Sağlıkta şiddete karşı iş bırakma ve protestolar

Sağlık meslek örgütleri, sağlık emekçilerine dönük şiddete karşı bir dizi ilde iş bırakarak sağlıkta şiddeti önleyecek adımlar atılmasını istedi.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 03 Nisan 2019
  • 14:12

Sağlık emekçileri, sağlıkta şiddete dikkat çekmek ve taleplerini dile getirmek için bugün birçok ilde eylemler gerçekleştirdi.

İzmir

Bornova Yunus Emre 29 Nolu Aile Sağlığı Merkezi’nde görevli bir hekime yönelik saldırının ardından, İzmir Sağlık Platformu’nu oluşturan kurumların çağrısıyla birinci basamak sağlık hizmeti veren kuruluşlar bir gün süreyle iş bıraktı. İl Sağlık Müdürlüğü’ne siyah çelenk bırakılmasının ardından eski Sümerbank önünde toplanılarak basın açıklaması okundu. Hekime dönük saldırı hatırlatılan açıklamada sağlık kuruluşlarında her gün ortalama 30 şiddet olayı yaşandığına dikkat çekildi. Sağlık meslek örgütlerinin uzun yıllardır sağlıkta şiddetin nedenlerini ve çözüm önerilerini ortaya koymalarına rağmen iktidarın hiçbir adım atmadığı hatırlatılan açıklamada; “Bu durum; sürdürülebilir, kabul edilebilir, katlanılabilir değildir! Kapıdan giren her kişinin potansiyel bir tehlike olabileceği duygusu hekimlerde ve Aile Sağlığı Merkezi çalışanlarında tarifsiz gerginlik yaratmaktadır” denildi. Sağlık Bakanlığı’nın, bu alanı ticari bir mantıkla işlettiğine değinilen açıklamada “Sağlık Bakanı 1,5 yıldır görüşme talebimize yanıt vermemektedir. Artık tek bir sağlık çalışanının bile şiddete uğramasına tahammülümüz yoktur. Sağlıkta şiddeti önleyici yasal düzenleme bir an önce yapılmalıdır” denildi.

Konak ilçesindeki Sosyal Güvenlik Kurumu önünde de eylem gerçekleştirildi.

Mersin

Mersin’de de sağlık meslek örgütleri 1 günlük iş bırakma eylemi yaparak Özgür Çocuk Parkı’nda basın açıklaması gerçekleştirdi. Okunan açıklamada sağlık kurumlarının tüm sağlık çalışanları için güvenli yerler olmaktan çıktığı, yoğun iş yükü, performans ve şiddet baskısı altında oldukları ifade edildi. Sağlık alanının kâr değil insan odaklı olması gerektiği vurgulanan açıklamada Mersin genelinde bugün yüzde 60-70 oranında iş bırakma olduğu bilgisi verildi.

Diyarbakır

Diyarbakır İl Sağlık Müdürlüğü önünde sağlık meslek örgütleri tarafından yapılan basın açıklamasında, tüm çabalarına rağmen hekimlerin öldürülmeye devam edildiğine dikkat çekilerek, devletin bu alanda hiçbir adım atmadığı vurgulandı. Sağlıkta şiddeti önleyecek bir yasanın derhal çıkması gerektiği belirtildi.

Urfa ve Van’da da bir günlük iş bırakma eylemleri ve basın toplantıları gerçekleştirildi.