Soma Katliamı İzmir’de lanetlendi

Soma’da hayatını kaybeden 301 madenci, katliamın 5. yılında İzmir’de anıldı.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 14 Mayıs 2019
  • 06:39

Soma Katliamı’nın yıldönümü dolayısıyla İzmir’de anma düzenlenerek “Soma katliamını unutmadık” vurgusu yapıldı.

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi, Emek ve Demokrasi Güçleri’nin çağrısıyla Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde 18.30’da bir araya gelinerek basın açıklaması yapıldı. Ege İşçi Birliği de eyleme katıldı.

Soma’da 5 yıl önce 301 maden işçisinin yaşamını yitirdiği belirtilerek başlayan açıklamada, maden patronu Can Gürkan’ın geçtiğimiz ayki tahliyesi teşhir edildi. Bu yaşananların, ülkeyi yönetenlerin eseri olan hukuki, politik, ekonomik ve ahlaki bir göçük olduğunun altı çizildi. “Ülkemizdeki hukukun çöküşü Soma davasıyla bir kez daha gözler önüne serilmiştir” denilen açıklamada, Soma Katliamı’ndan sonraki süreç hatırlatılarak mahkemelerin kaçırıldı, ailelere işkence yapıldığı, katillere göstermelik cezalar verildiği belirtildi.

“Bu düzen daha fazla kâr için daha fazla kan dökülmesini meşru gören bir düzendir” diye devam eden açıklamada, katliamdan sonra en az 28 Soma Katliamı kadar işçinin yaşamını yitirdiği ifade edildi. “Bu yaşananlar kaza değil, tesadüf değil, hata değil, ülkeyi yönetenlerin kasıtlı bir tercihidir” vurgusu yapıldı. “İşçi sağlığı ve iş güvenliği yasasının, ‘İş’ sağlığı ve güvenliği olarak değiştirilmesi, iktidar için işin ve patronların güvenliğinin işçinin yaşamından daha öncelikli olduğunu göstermektedir” dendi.

Sermaye devletinin “kanı, gözyaşını, betonu ve yıkımı güvence altına alan bir yolu tercih ettiği” teşhir edilen açıklamada, bu tercihin 301 madencinin yaşamına mal olduğunun altı çizildi. Madendeki taşeron, rodövans, dayıbaşılık gibi güvencesiz çalıştırma uygulamalarının, özelleştirmelerin katliamın kasıtlı işlendiğine işaret ettiği vurgulandı.

“Bizler somayı unutmadık unutturmayacagız, Soma’nın hesabını er ya da geç soracağız. Bu ülkede çalışırken ölmeyecegimiz, insanca çalışacağımız, insanca yaşayacağımız güzel günleri göreceğiz” diyerek açıklama noktalandı.

Kızıl Bayrak / İzmir