Seyitömer işçileri işten çıkarmalara karşı yürüdü

Seyitömer işçileri işten atılan 18 arkadaşlarının işe geri alınmaları için direnirken, bu kez püatron 750 işçiyi işten çıkardı. Seyitömer işçileri de yaptıkları yürüyüşle bu saldırıyı protesto ettiler.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 19 Haziran 2014
  • 16:09

Özelleştirilmesinin ardından hak gasplarının arttığı Çelikler Holding bünyesinde bulunan Seyitömer Linyit İşletmeleri'nde (SLİ) 17 Mayıs’ta yaşanan direnişin intikamını almak için 3 işçi tutuklanırken, 18 işçi de işten çıkarılmıştı. İşten çıkarılan işçilerin geri alınması için 9 gündür işletme önünde direnişte olan Seyitömer işçileri dün yeni bir saldırıyla karşılaştılar. 750 işçi toplu olarak işten çıkartıldı

Yaşanan bu işçi kıyımına Seyitömer işçileri yaptıkları yürüyüşle yanıt verdiler. Yaklaşık 400 kadar işçi otobüslerle geldikleri Mithatpaşa Caddesi'ndeki Maden-İş Sendikası Kütahya Şubesi önünde toplandı. İşçiler buradan Zafer Meydanı’ndaki yıkılan belediye binasının bulunduğu yere kadar sloganlarla yürüdü. Yüzlerce işçinin öfkeli sloganlarla yaptığı bu yürüyüşte AKP, Kütahya Valisi ve Çelikler kapitalisti de işçiler tarafından protesto edildi. Eylemde polis yığınağı da dikkat çekti.

Zafer Meydanı’nda SLİ işçileri tarafından Erdoğan’a yazılan mektubu okuyarak konuşmasına başlayan Maden-İş Kütahya ve Havalisi Şubesi Başkanı Bülent Aydın şunları söyledi: "Bizler, emeği ile geçinen maden işçileriyiz. Dünyanın en zor ve tehlikeli işlerinde çalışıyoruz. Ülkemizin ekonomisine katkı sağlamak için, yeraltı kaynaklarımızı değerlendirmek için, yerli enerji kaynaklarımızı kullanılır hale getirmek için ve ailemizin geçimini sağlamak için çalışıyoruz. Biz yıkmadık, yakmadık. Hiç kimsenin malında da, servetinde de gözümüz yok. Bize alnımızın teri, yüreğimizin gücü yeter. Bizler, ülke gündemine sadece ölümlü iş kazaları ile gelmek istemiyoruz. Evet, bir anlamda ölümü bile göze alarak yapıyoruz işimizi.

Bizler artık yaşarken de anılmak, saygı görmek istiyoruz. Dün Seyitömer Çelikler Elektrik Üretim A.Ş maden kısmında çalışan, yaklaşık 750 işçi arkadaşımızın iş akitlerinin sonlandırılacağı bilgisini aldık. Dün Türkiye madenlerde verdiği şehit işçilerine ağlıyorken, bugün Seyitömer’de yaşanan işten çıkarmalar görmezden geliniyor. Gözlerden ırak yerlerde çalıştığımız için mi gönüllerinizden uzaktayız. Bizi görmeniz ve anlamanız için ne olması gerekiyor. Maden işçisini anlamak, anmak için ölmemizi mi bekliyorsunuz. Sizin ne beklediğinizi bilemiyoruz, ama yetkililer, ilgililer, devleti yönetenler sizler şunu çok iyi biliniz ki artık sizler bizim içimizde yavaş yavaş ölmektesiniz.”

Açıklamanın ardından maden işçileri Sevgi Yolu üzerinde yürüyerek “İşçiler burada vekiller nerede!”, “Seyitömer bizimdir bizim kalacak!”, “İşçiyiz, haklıyız, kazanacağız!” sloganlarını attıktan sonra eylemlerini bitirdiler.