Stajyerlere çağrı: Düşmanımız ortak, geleceğimiz de ortak! Birlikte mücadeleden başka yolumuz, yolunuz yok!

Metal İşçileri Birliği, stajyer kardeşlerimizi, sadece öğrenci değil bizim gibi alınteri döken işçiler olarak görmektedir. Çünkü onlar bugün fabrikalarda bir işçi ile aynı işi yapmaktalar. Bizim gibi aynı sorunlarla cebelleşmekteler. Stajyerler de bu sorunlara “ben burada geçiciyim” demeden yaklaşmalıdır.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 08 Aralık 2017
  • 20:55

Meslek lisesi sıralarından ve Meslek Yüksek Okulları'ndan metal ve otomotiv fabrikalarına “iş öğrenmek” bahanesi ile gönderilen genç stajyer kardeşlerimize sesleniyoruz.

Bugün metal ve otomotiv sanayinin yanı sıra birçok sektörde, toplumumuzun genç kesimleri olarak sizleri yani Meslek liselileri ve Meslek Yüksek Okullu gençleri “stajyer çalışma” adı altında fütursuzca sömürüyorlar. Bir işçi ile aynı işi yapmanıza rağmen sizleri sözde eğitim diyerek bedava çalıştırıyorlar. Eğitim adı altında yaptıkları ise ucuz işgücü ihtiyacını karşılamak oluyor. Yani daha fazla işçi çalıştırmak yerine patronlar işçi maliyetini azaltmak için stajyer işçi alıyorlar.

Bizlerde patronlara muhtaç olduğumuz yanılsamasını yaratıp, bir dediklerini iki ettirmemenin derdindeler. Not tehdidi ile siz stajyerlere angarya işleri dayatıyorlar. Yeni çıkartılan yasalarla artık iyice sanayinin ve üretimin içine sokulan meslek liseli ve yüksek okullu gençleri “İşin garanti” diye aldatıyorlar.

Daha düne kadar sizin okuduğunuz liselerden ve yüksekokullarından gelen bizleri bugün gözlerini kırpmadan işten atıyorlar. Dün bizlere söylediklerini, bugün sizlere söylüyorlar. Yalandan pastalar kesip, geziler yapıp kendilerini “babacan”, “şefkatli” gösteriyorlar. Ama gerçek hiç de öyle değil. Patronlar ve mensup oldukları sınıf, binlerce işçiyi kölece çalıştırıp, ertesi gün işe gelmesi için bir miktar ücret sunan sınıftır. Şefkatli değil zalimdirler.

Eğitim adı altında okul müdürleri bir taşeron mantığı ile fabrikalara sizleri peşkeş çekiyor. Sizlerin gençliğinden, dinamizminden kendi kârları adına faydalanıyorlar. Sizlere de üç kuruşluk asgari ücretin 3’te 1'ini, haftanın 3-5 günü normal işçiler gibi 8 saat ve kimi zaman mesaili çalışmayı dayatıyorlar. Dertleri bize mesleki eğitim vermek değil, bizlerin kölelik koşullarına ayak uydurmamızı sağlamak. Siz genç kardeşlerimizin başını erkenden ezip yıllarca emeğimiz üzerinden hüküm sürmek istiyorlar.

Şimdi içinde bulunduğumuz süreç Toplu Sözleşme süreci. Muhtemelen sonu grev olacak. Patronlar tıpkı 2015 Metal Fırtına'da olduğu gibi greve çıkan işçilerin yerine sizi çalıştırmaya çalışacak. Yani sizleri kullanarak annelerinizin, babalarınızın ve sizin gibi emeği ile geçinen tüm işçilerin ekmeği ile oynamaya kalkacaklar. Sizlere “siz öğrencisiniz, sizi ilgilendirmez” diyecekler. Ama sizden işçilik yani emeğinizi isteyecekler. İşçi sınıfı üretimden gelen güçlerini kullanmaya kalktıklarında sizleri çalıştırarak sizin de parçası olduğunuz işçi sınıfını köleliğe mahkum etmeye kalkacaklar.

Metal İşçileri Birliği, stajyer kardeşlerimizi, sadece öğrenci değil bizim gibi alınteri döken işçiler olarak görmektedir. Çünkü onlar bugün fabrikalarda bir işçi ile aynı işi yapmaktalar. Bizim gibi aynı sorunlarla cebelleşmekteler. Stajyerler de bu sorunlara “ben burada geçiciyim” demeden yaklaşmalıdır. Burada geçicisin ama işçi sınıfının saflarında yerin kalıcı. Stajyerler bulundukları fabrikalarda, okullarda ve havzalarda örgütlenmelidir. Daha bugünden takılmak istenen prangaları parçalamaya çalışmalıdır. Siz stajyer işçi kardeşlerimizi sermaye sınıfına karşı vermiş olduğumuz mücadelede bizimle birlik olmaya, kendi birliğinizi kurmaya çağırıyoruz. Düşmanımız ortak, geleceğimiz de ortak. Birlikte mücadeleden başka yolumuz, yolunuz yok!

Metal İşçileri Birliği

İLİŞKİLİ HABERLER