14.30: Soma Holding yöneticilerinin de bulunduğu 18 kişi gözaltına alındı.
14.20: Soma maden ocağı girişi tuğlayla kapatılmaya başlandı.
Soma Kömür İşletmeleri Maden Ocağı, bu sabah itibarıyla görevliler dışında tümüyle boşaltıldı. Kuzey batı kesimdeki 2 ocak ağzının tuğlayla örülmeye başlandığı görüldü.
Eynez mevkiindeki maden ocağı sahasına girişler, arama kurtarma çalışmalarının sonlanmasıyla herkese kapatıldı.
11.45: Madendeki arama çalışmaları dün gece itibarıyla durduruldu. Sağlık ekipleri, UMKE ve itfaiye ekipleri Kızılay görevlilerin dün gece alandan ayrıldı. Şu an sadece maden ocağının güvenliğinin sağlanacağı ileri sürülüyor.
17 Mayıs
00.20: Micha işçilerinden Soma ziyareti: Aliağa Organize sanayi bölgesinde 2012 yılında Türk-Metal sendikasında örgütlenen Micha Galvaniz işçileri Soma’daki işçi katliamının ardından bir ziyaret gerçekleştirdi. Bergama ve Soma’lı işçilerinde çalıştığı Micha’da bugün 08.00/16.00 vardiyasında işçiler iş başı yapmadılar. Soma’ya gitme kararı aldılar ve 3 servis aracı ile Soma’ya giderek dayanışmanın anlamlı bir örneğini sergilemiş oldular. İşçler saat 15.00'de servislerle Somadan Aliağa'ya geri döndüler. Ziyaretleri yaklaşık 10.00 ile 15.00 arasında sürdü.
22.20: ÇHD'li avukatların basın toplantısı sona erdi. Avukatlar, polisin Soma'da dışarıdan gelenlere yönelik karalama çalışmaları yürüttüğünü, "olay çıkarmaya geliyorlar" vb. ifadeler ile Somalı emekçileri korkutmaya çalıştığını belirttiler. Geçtiğimiz günlerde de saldırı girişiminin hedefi olan avukatlar, kendileri hakkında yapılan "boş kağıt imzalatıyorlar" hakkındaki bilgilere yanıt verdiler. Kendilerinin sadece ceza davalarına baktıklarını, tazminat davaları için Manisa Barosu'nun ücretsiz olarak yardımcı olacağını, kendilerinin de vekalet işlemleri de dahil olmak üzere işçi ailelerinden para almayacaklarını belirttiler.
Avukatlar bugün yaşadıkları polis saldırısını da anlattılar. Polisin keyfi gözaltısında yaptığı işkenceleri anlattılar. Avukatların polis saldırısında yaralandıkları, Selçuk Kozağaçlı'nın da aralarında olduğu birkaç avukatın kollarının alçıya alındığı görüldü.
Avukatların ardından Halkın Mühendis Mimarları adına bir konuşma yapıldı. Sonrasında da Eğitim-Sen Soma Şube Başkanı konuştu. Gözaltına alınan bir öğretmen de yaşadıklarını anlattı.
20.50: Soma'da gözaltına alınanlar serbest bırakıldı. 21.00'de basın açıklaması yapılacak.
16.10: Bakan Taner Yıldız son açıklamayla madende kalan tüm işçi cenazelerinin çıkarıldığını iddia etti. Son iki işçi cenazesinin çıkarılmasının ardından konuşan Yıldız 458 işçinin sağ kurtartıldığını savundu.
15.20: Gözaltına alınanlar, savcının talimatı doğrultusunda, önce hastaneye, ardından da savcılığa götürülecekler.
14.15: Gözaltında alınanlardan isimlerini ulaşılabilinenler şöyle: Av. Selçuk Kozağaçlı, Av. Günay Dağ, Av. Efkan Bolaç, Av. Dinçer Çalım, Av. Fatma Demirer, Av. Mürsel Ünder, Av. Alihan Pilaf, Av. Nergis Tuba Aslan, Halkın Mühendis ve Mimarları'ndan ise Barış Yüksel, Mehmet Araz ve Barış Önal
Ayrıca İzmir'den Soma'ya desteğe giden 6 ESP ve SGD üyesi de gözaltına alındı.
13.40: ÇHD üyesi avukatların Soma'da gözaltına alınmasına ilişkin ÇHD İstanbul Şubesi saat 18.00'de İstanbul Barosu önünde basın açıklaması yapacak.
13.15: Polis bilindik 'sıkıyönetim' uygulamalarına başladı. Gözaltına alınan avukatlar kapalı spor salonuna götürüldü.
13.00: Polis en az 6 kişiyi gözaltına aldı. Gözaltına alınanlar "İnsanlık onuru işkenceyi yenecek!" ve "Kahrolsun faşizm!" sloganları attılar. Gözaltı sırasında polis azgınca saldırarak işkence yaptı ve ters kelepçe taktı.
Polis, Kızıl Bayrak muhabirini de engelleme girişiminde bulundu.
Dörtyol şuan polis ablukası altında. Ancak etrafta toplananlar var yine de.
12.50: Çevik kuvvet de saldırı yerine geldi. Polis çok feci şakilde darp ederek gözaltına alıyor. Gözaltına alınanların arasında yaralananların olduğu görülüyor.
12.47: Polis, aralarında Selçuk Kozağaçlı'nın da olduğu ÇHD'li avukatlara saldırdı. Çevreden tepki gösterenlere de saldırıyor. Gözaltına almaya çalışıyor.
12.45: Polis Eğitim-Sen önünden bir avukatı gözaltına almak istedi. ÇHD'li avukatlardan ve çevreden büyük bir tepki gördü. Bir süre sonra avukatı bırakmak zorunda kaldı. Ancak sonra da kendisine tepki gösterenleri darp etmeye başladı.
