AKP iktidarının özellikle kiralık işçilik uygulamasıyla önünü açtığı işten çıkarma saldırıları ve esnek çalışma dayatmaları işsizlik rakamlarını tırmandırırken, sermaye ve AKP hükümeti çevrelerinde “istihdam” tartışmaları sürüyor. Tartışılan ise esnekliğin ve işten atmaların daha fazla önünün açılması.
Patronların ve siyasal temsilcilerinin bu hedeflerini en son dile getiren ise AKP hükümetinin ekonomiden sorumlu başbakan yardımcısı Mehmet Şimşek oldu. İşten atmaların maliyetli olmasından şikayetçi olan Şimşek, “istihdamı arttırma” bahanesiyle esnek çalışmayı ve işten atmaları daha yaygınlaştırmak istediklerini söyledi. Şimşek’in bahsettiği “istihdam” ise, işçi sınıfının mahkum edildiği kölelik koşullarının daha da ağırlaştırılması anlamına geliyor.
Türkiye Finans Forumu’nda yaptığı konuşmada Şimşek şu ifadeleri kullandı: “Düşük istihdam sorunumuz var bizim, yüzde 51’i çalışıyor. Katılım oranı kadınlarda oldukça düşük. Temel sorunumuz, işe almak ve çıkarmanın çok maliyetli olması, bu kadar basit. Türkiye haftalık çalışma saati itibariyle en yüksek ülke. Demek ki Türkiye’de işe almanın çıkarmanın maliyeti düşük olsa girişimciler fazla mesai modeli yerine daha çok eleman çalıştırmayı tercih eder, istihdam oranı hızla artabilirdi.”