“Temmuz ayında en az 182 işçi hayatını kaybetti”

İSİG Meclisi’nin açıkladığı iş cinayetleri raporuna göre temmuz ayında en az 182 işçi hayatını kaybetti.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 07 Ağustos 2023
  • 20:30

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi’nin açıkladığı iş cinayetleri raporuna göre temmuz ayında en az 182 işçi hayatını kaybetti.

Raporda ilk olarak direnişler ve direnişçiler selamlanarak şunlar ifade edildi:

“Akbelen’den Dikmece’ye, Ulubey’den Kazdağları’na, Avcıpınarı’ndan Cudi’ye; ağacına, ormanına, suyuna, zeytinine, havasına, toprağına, nohuduna, susamına, incirine, cevizine, börtü böceğine... kısaca Türkiye’nin dört bir yanında yaşam alanlarımız için geleceğimiz için mücadele edenlere, direnenlere selam olsun...”

Raporda “Sıcakta çalış(tır)manın” dayatıldığı, İzmir ve Osmaniye’de bu dayatmadan kaynaklı iş cinayetlerinin yaşandığı hatırlatılarak, MKE’de bir patlamanın daha gerçekleştiği belirtildi.

“Tarım işçileri için ölüm ayı”

Bahar ve yaz aylarında çoğunluğu trafikte yaşanan iş cinayetleri nedeniyle tarım işçilerinin yaşamını yitirdiği belirtilen raporda şu ifadelere yer verildi:

“Özellikle Nisan ve Ekim ayları arasındaki dönem tarım faaliyetleri için zirve noktasıdır. Ancak alınmayan önlemler yüzünden işçiler açısından da ölümlerin en çok meydana geldiği aylardır. Özellikle işçi taşımacılığının kapalı kasa kamyonet, uygun olmayan servisler ve traktör römorkları gibi araçlarla yapılması ölümlere adeta davetiye çıkarmaktadır. Temmuz ayında da çalışırken hayatını kaybeden 56 işçinin 21’i bu nedenle aramızdan ayrılmıştır. 22 Temmuz’da Sultandağı'ndan gelip vişne ve kiraz toplayan tarım işçilerini taşıyan servis minibüsünün Afyon’un Çay ilçesinde devrilmesi sonucu biri çocuk sekiz işçi hayatını kaybetti. Minibüs eskiydi, 19 yaşındaki şoförün ehliyeti yoktu...”

Temmuz ayında iş cinayetleri

Raporda temmuz ayında iş cinayetlerinin işkollarına göre dağılımı sıralandı. İş cinayetlerinin nedenlerine göre dağılımı ise şu şekilde:

“Trafik, servis kazası nedeniyle 52 işçi; ezilme, göçük nedeniyle 35 işçi; elektrik çarpması nedeniyle 22 işçi; yüksekten düşme nedeniyle 17 işçi; kalp krizi, beyin kanaması nedeniyle 16 işçi; şiddet nedeniyle 11 işçi; zehirlenme, boğulma nedeniyle 9 işçi; intihar nedeniyle 6 işçi; patlama, yanma nedeniyle 5 işçi; kesilme, kopma nedeniyle 3 işçi; diğer nedenlerden dolayı 6 işçi hayatını kaybetti…”

Raporun devamında temmuz ayında iş cinayetlerinin yaş gruplarına, gerçekleştiği şehirlere göre dağılımına yer veriliyor ve temmuz ayında iş cinayetlerinde yaşamını yitirenlerin adları sıralanıyor.