Özer Elektrik’te direniş 18. gününde

Özer Elektrik’te sendika düşmanlığına ve işten atma saldırısına karşı işçiler direnişlerini sürdürüyor. Birleşik Metal-İş üyesi işçiler fabrika sermayedarlarının baskılarına, onur kırıcı muamelelerine ve tüm kirli oyunlarına rağmen mücadeleyi sürdüreceklerini vurguluyor.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 13 Ağustos 2020
  • 17:42

Kocaeli-Dilovası’nda bulunan Özer Elektrik işçileri fabrikada yaşadıkları hak gasplarına karşı Birleşik Metal-İş Gebze 2 Nolu Şube’de örgütlenmiş, yetki başvurusunun ardından da Özer Elektrik sermayedarı 10 öncü işçiyi işten çıkarmıştı.

Hiçbir sosyal hakkın olmadığı, fazla mesailerin elden verildiği, 10-12 yıllık işçilerin dahi neredeyse asgari ücret düzeyinde çalıştığı Özer Elektrik’te bu haksızlıklara ses çıkaran işçilere ise kapının önü gösteriliyor. 

Sendikalaşma haberini alan patron öncü işçileri rüşvet teklif ederek satın almaya çalışsa da fazla zam ve ikramiye tekliflerine kulak asmayan işçileri “yüz kızartıcı suç” yalanına sarılarak işten çıkarttı. İşine son verilen işçiler jandarma eşliğinde fabrikadan çıkarılırken patronun fabrikaya emekli bir askeri amir olarak alarak içerideki işçileri baskı altına almaya çalıştığı da dışarıda direnen işçilerin verdiği bilgiler arasında.

Atılan işçilerle, çalışmaya devam eden işçiler arasındaki bağı koparmaya çalışan patron, fabrikayı saran tellere branda gerdi ve servisleri de fabrika içine çekti. Ayrıca bir jandarma ekibi direniş alanının karşısında bekleyerek işçilere psikolojik baskı uyguluyor. 

Tüm bunlara rağmen direnen işçiler, baskılara boyun eğmeyeceklerini, yaşadıkları hak gaspları ve uğradıkları onur kırıcı muamelelere karşı mücadelelerini sürdüreceklerini vurguluyor.

İşçiler bugün de direnişlerinin 18. gününde fabrika önünde bir basın açıklaması gerçekleştirdiler. Açıklamada Dardanel, Vestel, Namet örnekleri hatırlatılarak pandemi sürecinde işçilerin yaşadıkları haksızlıklar teşhir edildi. Ayrıca işten çıkarmaların yasak olduğu iddia edilmesine rağmen patronların yasalardaki boşluğu kullanarak işçi kıyımını sürdürdükleri belirtildi. Mücadelenin süreceği vurgusuyla açıklama sonlandırıldı. 

Açıklama boyunca “Direne direne, direnişle zafere!”, “Gün gelecek, devran dönecek, sermaye/AKP işçiye hesap verecek!”, “Sendika haktır, gasp edilemez!” sloganları atıldı.

Açıklamaya Birleşik Metal-İş Gebze 1 ve 2 Nolu Şubeleri’nden işçiler ve yöneticiler, Gebze Sendikalar Birliği, Birleşik Metal-İş Genel Başkanı ve DİSK Genel Sekreteri Adnan Serdaroğlu ve çeşitli kurumlar katıldı.

Metal İşçileri Birliği’nin de katıldığı açıklamada Metal İşçileri Bülteni’nin son sayısı metal işçilerine ulaştırıldı.

Kızıl Bayrak / Gebze