Seyitömer’de 750 işçi işten çıkarıldı

9 gündür işten çıkarılan 18 işçinin işe alınması için direnişte olan Seyitömer işçilerinin tamamı işten çıkarıldı.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 18 Haziran 2014
  • 22:02

Çelikler Holding bünyesinde bulunan Seyitömer Linyit İşletmeleri (SLİ), iş bırakma eyleminde bulunan 750 işçinin iş akitlerinin fesih edildiğini açıkladı. Geçtiğimiz hafta, 17 Nisan’daki ilk işten çıkarmalara karşı eyleme katıldıkları için 18 işçi işten çıkarılmıştı. Ardından fabrikada çalışan diğer işçiler 18 arkadaşlarının işe geri dönmeleri için iş bırakma eylemine başlamıştı.

Türkiye Maden İşçileri Sendikası Kütahya ve Havalisi Şube Başkanlığı işten çıkarmalarla ilgili bir açıklama yaptı. Geçtiğimiz yıl özelleştirilerek Çelikler Holding bünyesine bağlanan Seyitömer Linyit İşletmesi’nin iş bırakma eylemine katılan 750 işçinin daha iş akitlerini fesih ettiğini bildirdi.

İşten çıkarılan işçilerin yarın AKP Kütahya İl Başkanlığı önünde yapacağı eylemin ardından, Kütahya Valiliği’ne kadar yürüyerek burada basın açıklaması yapacağı bildirildi.

 

Sınıfın ileri çıkan bölükleri susturulmak isteniyor

17 Nisan’da özelleştirme sonrası işten çıkarmalara öfkelenen Seyitömer işçileri yaptıkları eylemle, işçi sınıfının nasıl ileri dinamikler barındırdığını göstermişti. Greif işçilerinin “İşgal, grev, direniş” kavga bayrağının dalgalandığı Seyitömer’de, işçilerin böylesini dişi diş mücadeleyi göze alması sermaye devletine korku salmıştı. İşletme içerisinde bulunan bölümleri ateşe veren, araçları ters çeviren, jandarma ve polisle çatışan Seyitömer işçilerinin bu militan çıkışı hemen akabinde cezalandırılmak istenmişti.

20 işçi bu eylemler nedeniyle gözaltına alınırken, 3 işçiyse tutuklanmıştı. Kütahya Valisi’nin yaptığı açıklamalarda oldukça alışık türdendi. Direnişi seçen işçiler “provokatör” ilan edilirken, işçilerin aileleriyle birlikte geleceğiyle oynayan Seyitömer kapitalisti ‘değerli bir yatırımcı’ olarak onurlandırılmıştı.

Özellikle enerji ve maden bölgelerinin sermaye sınıfının iştahını kabarttığı şu günlerde, Seyitömer’den çıkarılan 750 işçi sınıfa saldırının kapsamını göstermektedir. Burjuvazi zorlu bir mücadeleye girdiğinin bilincinde olarak, eylemlilik içinde olan bir sınıf bölüğüne karşı böylesine bir saldırıyı göze almıştır. Seyitömer’deki bu işten çıkarmalar, aynı zamanda Soma’da, Yatağan’da mücadele eden işçilere de bir gözdağı niteliğindedir.

Seyitömer işçileri her ne kadar militan bir eylemliliğe imza atmış olsalar da, bu çıkışın kendiliğinden olması, örgütsüzlüğü aşamaması sermayeyi cesaretlendirmektedir. Ayrıca sendikalara egemen olan bürokratların anlayışı da bu cesareti perçinlemektedir. Ancak bu sermaye devletinin işinin kolay olduğu anlamına gelmemektedir. Her ne kadar henüz geri sınırlarda seyretse de sınıf belli bölükleriyle hareket halindedir.

Hareket halinde olanın ileriye doğru çıkması bir umuttan öte maddi bir gerçekliktir.