12.25: ÖDP, Soma ilçe binasından Beşyol'daki Madenci Anıtı'na kadar sessiz yürüyüş yaptı. Anıt önünde yapılan saygı duruşunun ardından bir açıklama gerçekleştirildi.
12.10: Aralarında İHD ve Af Örgütü'nün de olduğu kurumlar Soma'daki madenleri ve soğuk hava depolarını gezecek. Kurumların Soma'daki duruma dair bir rapor hazırlaması bekleniyor. Kriz Masası da toplantı halinde.
Soma'da polis yine sokaklarda. Beşyol'da iki TOMA bulunuyor. Soma Devlet Hastanesi yakınlarında da polisler konuşlandırılmış durumda.
10.40: Bakan Taner Yıldız'ın sabah yaptığı açıklamaya göre "cenazesine ulaşılan ölü sayısı 299". Bakan Yıldız içerde 2 ya da 3 işçi cenazesinin kaldığını iddia ederken ilk patlama alanına 200-300 metre mesafede yeni bir yangın çıktığı için arama çalışmalarının aksadığını ifade etti.
16 Mayıs
23.40: İMC TV’de Banu Güven akşam bülteninde, Soma ve çevre belediyelerde defnedilen işçi sayısını topladı. İMC'nin verilerine 321 işçinin şu ana kadar defnedildiği ifade edildi.
20.40: Kitle dağıldıktan sonra da polis terörü sürüyor. Polis Dörtyol'da İş Bankası önünde bir genci darp ederek gözaltına aldı. Polis çevredeki emekçilere de tacizlerini sürdürüyor.
19.50: Kitle beklerken apartmanlardan birinden sözlü taciz yaşandı. Somalılar tepki gösterdi. Bekleyiş sürüyor.
19.40: Kriz Masası'ndan gözaltı sayısının 7 olduğu öğrenildi. Kriz Masası'ndan bir avukat gözaltılarla ilgileniyor.
19.35: Atatürk Caddesi üzerinde TOMA bekletilmeye devam ediliyor.
19.30: AFAD’ın web sitesinde yaşamını yitiren işçilerin tam isim listesi yayınlandı.
19.15: Yansıyan bilgilere göre Somalıların açıklamasında şunlar ifade edildi: "Yer altında 15 bin çalışanımız var. Bir yanık ünitemiz yok. Onların da kaderi aynı olmasın. Kaymakamlıktan ricamız gözaltılar serbest bırakılsın. Biz vatan haini değiliz, madenci çocuklarıyız. Dışarıdan gelenlerden Allah razı olsun. Başımızın üzerinde yerleri var. Niyeti kötü olanlar dışarıdan gelenler değil. Niyeti kötü olanlar kaçtı gitti."
19.10: “Üniversite Sanayi işbirliği adı altında gözünü kar hırsı bürümüş patronlara ve katillere kılavuzluk edenleri üniversitemizde istemiyoruz” diyen işgaldeki İTÜ öğrencileri taleplerini şöyle sıraladı: Katil Soma Aş.’nin İTÜ ile tüm bağının koparılması, Katillerin danışmanlığını yapan Orhan Kural’ın derhal istifa etmesi, Başta Soma’da olmak üzere tüm polis saldırılarının durdurulması, Sorumluların derhal tutuklanması!
19.00: 14 kişinin gözaltına alındığı bellirtilirken Somalılar “Gözaltılar serbest bırakılmazsa buradan ayrılmayacağız" diyerek bekleyişini sürdürüyor.
18.50: Polis saldırısının ardından kitle Madenci Heykeli önünde toplanıyor.
18.40: Soma'da sıkıyönetim uygulanıyor. Cadde boyunca polis yığınağı var. Araç giriş çıkışları engellendi. Ankara Dayanışması heyetinin arabası Soma'ya alınmayarak polis eskortuyla çevreyoluna çıkarılıyor.
18.30: İTÜ Meclisi'nden duyurulan bilgiye göre üniversiteliler Soma Holding patronu Alp Gürkan'ın "akademik danışma kurulu üyesi" olduğu İTÜ'de Maden Fakültesi'ni işgal etti.
18.20: Kınık'taki Ankara Dayanışması heyeti Soma'daki saldırı üzerine görüşmelerini keserek yola çıktı.
18.15: Polis saldırı sırasında "işi olmayan dağılsın" ananosu yaptı. Yakınlarını kaybetmiş insanlar polise tepki gösteriyor.
Çevredeki emekçiler saldırıyı tencere tavalara vurarak protesto ediyor.
18.05: Soma'da polis terörü sürüyor. bir yandan meydana çıkan yolları çevik kuvvetle kapatırken diğer yandan TOMA ile saldırı sürüyor.
Ayrıca gözaltıların da başladığı ifade ediliyor.
17.55: Polis saldırısı sırasında yakın mesafeden plastik mermi de kullandı. Yaralananlar var.
17.52: Polis saldırısında bir basın emekçisi de darp edildi. Polisin dar alandaki saldırısı izdihama neden oldu.
17.45: Polis TOMA ve gaz bombası atarak kitleye saldırdı. Saldırıda yaralananlar oldu. Kitle polise tepki gösteriyor.
17.30: Soma'da madene yürümüke isteyen kitlenin önü çevik kuvvet ve TOMA ile kesildi.
Maden işçileri ve aileleri başta olmak üzere Somalılar yürüyüş için toplanmaya devam ediyor. Kitle yuh çekerek polisin tutumuna tepki gösteriyor. Polis "dağılın" anonslarıyla saldırı tehdidinde bulunuyor.
