammülü olmayan Termokar yönetimi sendika çalışması yürüten 5 işçiyi işten çıkartmıştı. Bir aydır fabrika önünde direnişte olan Termokar işçileri ile 2 Ağustos günü BMİS'in çağrısıyla dayanışma eylemi yapıldı.

Termokar fabrikası önünde saat 16.00'da yapılan basın açıklamasına Schneider işçileri de destek verdi. Eyleme Ege İşçi Birliği’nin yanı sıra CHP Emek Meclisi de katılarak destek verdi. Alkış ve sloganlarla başlayan eylemde ilk konuşmayı BMİS İzmir şube başkanı Ali Çeltek yaptı.

Çeltek konuşmasında şunları ifade etti:

“Manisa Termokar’da başlattığımız direniş bir ayı geride bıraktı. İçerde ise, işverenin sendikamıza üye işçilere ve sendika çalışması yürüten işçilere karşı denemediği baskı ve mobing kalmadı. Pandemi döneminde işçiler işten çıkartıldı, ücretsiz izne çıkarıldı. Termokar yönetiminin işçilere dönük uyguladığı hukuksuzluklara boyun eğmeyeceğiz. Termokar’da yaklaşık 4 yıldır örgütlenme çalışmamız devam ediyor. Yönetim, 4 yıl önce başlayan örgütlenme çalışmamızda birçok üyemizi işten çıkartarak sendikamızın çoğunluğu sağlamasını engelleyemedi, Termokar işçilerinin birlik ve beraberliğini bozamadı.”

“Bizler tüm bu baskılar karşısında yılmadık, mücadelemizi ısrarla sürdürdük” diyen Çeltek, sözlerine şöyle devam etti:

“Hukuksal anlamda da mücadelemiz devam etti. Ücretsiz izinlerin hukuksuzluğunu Çalışma Bakanlığı’na şikayet ettik, müfettiş getirttik. Yargıya taşınan süreçte mahkeme Termokar’ı suçlu buldu ve ücretsiz izinde olan işçilerin ücretleri ve sendikal tazminatları ödendi.”

Çeltek AKP iktidarını da eleştirerek ülkedeki açlık ve yoksulluğa değindi, emekçilerin alım gücünün düştüğünü belirtti. İşçilerin haklarını korumak için ülkenin birçok yerinde sendikalaşmak istediğini, Termokar’da olduğu gibi diğer fabrikalarda da patronların işçileri işten çıkardığını söyledi. Her yerde işçilerin baskılara, ağır çalışma koşullarına ve düşük ücretlere karşı mücadele ettiğini söyleyerek, direnişte olan Masdaf işçilerini ve Manisa’da bir haftadır direnen Serel Seramik işçilerini selamladı.

Çeltek son olarak “Her şeye rağmen buradayız, üyelerimizin haklarını sonuna savunacağız, Termokar’a sendika girene kadar, toplu iş sözleşmeli düzen sağlanana kadar mücadeleye devam edeceğiz” dedi ve açıklama alkış ve sloganlar ile bitirildi.

Kızıl Bayrak / İzmir