Sivas Divriği’de bulunan Çiftay Madencilik’te hakları için iş bırakan madencilerin eylemi 2’nci gününde devam ediyor. Yaklaşık 15 gündür alt taşeron ÇİFTAY Firması ile haklarını aramak için görüşen işçiler, patron temsilcisi ile anlaşamayınca dün üretimi durdurarak eylem yapmıştı. Maaşlarının ve sosyal haklarının yeniden düzenlenmesi talebiyle üretimi durduran işçilerin eylemleri 2. gününde devam ediyor.
Bağımsız Maden İş Sendikası Örgütlenme Uzmanı Başaran Aksu işçileri ziyaret etti. Aksu, işçilere yaptığı konuşmada eylemlerinin haklı ve meşru olduğunu vurgulayarak Tahir Çetin ve Faik İnter’in mücadelesini anlattı. Aksu, OYAK'a bağlı Ermaden AŞ'nin taşeronu Çiftay madenciliğin patronunun her şeyden kar ettiğine dikkat çektiği konuşmasında “Şimdi işçinin hakkını vereceksin Serkan Aydın!” dedi. Aksu şunları ifade etti:
“İşçinin iş güvencesi kendi arkadaşlarıdır, kardeşleridir, işçilerin birliğidir. Yasa değildir iş güvencesi. Hiçbir güç buna dokunamaz!”
Talepler sıralandı
Umut-Sen’de yer alan habere göre madencilerin talepleri şu şekilde:
“* En düşük maaşın 8000 TL olması,
* Meslekler arasındaki farkların eşit olması, ücretlerin mesaiye göre belirlenmesi,
* Gece vardiyası için zam yapılması,
* Bayramlarda maaşın yarısına tekabül edecek şekilde ikramiye verilmesi,
* Altı ayda bir zamların güncellenmesi,
* Gece vardiyası için zam yapılması,
* Bayramlarda maaşın yarısına tekabül edecek şekilde ikramiye verilmesi,
* Altı ayda bir zamların güncellenmesi,
* Yakacak yardımı yapılması,
* Deterjan yardımı yapılması,
* Mavi yaka haricinde üç ayda bir 1000 TL ikramiye ödenmesi.”
Özelleştirmeyle gelen sendikasızlaşma
Divriği Demir Çelik İşletmeleri'nin 1997 yılında özelleşmesinin ardından patron, işçilere sendikasız olmayı dayattı. Daha önce DİSK'e bağlı Yeraltı Maden İş Sendikası'nda örgütlü olan Divriği Demir Çelik Madeni İşçileri, TÜRK-İŞ'e yönlendirildi. TÜRK-İŞ'e bağlı Cevher-İş Sendikası toplu sözleşme görüşmelerinde yetkiliydi. Özelleştirilen Divriği Demir Madeni işçileri böylece sendikasız kaldı. Sendikayı ortadan kaldıran patron, ÇİFTAY aracılığı ile üretimi sürdürdü.