15.00: Kınık'ın Elmadere Köyü'ne geçen Ankara Dayanışması heyeti burada yakını madende hayatını kaybeden işçilerin aileleriyle görüştü. Türk-İş yönetimine öfkeli madenciler kayıtsız kalınmasına tepki gösterdi.
Kuzeni yaşamını yitiren bir emekçi denetimlerin üstün körü yapıldığını, ifade etti. Emekçiler asıl denetlenmesi gereken yerlerin denetlenmediğini, ölenlere maske takılarak yolda öldü gösterilmeye çalışıldığını, tazminatı azaltmak için oyunlar oynandığını ifade ettiler.
Heyettekiler ayrıntı bilgi alırken dayanışma çini yapılması gerekenleri tartışıyor.
14.00: Heyeti ikinci kez durduran jandarma 4 kişilik İHD ve ÇHD yöneticilerinin geçişine izin verdi. Onlarında geçişi "nasıl olsa bir sonraki kontrol noktasında durdurulacakları" ifadesiyle açıklandı. Heyetin geri kalanı Kınık'a dönerek madenci aileleriyle görüşemek için yola çıktı.
13.35: An itibariyle Manisa Valisi maden ocağından ayrılarak şehre döndü
13.30: Jandarma yola çıkan heyeti yeniden durdurdu.
13.20: Ankara Dayanışması heyeti maden bölgesine geçmek için yola çıkarken Cenkyeri Kasabası'nda jandarma tarafından durduruldu.
"Ambulnas yolu kapanır" mazeretini üreten jandarma geçişe izin vermemek için diretirken heyetin gidiş ısrarıyla yürümeyi de kabul etmesi karşısında engel olamadı. Mesafenin çok olduğunu söyleyen jandarma, yürüyeceklerini ifade eden heyet üyelerinin iki kilometre daha araçla gidişine izin verdi. Ankara Dayanışması heyeti kalan iki kilometreyi yürüyerek gidecek.
12.00: Basın toplantısı sona erdi. Soma Holding yöneticileri çarpıtma ve inkarla sorumluluklarını örtmeye çalıştı. Şirket yönetimi Bakan Yıldız gibi madende 18 kişi kaldığını iddia etti.
11.30: Soma Holding patronu Alp Gürkan yanında şirketin maden yönetiminden yetkililerle basın toplantısı düzenliyor. Toplantı yaşam odaları yerine "yaşam kaçış noktası" ve "kaza nedeninin bilinmediği" savunması üzerine kurulmuş durumda. Basın emekçilerinin çelişkileri açığa çıkaran sorularıyla yaşam odasının olmadığı itiraf edildi.
10.50: Soma'da provokasyon çabası sürüyor. Kızıl Bayrak muhabirinin bölgeden aktardıklarına göre polis esnafı dolaşarak "dışardan gelenler saldıracak" diyerek dükkanları kapalı tutmaları, "yabancılara karşı dikkatli olmaları" için anti-propaganda çalışması yürütüyor.
Dün AKP'lilerin gece saldırgan provokasyonunun ardından hastanenin Acil Servis'inin de taşlandığı ifade edildi.
Polis bögede bir dizi noktada yoğun yığınak yaptı. Özellikle Akhisar girişinde, mezarlık bölgesinde polis bekletiliyor.
Ankara Dayanışması bir heyet göndererek bögede inceleme yapmak, gerekli tespitleri yaparak bir kampanya başlatmak için Soma'ya geldi.
09.50: Beşiktaş'ın taraftar grubu 'Çarşı' 250 kişilik grupla, Soma halkına destek olmak için İstanbul'dan Soma'ya gitti. Taraftar Soma'da mezarlığı ziyaret ederek ailelere başsağlığı mesajlarını iletti.
09.48: Katliamda yaşamını yitiren Zeynel Uzar'ın yakınları, "Devlet utansın biz değil. Kömür dağıtsınlar, oy alsınlar, Bilal'e gemi alsınlar. Paraları ayakkabı kutularında saklasınlar" diyerek tepki gösterdi.
09.40: Habertürk yazarı sosyal güvenlik uzmanı Ali Tezel'in Soma ile ilgili attığı tweetler:: "Şu an içinde işçi olan beş galeriden ikisine hiç ulaşılamamış. Ancak yangın sönsün diye içeriye küllü su basılıyor, betonlaşsın diye. Yani, içerdeki yaklaşık 450 işçinin artık çıkarılma şansı kalmadı. Haklarında gaiplik kararı verilecek. İşveren şimdi olayı trafo üzerine yıkarak tazminatlardan kurtulmaya çalışıyor."
09.10: Kurtulan madencilerden Recep Gök olayın yaşandığı alanın 350 metre ilerisinde bir oda olduğunu ancak oraya ‘yaşam odası’ denilemeyeceğini söyledi. Gök, “Ben 2 senedir o madendeyim yaşam odası diye bir şey duymadım. Sığınma odası diye bir yer biliyorum. Eğer bizim patronumuz oraya yaşam odası yapmış bunu da gazetelerde söylemişse keşke bize de söyleseydi. Orası yemek yenebilen, sağlık hizmetlerinden yararlanılabilen bir oda. Yukarıdan gelen kumanyalar orada durur. Orada oksijen falan yok onun için oraya ‘yaşam odası’ falan denemez. Orada oksijenli hava olmadığını bildiğimiz için gitmedik. İyi ki de gitmedik gitsek kesin ölürdük” diye konuştu.
09.00: Soma’da ölen işçilerin cenaze törenleri düzenlenirken, cenazelerini defnedenler de hükümete karşı tepki göstermeye başladı.
