Sağlık emekçileri insanca yaşamak istiyor

Sağlık Bakanlığı’nın “müjde” olarak duyurduğu ek ödeneklerin adaletsiz, ayrımcı bir şekilde dağıtılmasına karşı sağlık emekçileri eylemlerle tepkilerini göstererek ‘insanca yaşanacak temel ücret’ istedi.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 14 Mayıs 2020
  • 20:28

Sağlık emekçileri Sağlık Bakanlığı’nın ek ödeneklerde adaletsiz, ayrımcı yaklaşımını basın açıklamalarıyla protesto ederek ‘insanca yaşanacak temel ücret’ istedi. Ankara’daki eylemde, KHK’lı sağlık emekçisi Mahmut Konuk gözaltına alındı.

İstanbul

İstanbul Tabip Odası (İTO), İstanbul Diş Hekimleri Odası, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) İstanbul Şubeleri ve Devrimci Sağlık İşçileri Sendikası (Dev-Sağlık-İş) İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Acil Servis girişinde açıklama yaptı. 

Koronavirüs (Covid-19) salgınından ötürü gerekli tedbirlere uyularak yapılan açıklama öncesi salgın nedeniyle yaşamını yitiren sağlık emekçileri için saygı duruşunda bulunuldu.

Saygı duruşunun ardından basın metnini İTO Yönetim Kurulu üyesi Murat Ekmez okudu. Sağlık Bakanı’nın “müjde, ödül” olarak ifadelendirdiği ek ödeneğin adaletsiz bir şekilde dağıtıldığını belirten Ekmez bakanlığın “herkes için eşit risk yok” iddiasını öne sürerek, bazı emekçilere yüzde 100, bazılarına yüzde 55 ek ödeme vereceklerini ilan ettiğini ifade etti.

Sağlık Bakanına “Onlarca sağlık emekçisini kaybettiğimiz, binlerce sağlık emekçisinin Covid-19 ile enfekte olduğu şu günlerde sağlık emekçilerine yapılan ödemenin hakkaniyetli ve adil olduğunu mu düşünüyorsunuz?” diye soran Ekmez, sağlık çalışanlarının her şeye rağmen görevlerinin başında olduğunu vurguladı.

Covid-19’un bütün sağlık çalışanlarına bulaşma riski bulunduğunu dile getiren Ekmez, emekçiler arasında ayrımcılığa son verilmesini, performans sisteminin kaldırılmasını istedi.

Ekmez ayrıca ‘insanca yaşanacak temel ücret artışı’ talebiyle bir imza kampanyası başlattıklarını duyurdu.

Ankara

SES Ankara’da açıklamayı Hacettepe Hastanesi önünde yaptı. "Çalışma barışını bozma, sağlık işi ekip işidir!" yazılı pankartın açıldığı açıklamada basın metnini SES Hukuk Sekreteri Sabiha Akdeniz okudu.

Ek ödemeler tavandan yapılıyor yalanıyla algı yönetimi yapılmasına karşın sağlık çalışanlarına tavandan ek ödeme yapılmadığını vurgulayan Akdeniz yapılan ödemenin de adaletsiz ve ayrımcı olduğunu ifade etti. 

Akdeniz, sağlık emekçilerinin taleplerini şöyle sıraladı:

"*Sağlıkta Dönüşüm Programı ve Performansa Dayalı Ödeme sistemi, sağlık hizmetlerini piyasalaştırmış ve sağlık hizmetlerinde sorunlara neden olarak sağlık çalışanlarının sorunlarını gün ve gün arttırmıştır. Sağlıkta Dönüşüm Programı ve uygulamalarından acilen vazgeçilmelidir.

*Sürecin başından beri üniversite hastanelerinde ne ek ödemenizi ne performansa dönük ödemenizi istedik, sağlık hizmetlerinde sorun odağı olan performans uygulamalarının kaldırılmasını ve ek ödemelerin emekliliğe yansımasını istiyoruz.

*Sağlık çalışanları arasında, aynı işi yapan fakat farklı statüde bulunan,  farklı ücret ve özlük haklarına sahip; 4/A, 4/B, 4/C, ve 4/D’li olarak sağlık ve sosyal hizmet emekçilerinin katagorize edilmesini yanlış buluyoruz. Farklı istihdam ve ücret rejimlerini kabul etmiyoruz.

*Sağlık hizmeti ekip işidir. Hekim ne denli önemliyse hastanın odasının temizliğini yapan temizlik işçisi, hemşiresi, sekreteri, memuru, sağlık teknisyeni aynı derecede önemlidir.

*Hastanelerde binlerce 4D'li işçinin (sekreter, güvenlik personeli, hasta bakıcı, temizlik personeli, yemek servis elemanı) ek ödemelerin dışında bırakılmasını kabul etmiyoruz.

*Dönüşümlü çalışmadan faydalanmayan bizler her gün işimize geldik. Sorumluluklarımızı kendimizden ve sevdiklerimizden ödün vererek en iyi şekilde yerine getirdik. İşimizi en iyi şekilde yaptık, hasta olduk ve öldük."

Eylemde polis, KHK ile ihraç edilmiş olan SES üyesi Mahmut Konuk’un üzerindeki “İşimi geri istiyorum” yazılı önlüğü gerekçe göstererek gözaltına aldı.

Diyarbakır

SES Diyarbakır Şubesi, Diyarbakır Tabip Odası, DİSK, TÜRK-İŞ ve TÜM İŞ'e bağlı sağlık emekçileri, Dicle Üniversitesi Hastanesi Başhekimliği önünde açıklama yaptı. Basın metnini SES Şube Eşbaşkanı Yıldız Ok Orak okudu.

Antalya

SES Antalya Şubesi Akdeniz Üniversitesi Hastanesi A Blok önünde basın açıklaması yaptı. Basın metnini SES Antalya Şube Eşbakanı Şükran İçöz okudu.

Kaynak: ETHA