Otomotiv iş kolunda kırılan “rekor”lar sermayedarlara yetmedi

Otomotiv sanayisi sermayedarları, bir yandan kırdıkları ihracat rekorlarından övünürken, bir yandan da bodrum katları bile üretime açarak kârlarını katlamak istediklerini söyledi.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 10 Ekim 2017
  • 15:41

İşçilerin alınteriyle, artı değer sömürüsüyle semiren sermayedarlar kâra doymuyor. Çalışma saatlerini uzatarak, işçilere daha fazla üretim için baskı yaparak ve ücretleri düşük tutarak kârlarını daha da arttıran otomotiv iş kolunun sermayedarları, “ihracat rekoru kırma” hedefiyle bodrum katların da üretimde kullanılması için yönetmeliğin değiştirilmesini istiyor. Sermayeye yapılan teşvikler ve sağlanan kolaylıklarla birlikte, Motorlu Taşıt Vergisi’ndeki artıştan da rahatsız olduklarını dile getiriyorlar. Ulaştıkları rekorların yoğun sömürü ve OHAL koşullarının işçilerin mücadelesini engellemekte kendileri için sunduğu imkanlar sayesinde gerçekleştiğine değinmiyorlar.

“’Rekor’a ulaşmayı ve geçmeyi hedefliyoruz”

Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Sabuncu yaptığı açıklamada, 2017 yılı için hedefledikleri 2008’deki 27 milyar dolarlık ihracat hedefine ulaşmayı ve hatta geçmeyi istediklerini belirterek bunun “tüm zamanların ihracat rekoru” olacağını söyledi. Bu hedefe ulaşmanın ise işçileri daha fazla sömürmek anlamına geldiğine değinmeyen Sabuncu, konuyu “ihracat başarısı” olarak göstermeye çalışan ifadeler kullandı. 2016’nın Ocak-Eylül döneminde 17 milyar doların üstünde olan ihracatın bu yıl aynı dönemde yüzde 22 artmasıyla övünen Sabuncu, Mart ayında da aylık bazda “ihracat rekoru” kırdıklarıyla övündü.

Kırdıkları “rekor”larla binek otomobilleri ihracatının otomotiv ihracatı içerisinde yüzde 42’ye ulaştığını söyleyen Sabuncu, Avrupa Birliği (AB) pazarından da memnun olduklarına değindi.

“Bodrum katlar üretime açılsın, yeni OSB kurulsun, MTV artmasın”

Elde ettikleri kârların devasa boyutlarda olmasına, milyar dolarlık ihracatlar yapmalarına karşın otomotiv sermayedarları daha fazla kâr için bodrum katlarını bile üretim için kullanmak istediklerinden, ancak yönetmeliğin buna izin vermediğinden de dem vurdular. Otomotiv Yan Sanayi İhtisas Organize Sanayi Bölgesi (TOSB) Başkanı Ömer Burhanoğlu, üretimde kapasite sınırlarına dayandıklarını anlatarak, Osmangazi köprüsünün öbür yakasında da bir OSB kurulmasını ve bodrum katlarının da üretime açık hale getirilmesini istedi. Bu konuyu 3 aydır Bakanlar Kurulu’na taşıdıklarını da ekledi. Reuters’in sorularını yazılı olarak yanıtlayan Burhanoğlu, işçilerin haftada 6 gün 3 vardiya çalıştıklarını, bazen de haftada 7 gün çalıştıklarına değinerek Sabuncu’ya göre elde ettikleri “başarı”ların nedenlerini daha net olarak ortaya koydu.

Burhanoğlu, Motorlu Taşıtlar Vergisi’nde (MTV) artışın “pazarın büyümesi”ni yavaşlatacağından da yakınarak “Türkiye yatırımcının gözünde giderek iyi bir otomotiv pazarı olmaktan çıkıyor. Yatırım yapacak olan önce pazar büyüklüğüne bakıyor. Bu vergilerle pazarımızın büyümesi ciddi yavaşlar” dedi. İsmini vermediği küresel bir şirketin bölgede yatırım için TOSB ile yaptığı anlaşmanın imza aşamasında olduklarını söyleyen Burhanoğlu, bunun için de “yer darlığı” sorununun çözülmesini istedi.