Soma’daki mezarlıkta dua etmeye gelen ve AKP’nin ‘işten çıkarma tehdidiyle’ oy topladığını iddia eden bu madenci eşi AKP’ye zorunlu olarak oy verdiklerini, yoksa işten atılacaklarını söyledi. AKP’lilerin bu işletmelerde yönetici konumunda çalıştıklarını, AKP’li olmayanın da işsiz kaldığını anlattı.
15 Mayıs
00.55: Manisa’nın Soma ilçesindeki maden faciasında yaşamını yitiren işçilerden birinin avucunda bulunan kağıtta “Oğlum, hakkını helal et” yazdığı görüldü.
00.50: İzmir Vali Yardımcısı Mustafa Harputlu, bir sempozyumda yaptığı konuşmada Soma'daki facia ile ilgili "Aklını kullanan hayatını kurtardı" ifadelerini kullandı.
00.45: Soma'da AKP'nin 'anti-isyan' timi adeta göreve başladı. Sakallı, cüppeli şahıslar, acılı madenci yakınlarına, "İsyan etmeyin onlar şehit oldular, dua edin" diye telkinde bulunuyorlar.
00.40: Enerji Bakanı Taner Yıldız, Soma'da maden katliamında ölen işçi sayısının 283'e yükseldiğini açıkladı.
23.00: Madenlerden ölüm haberleri gelmeye devam ediyor. Konya'nın Beyşehir İlçesi'nde barit çıkarılan bir ocakta meydana gelen toprak kayması sonucu 18 yaşındaki Tunahan Gürocak yaşamını yitirdi, amcasının oğlu Ali Gürocak yaralandı.
22.40: ÇHD Şube Başkanı Av. Selçuk Kozağaçlı tarafından yapılan açıklamada AKP'li gericilerin taciz ve tehdidinin devam ettiği açıklandı.
22.35: Soma'da dolaşan AKP'li gericiler sırtında çanta olanlara, şüpheli gördüklerine "burası Gezi olmayacak" diyerek tehdit ediyor. Başta avukatlar olmak üzere yaklaşık 30 kişi Soma Öğretmenevi'nde AKP'lilerin tehdidi altında.
22.25: Halkın Hukuk Bürosu avukatları tarafından Twitter hesabından yapılan açıklamada, Soma Öğretmen Evi’nde saldırı tehdidi altında oldukları ifade edildi.
22.20: Soma Devlet Hastanesi'nde AKP'liler gazetecilere saldırdı. Bazı makineler kırıldı.
17.40: Katliamda iki kardeşini kaybeden Sezai Yıldırım, “Cenazemizi tespit ettik, yanlış köyde defnetmişler” dedi.
17.20: Soma Katliamı'na ilişkin yargı 'soruşturması' üzerine açıklama geldi.
Günlerdir hayatını kaybeden işçilerin çıkarıldığı madende hala sorumluların ifade için gözaltına dahi alınmadığı için tepkiler sürerken Akhisar Cumhuriyet Başsavcılığı ilk açıklamasını yaptı. Başsavcı Bekir Şahiner imzasıyla yayınlanan ve tepkileri geçiştirmeye çalışan açıklamada şunlar ifade edildi: “Soma Cumhuriyet Savcıları tarafından gerekli incelemenin delil tespiti yapıldı, bilirkişi heyeti oluşturuldu. Olayın fail veya faillerinin kusur durumunun tespiti noktasında soruşturmayı yürüten görevli Soma Cumhuriyet Savcıları tarafından gerekli çalışmalar başlatılıp süratli bir şekilde devam ettirildi. Olay yerinden çıkan cesetler üzerinde görevlendirilen 11 Cumhuriyet Savcısı marifeti ile gerekli ölü muayene işlemlerini yapıldı.”
16.10: Somalı gençler sokaklarda yürüyüş gerçekleştirdikten sonra Kaymakamlık önünde oturma eylemi yaptı.
14.30: Soma da halkın tepkisi büyüyor. Erdoğan'ın posterleri yırtıldı.
14.20: Somalılardan Abdullah Gül'e; "Senin yüzünden ekipler çalışmıyor. Bize polis değil, kurtarma ekibi lazım. Defol git buradan"
13.50: GMİS Teşkilatlandırma ve Eğitim Sekreteri Osman Tutkun, ölüm madenini işleten şirketin düşük ücretle çok kar etme zihniyeti içinde olduğunu savunarak, yer altı madenciliğinin kamuda kalmasını defalarca söylediklerine dikkat çekti. Facianın ardından Soma'ya gittiğini ve dün akşam döndüğünü hatırlatan Tutkun, faciada rakamların doğru verilmediğini de ileri sürerek şöyle konuştu:
"400'ün üzerinde ölü var. Panolara ulaşılamadı. O panoların arkasında kaç kişinin çalıştığı belli değil. Çünkü şirket, ocakta kaç kişinin çalıştığını ve nereye ne tertip ettiğini bilmiyor. Dünya literatüründe ilk kez 400'ün üzerinde şehit verdik. Bugün Türkiye'de değil, dünyanın bir çok ülkesinde iş bırakma eylemi var."
13.45: Soma'da Gül'e taşeron istemiyoruz diye tepki gösteriliyor
13.35: Soma'da katledilen işçilerin havasızlıktan son nefeslerini sırayla kullandığı ortaya çıktı.
13.20: Kırkağaç soğuk hava deposunda 298 işçinin olduğu bilgisi geldi. 124 işçinin cenazesinin ailelerine verildiği bildirildi.
13.15: Soma'da işçi ailelerinin yasaklı olduğu alana, AKP'li olduklarını söyleyenler jandarma tarafından sokuluyorlar.
