DEV TEKSTİL üyesi SML Etiket işçilerinin işe iade davasının ilk duruşması görüldü. Mahkeme 20 Ekim'e ertelendi.
Dava öncesinde açıklama yapan DEV TEKSTİL üyesi direnişçi işçiler karşı karşıya kaldıkları saldırı sürecini anlattılar. Açıklama öncesinde konuşan DEV TEKSTİL İstanbul Temsilcisi Okan Karaçam baskılara rağmen direnişin sürdüğünü belirterek “mücadeleye devam edeceğiz” dedi.
Taleplerini yineleyen SML Etiket direnişçileri basın açıklamasında şunları ifade etti:
“Bu süreçte bizler azgın sömürüye maruz kalırken, patronlara teşvikler verildi, vergi borçları silindi. İşsizlik fonu yağmalandı. Kısa çalışma ve ücretsiz izin gibi uygulamalarla asgari ücretin de altında ücretlere yaşamak zorunda bırakıldık. Sözde işten atmalar yasaklandı. Ama işçiler KOD 29 maddesiyle kötü niyet ve ahlaksızlık suçlamasıyla tazminatsız işten atıldı.”
“Sendikalı olmak bir haktır, engellenmez”
22 işçinin SML Etiket fabrikasından “işlerin azaldığı” bahanesi ile işten atılması sürecinin anlatıldığı açıklama da işten atılma nedeninin “sendikal faaliyetimize dönük tahammülsüzlük” olduğunun altı çizildi.
113 gündür direnişin fabrika önünde sürdüğünü ifade eden işçiler şunları vurguladı:
“113 gün boyunca fabrika önünde, SML Etiket’in iş yaptığı firmalar olan H&M, ZARA, MANGO, Decathlon, Tommy önünde direnişimizi sürdürdük. Bugünde açtığımız işe iade davasının ilk duruşması görülecek.
Bizler SML Etiket direnişçileri ve DEV TEKSTİL olarak mücadelemizi sadece mahkeme salonlarına sıkıştırmadan işçi sınıfının mücadele yasalarıyla sürdürdük. Bugün buradayız. Çünkü SML ETİKET sermayesine ve onun tedarikçiliğini yaptığı uluslararası tekellere yaptıkları hukuksuzluğu bir kez daha göstermek istiyoruz.”
“Sendika düşmanlığına ve keyfi işten atmalara karşı boyun eğmeyeceğiz”
“Taleplerimiz yerine getirilene kadar eylemlerimizi sürdüreceğiz” denilen açıklamada talepler şu şekilde ifade edildi:
“İşten atılan arkadaşlarımız geri alınsın!
Sendikal örgütlenmeye dönük yönelik baskılar son bulsun!
Taşeron işçiler kadroya alınsın, taşeron çalışma sonlandırılsın!
Baskı ve mobbing son bulsun!
Tüm çalışanlara insanca yaşamaya yeten ücret verilsin!
Kısa çalışma, ücretsiz izin KOD 29 gibi hak kaybına neden olan uygulamalar son bulsun!”
TOMİS üyesi Sinbo direnişçisi Dilbent Türker’in de katıldığı açıklama boyunca “Direne direne kazanacağız”, “İşçilerin birliği sermayeyi yenecek”, “SML’de direniş kazanacak”, “Köle değil işçiyiz, insanca yaşamak istiyoruz”, “Sendika hakkımız engellenemez” sloganları atıldı.
Açıklamaya BDSP, İEKK, ESP, TOMİS,DGB destek verdi.
Kızıl Bayrak / İstanbul