13.05: Soma'da işçi yakınları büyük bir üzüntüyle beklerken haber bültenleri işçi ailelerine yumruk atan Erdoğan'ın, Soma Holding patronu Alp Gürkan'la sıcak diyalogunu ve tokalaşma resimlerini gösteriyor. Yine Başbakanlık müşaviri Soma'da bir işçi yakınını tekmelediği görüntü için "evet ben yaptım" diyor.
13.00: Soma Holding’in ofisinin bulunduğu İstanbul Levent’teki Lale Sokak, polis koruması altına alındı. Dün gerçekleştirilen eylemlerin ardından polis, barikatlar kurarak sabaha kadar sokağın giriş ve çıkışlarını kapattı.
12.45: Metro Turizm'in patronu Galip Öztürk Soma katliamı için, 'Zamanlama manidar inşallah bunun altından bir SABOTAJ çıkmaz', 'Vallahi bunlardan her şey beklenir hizmetin selameti için yapmayacakları şey yok' tweetlerini paylaştı. Bu tweetlere sosyal medyada çok tepki gelirken, Öztürk daha sonra yazdıklarını sildi. Daha önce cinayet azmettiricisi olmakla yargılanıp, hapse girmişti.
12.40: Genel Maden İşçileri Sendikası Teşkilatlandırma ve Eğitim Sekreteri Osman Tutkun, Soma’da madenden çıkarılan bir işçinin avucunda ‘oğlum hakkını helal et’ yazdığını açıkladı.
12.15: Gül'ün Soma'ya gidecek olmasından kaynaklı sabahın erken saatlerinden itibaren yoğun bir polis ve jandarma önlemleri var. Maden ocağı çıkışında bekleyen aileler zorla uzaklaştırılıyorlar. Aileler tepkili. Yer yer gerilimler yaşanıyor.
12.10: Kınıklı’da ölen maden işçilerinin konulduğu bir soğuk hava deposu daha bulunduğu öğrenildi.
12.00: Sabah saatlerinde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız tarafından yapılan açılmada ölü sayısının 282'ye yükseldiği, 217 işçinin cenazesininde ailelerine teslim edildiği söylendi. Saatlerdir kurtarılan işçi olmadı.
11.55: Soma’daki maden ocağında saat 11.00 sıralarından tekrar yangın çıktı. Kurtarma ekipleri çalışmalara ara verdi. Katliamın yaşandığı madende, elektrikler kesik olduğu için yangını söndürmek için kullanılan su tahliye edilemedi. Madenin bazı bölgelerini bu nedenle su bastı. Karbonmonoksit gazının boşaltılması çalışmalarına da ara verildi.
08.15: Soma’daki maden katliamında hayatını kaybedenlerin sayısı artıyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız, bu sabah (15 Mayıs) saat 08.15 sularında bir açıklama yaptı.
Bakan Yıldız, ölü sayısının 282'ye yükseldiğini duyurdu. Madenden sağ olarak çıkarılan işçilerden, hastanedeki görevlilerden ve bölgedeki sendika yöneticilerinden aldığımız bilgiye göre ise devletin açıkladığı rakamın çok üzerinde bir işçi hayatını kaybetmiş bulunuyor.
Ocakta mahsur kalan işçileri kurtarma çalışmalarının, gaz birikimi nedeniyle kesintiye uğradığı ifade edildi.
13-14 Mayıs
19.10: Küba, Bolivya ve Venezuela'da maden işçileri 1 gün iş bırakma ve 3 gün yas kararı aldığı bildirildi.
19.00: Gün içerisinde AKP Soma İlçe binası tahrip edeldi.
18.45: Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik açıklama yaparak katliamın olduğu madende hiç bir eksiklik olmadığını söyledi.
18.35: Soma'da "Katil Erdoğan" slogaları atılıdı. Protestolar esnasında Erdoğan bir markete girdi, bir süre bekledikten sonra çıktı. Erdoğan'ı protesto eden işçi yakınları gözaltına alındı.
18.25: TES-İş Sendikası Soma Şube yöneticilerinden Tuncay Atıcı'nın telefonla gazetemize verdiği bilgilere göre yaşamını yitiren işçi sayısının 520 olduğunu hala maden ocağında 200 civarında işçi bulunduğunu ifade etti.
Öfkeli eylemciler Kaymakamlık önünde oturma eylemi başlattı. İşçiler hastane önünde gelecek haberleri bekliyorlar. Ayrıca açılan mezarlara defin işlemleri sürüyor.
17.35: Soma'da bakan araçlarının başka yoldan geçişi için yol aranıyor. Bekleyişte devam ediyor.
17.05: Zonguldak’ın Kilimli İlçesi’ne bağlı Gelik Beldesi’nde ruhsatsız kömür ocağında meydana gelen göçükte mahsur kalan maden işçisi de yaşamını yitirdi.
16.55: Bakan araçları tahrip dildi. Kısa süreli bir polis saldırısı oldu. Erdoğan'a yönelik slogalar atılıyor. "Soma AKP'ye mezar olacak" slogaları atılıyor.
16.48: Soma'da bakan araçlarının önü kesildi. "Hırsız Tayyip", "Katiller halka hesap verecek" sloganları atılıyor. Sayıları binleri bulun öfkeli insanlar araçların geçişlerine izin vermiyor.
16.40: Soma'da gelen sorular üzerine 1800'lü yılların Avrupası'ndaki madenleri hatırlatma ihtiyacı duydu. Erdoğan’ın açıkladığı resmi rakamlara göre ise şu ana kadar 238 işçi hayatını kaybederken, madende halen 120 işçi bulunuyor.
16.30: Manisa Soma'da katliamı protesto etmek için yürüyüş yapılacak. Heykel önünde toplanılıyor.
16.25: Katliamın olduğu madende ilk başta 787 işçinin olduğu, ilk anda 363 işçinin madenden çıkmayı başardığı açığa çıktı.
16.00: Kılıçdaroğlu'da Soma'da. Erdoğan konuşma yapıyor. Ancak işçi katliamlarının arkasındaki gerçekler sırayla açığa çıkıyor. Türkiye Uluslararası Çalışma Örgütü'nün 176 numaralı "Madenlerde Güvenlik ve Sağlık Sözleşmesi"ni 19 yıldır imzalamadı. Sözkonusu sözleşme işverene ve hükümete önemli sorumluluklar yüklüyor.
15.50: Türk-İş yarın için iş bırakma kararı aldı. Yaptığı açıklama şöyle: "TÜRK-İŞ üyeleri yarın 15 Mayıs 2014 Perşembe günü işyerlerine gidecek ancak yaşanan bu iş cinayetini protesto etmek amacıyla 1 gün süreyle çalışmayacaklardır. Bu esnada taşeronlaşmayı ve iş cinayetlerini protesto edeceklerdir."
15.10: Katliamda hayatını kaybeden işçilerin defnedilmesine başlandı. Enes İşçi, katliamda ölen babasını son yolculuğuna uğurladı.
15.00: Polis Karşı gazetesinden direnişçi Burak Öz'ü gözaltına almaya kalktı. Diğer direnişçi işçilerin sahip çıkması üzerine polis çembere alarak fiilen hareket etmelerini engelledi. Polis Erdoğan'ın protesto edilebileceği ihtimaliyle kitleye bakı uyguluyor.
14.52: Erdoğan güvenlik koridorundan yürürken bir işçi “İşçinin hakkı ne olacak?” diye bağırdı. İşçi çembere alındı. Erdoğan ayrılınca bırakıldı.
14.50: Erdoğan yaptığı açıklamada ölen işçi sayısının 232 olduğunu söyledi.
14.40: Bir kötü haber de Zonguldak'tan. Zonguldak'ın Kilimli İlçesi Gelik Beldesi'nde ruhsatsız kömür ocağında meydana gelen göçükte 1 maden işçisi mahsur kaldı.
14.30: Erdoğan’ın konuşması yaklaşırken gözaltı yapılıyor. İki Öğrenci Kolektifleri üyesi gözaltına alındı. Gözaltılar merkeze götürülmüyor, bekletiliyor. Erdoğan Soma'ya gelmeden önce de Mücadele Birliği okuru Erdoğan Akdoğdu ve Yemen Candan gözaltına alınmıştı. ÇHD İzmir Şubesi üyyesi avuktlar da Erdoğan'ın korumaları tarafından izlenmiş ve taciz edilmişlerdi.
14.28: Soma'da yaşanan işçi katliamını protesto etmek ve Somalı emekçilere destek olmak için bugün Manisa'dan yola çıkan BDSP'lileri yolda polis durdurarak GBT kontrolu yaptı. Kimlik kontrollerinde hiç bir sorun çıkmamasına rağmen polis BDSP'lileri Soma'ya bırakmıyor. Emir böyle diyerek araçları bağlandı. BDSP'liler yolda bekletiliyor.
14.25: İşçi katili Soma Holding’in patronu Alp Gürkan, dunya.com’a yaptığı açıklamada “Ben de sizin kadar bilgi sahibiyim.” dedi.
14.20: Halkın Hukuk Bürosu'nun yaptığı açıklama göre “Başbakan’ı protesto edeceği” şüphesiyle Avukat Alihan Pilaf’ın çantası aranmak istendi, gözaltına alınmakla tehdit edildi.
14.10: İşçi katilleri Soma'ya da Madenci Mezarlığı açtırıyor. Soma'da Madenci Sehitliği için mezarlar kazılıyor.
14.05: Maden Mühendisleri Odası eski Başkanı Mehmet Torun, "Şu ana kadar 250'ye yakın işçinin cenazesi çıkartıldı" dedi. CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel ise hayatını kaybeden madenci sayısının 350'ye yaklaştığını söylemişti.
14.00: Katliamda yaşamlarını yitiren ve otopsileri tamamlanan maden işçileri için Manisa'nın ilçeleri ve köylerinden kamyonlarla tabut toplanıyor.
13.50: Soma'ya giden Tabip Odası yetkilileri gözlemlerini aktardılar. Yapılan açıklamada, Manisa’ya giden 112 ekiplerinin yoğun gayretli görüldüğü ancak Soma Kaymakamlığı’nda kurulan kriz masasında sağlık organizasyonun yeterli olmadığı, hastane yöneticileri, başhekimler ve hastanelerdeki tüm sağlık çalışanlarının ise çalıştıkları hastanelere akın ederek yoğun çaba sarf ettiği ifade edildi.
13.30: Erdoğan Soma'da. İşçileri koruma ihtiyacı duymayanlar, Erdoğan için tüm imkanlarını seferber etmiş durumdalar.
13.10: Ortalıkta görünmeyen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı, bakanlık görevlilerinin Soma'da olduğunu, kendisinin de yarın gideceğini söyledi.
13.00: Madenden işçilerin cenazeleri çıkarılmaya devam ediyor.
12.00: Sendikalar basın açıklamasının dışında eylem programlarını açıkladı. DİSK, KESK, TTB, TMMOB yarın tüm gün iş bırakacağını açıklarken, Türk-İş ise 1 hafta boyunca 'her gün 3 dakika iş bırakacağını' duyurdu.
11.00: Soma'da SES yöneticilerinden Zeynel Kaplan çıkarılan maden işçilerinin çoğunun hayatını kaybetmiş olduğunu ifade etti. Kaplan ayrıca sendika olarak kriz masası oluşturma çabalarının "ihtiyaç yok" denerek reddedildiğini ifade etti.
10.33: Son açıklamaya göre, yaşamını yitiren işçi sayısı 205'e yükselirken 7 işçinin naaşının ailelerine teslim edildiği ifade edildi.
10.30: Sermaye hükümeti AKP görüntüyü kurtarma adına yas ilan etti. Başbakanlık tarafından 13 Mayıs 2014 tarihinden itibaren "3 günlük milli yas" ilan edildiği açıklandı.
10.10: Bu sabah madenden sağ kurtarılan Fatih Aktaş isimli işçi kaldırıldığı hastanede yaşamını yitirdi.
10.00: Sosyal Güvenlik Kurumu Başkan Yardımcısı Mustafa Kuruca “Ölen işçilerin ailelerine bin TL aylık bağlanacak” dedi.
09.45: Hayat TV'de Vedat Yalvaç'ın işçilerden aldığı bilgiyle göre arama çalışmaları sırasında ikinci bir patlama gerçekleşti. Yalvaç, bu patlamayla kurtarma çalışmasındaki işçilerden de hayatını kaybedenler olduğu iddiasını paylaştı.
09.05: Madenden hayatını kaybeden işçilerin naaşları çıkarılırken ocak ağzında kolluk kuvvetlerinin sayısı arttırıldı. İlçeye sürekli polis ve jandarma takviyesi yapıldığı da yansıyan bilgiler arasında.
08.55: Karbonmonoksit seviyesinin yükselmesiyle ara ara kurtarma çalışmaları duruyor. Arama çalışmalarına katılanlardan da hastaneye kaldırılanlar olurken ilk yangından 17 saat sonra bir madenci yaralı olarak çıkarıldı.
08.40: Taner Yıldız katliama dair açıklama yaparak şunları ifade etti: “201 madencimizi kaybetmiş bulunuyoruz. Sayının artmasından endişe ediyoruz. 80 yaralımız olduğunu belirtmiştik, bunun 60′ı madenciler; diğer 20′si arama çalışmalarına gelip yoğun dumandan etkilenen kişilerdi. Kurtarma faaliyetleriyle ilgili ümitlerimizin azaldığını söylemek zorundayım. Yangın devam ediyor.”
07.45: Henüz girilemeyen ve 125 işçinin bulunduğu ifade edilen dördüncü galeriden dumanlar yükseliyor.
07.30: Fox TV muhabiri Öznur Arslan: “Depo (Soma Soğuk Hava Deposu) dolu, artık buraya cenaze gönderilemiyor, kapasite 300″
06.50: Yangın devam ettiği için kurtarma çalışmaları yapılamıyor.
06.30: Manisa 8 Havuzu ve İstanbul Galatasaray'da Soma için oturma eylemleri devam ediyor (Ötekilerin Postası)
05.10: Ölen işçi sayısının 201 olduğunu söyleyen Taner Yıldız "Sayı endişe ettiğimiz bir noktaya doğru gidiyor" dedi.
04.45: Durdurulan arama-kurtarma çalışmaları, yoğun duman ve gaz nedeniyle bir türlü başlayamıyor.
Çıkarılan cesetlerin olduğu fakat götürülecek yer olmadığı için bekletildikleri ileri sürülüyor.
04.00: Maden işçisi: Denetimler fiyasko!
03.50: Hayat TV canlı yayınında konuşan kadrolu bir maden işçisi: "Ben yarın işe gidemeyeceğim. 'Bana sendika izni yazın' diyeceğim. Ama bu arkadaşlar bir gün işe gelmeseler üç günlük yevmiyeleri kesiliyor."
İşçi yakınları önlem alınmamasına ve düzen siyasetçilerinin patronlarla olan ilişkisine tepki gösteriyorlar. İşçi yakınlarında büyük bir öfke var.
03.35: Taner Yıldız: Ölü sayısı 166.
03.10: Karşı direniş Twitter hesabından şu bilgiyi geçti: "AFAD ölü sayısının 300′ü aşabileceğini düşünüyor. 2.30 itibariyla 265 cesede ulaşıldı."
Ölü sayısına dair farklı bilgiler var. Ancak kesin olan, Soma'da yüzlerce işçinin cinayete kurban gittiği...
02.40: Tuzluçayır'da tencere ve tavalarla ara sokaklarda yürüyüş yapan emekçiler Tuzluçayır Meydan'a çıktılar. İşçi katliamının sorumlularından hesap sorulacağına dair sloganlar atıyorlar.
Güvenpark'taki bekleyiş de devam ediyor.
02.30: Ölen işçilere gaz maskesi takarak yaralıymış gibi gösterip çıkardıklarına dair bilgiler yansıyor.
02.10: Maden ocağında bir yangın daha çıktı. Yangın söndürülene kadar çalışmalara ara verildi.
01.51: Taner Yıldız 151 işçinin yaşamını yitirdiğini açıkladı.
01.40: soL'un akut görevlilerine dayandırdırarak yayınladığı bilgiye göre madenden çıkarılan ölü sayısı 169'a yükseldi. 60'ı ağır 80 kişinin yaralı olarak kurtarıldığı, içeride hâlâ yüzlerce kişinin olduğu bildirdi.
01.30: Ankara Tuzluçayır'da emekçiler sokağa çıkmaya başladı. İşçi katliamına tepki gösteriyorlar.
Yatağan işçilerinin bir kısmı da Güvenpark'ta oturmaya başlayarak Soma'daki katliama tepki gösteriyor.
01.00: EMO İzmir Şubesi, Twitter'den açıklama yaparak tespitlerini paylaştı: "Soma'daki heyetimizin almış olduğu bilgilere ve tespitlere göre, yangının kömür kaynaklı olduğu, elektrik tesisatıyla ilgil olmadığı, oluşan kömür kaynaklı yangının madene taze hava basan kanal üzerinde olması, erken tespit edilerek hava yolunun değiştirilmesinde geç kalınmasından kaynaklı zehirlenmelerin oluştuğu, patlayıcı ve zehirleyici gazlara karşı erken tespite bağlı gerekli manevraların manuel olarak yapılması nedeniyle geç kalındığı tespit edilmiştir. Daha detaylı bilgilere ulaşıldıktan sonra bilgiler paylaşılacaktır."
00.55: Ankara'da görüşmeler gerçekleştiren direnişçi Greif, Karşı gazetesi ve Kazova işçileri de direnişçi işçiler adına Soma'ya geçiyor.
00.45: Afet ve Acil Durum Yönetimi Genel Müdürlüğü (AFAD), 70 işçinin cansız bedenlerine ulaşıldığını duyurdu.
00.35: Çağdaş Hukukçular Derneği Genel Başkanı Selçuk Kozağaçlı da Soma'ya geçiyor. Kozağaçlı'nın konuya dair facebook mesajında şunlar ifade edildi: "ÇHD İzmir Şubesi heyeti şimdi Soma'da, sabah ben de ulaşmış olacağım. Literatürümüzden "kaza" kavramını silelim, cinayetle daha da doğrusu katliamla karşı karşıyayız. Kâr hırsının, taşeronlaşmanın ve "kaza/kader" vurdumduymazlığının hesabını soracağız, katillerin halka hesap vermesini sağlayacağız."
00.30: Propaganda için gelen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’a bir emekçinin “Bu ölümlerin hesabını kim verecek” diye tepki gösterdiği ifade ediliyor. İşçi yakınlarının bekleyişi hem hastane hem de maden önünde sürüyor.
00.20: CNNTürk canlı yayınına katılan Manisa Belediye Başkanı Cengiz Ergün, ölü sayısının 157, yaralı sayısının 75 olduğunu açıkladı.
23.15: Manisa Merkez'den de TTB ve SES yöneticileri Soma'ya geçtiler.
Soma'daki sınıf devrimcilerinden yansıyan bilgilere göre çalışmalarda koordinasyonsuzluk görülüyor. Devlet bilgi aktarımını engellemek için bölgeye kimseyi yaklaştırmıyor. Yoğun bir kolluk yığınağı hem maden hem hastane bölgesinde görülüyor.
22.45: TES-İş Sendikası Soma Şube yöneticilerinden Tuncay Atıcı'nın telefonla gazetemize verdiği bilgilere göre, 15.30 civarında vardiya değişimi sırasında elektrik trafosunun patlaması sonucu 300 ila 500 kişi maden ocaklarında mahsur kaldı.
İlk anda 50 işçi maden ocağından çıkarıldı. Çıkan 50 işçiden 20'si yaşamını yitirdi. Sayının artabileceğini belirten Atıcı, durumun vahim bir tablo oluşturduğunun ve içeride gruzi olması durumunda tablonun daha da ağırlaşabileceğinin altını çizdi. Zonguldak ve TSK'dan uzman arama-kurtarma ekiplerinin yola çıktığını ifade ederek yaşamını yitiren işçilerin Kınık ve Bergama'ya gönderildiğini bildirdi. Ayrıca Soma Devlet Hastanesi personelinin izinlerinin iptal edildiğini ve bölge hastanelerin de acil duruma geçtiğini söyledi.
Soma Kömür İşletmeleri yaptığı açıklamayla arama-kurtarma çalışmalarında "son teknoloji" ve "en hassas" cihazların kullanıldığını iddia ederken sermaye devleti de topyekün yaratmaya çalıştığı bilgi kirliliğiyle katliamın boyutunu gizlemeye çalışıyor.
Gündüz saatlerinde ölü sayısı 20 olarak ifade edilirken bu sayı daha sonra 5'e çekildi. Mahsur kalan işçi sayısı is 300'den 200'e düşürüldü.
Soma Kömür İşletmeleri'nde onlarca işçinin kuralsız ve kayıt dışı çalıştırıldığı, ifade edilen sayıların bu işçileri kapsamadığı ve kayıt dışı çalışmanın ortaya çıkmaması için bilgi kirliliği yaratıldığı bölgeden gelen bilgiler arasında.
22.30: AFAD Soma'daki ölen işçi sayısının 15′e yükseldiğini açıkladı.
20.20: Zonguldak'tan sendika yetkilileri ve arama ekipleri Soma'ya doğru hareket etti.
19.50: 2013 Ekim'inde Soma’daki madenlerde meydana gelen iş cinayetleriyle iilgili CHP tarafından bir araştırma önergesi hazırlanarak TBMM'ye sunulmuştu.
Ancak Soma’da meydana gelen kazaların ve yaşanan ölümlerin sorumluları ile nedenlerinin araştırılması amacıyla mecliste bir Araştırma Komisyonu Kurulması istemiyle verilen önerge ancak 29 Nisan 2014’te meclis gündemine gelebildi.
Yine Soma ile ilgili BDP Milletvekili Ayla Akat Ata'nın önergesine yanıt veren Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, "Suçlu sadece değişen koşullar” demişti.
18.40: Türkiye Maden İşçileri Sendikası Genel Başkanı Nurettin Akçul, hayatını kaybeden işçi sayısının 5'e yükseldiğini duyurdu.
***
Manisa’nın Soma İlçesi’nde, Eynez mevkisindeki özel bir şirketin işlettiği kömür madeninde bugün saat 15.30’da elektrik trafosu patladı. Patlamanın sonucu olarak ocakta yangın çıktı.
Patlama ve yangın nedeniyle asansörlerin çalışmadığı, 200-300 işçinin ocakta mahsur kaldığı bildirildi.
İşçilerin kurtarılması için çalışma başlatıldı.