“ODTÜ’de mobbinge, keyfiyete son!”

ODTÜ Taşıt İşletme Müdürlüğü’nde çalışan işçiler yaşadıkları baskı, mobbing ve keyfiyeti protesto eden açıklama yaptılar.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 29 Mayıs 2019
  • 15:18

ODTÜ’de Taşıt İşletme Müdürlüğü çalışanları yaşadıkları mobbing ve keyfiyeti protesto etti.

Rektörlük binası önünde “Keyfi uygulamalara mobinge son! / Eğitim Sen Ankara 5 Nolu Üniversiteler Şubesi ODTÜ Temsilciliği” yazılı ozalit açan kitle “ODTÜ’de mobbinge keyfiyete son!”, “Yaşasın örgütlü mücadelemiz!” sloganlarını attı.

Ekim 2017’de Taşıt İşletme Müdürlüğü’ne müdür vekili olarak atanan Necmettin Keskin’in, usulsüz, hukuksuz, taraflı ve ayrıştırıcı uygulamaları ile çalışanlar üzerinde her geçen gün artan bir baskı kurduğu belirtildi. Bunlara ek olarak fazla mesai ücretlerinin düşürüldüğü, mobbingin arttığı anlatılan açıklama şu ifadelerle devam etti:

Kriz koşullarının herkesi olumsuz etkilediği şu dönemde, biz taşıt çalışanlarının bütçemize ek katkısı olsun diye fazla çalışarak aldığı fazla mesai ücretlerinde azalmaya gidilmiş, işçi kadrosundaki çalışanların memur kadrosunda çalışanlara nazaran çok daha yüksek olan fazla mesai ücretlerinden dolayı fazla mesailerden faydalanmaları büyük ölçüde engellenmiş ve sonuç olarak memurlar düşük ücret karşılığı fazla mesaiye zorlanmıştır. Rutin işlerimizin dışında yaptığımız işlerin ücretlerinde de kesintiler yapılmıştır.”

İşe gidip-gelmek için ödedikleri yol parasının karşılandığı “taksi ödeneği”nin de kesildiği belirtilen açıklamada, gerekçe olarak bu ödemenin “usulsüz” olduğu iddiasının öne sürüldüğü ifade edildi. Bu hak gaspına karşı olan çalışanların “hırsız, namussuz, şerefsiz” diye yaftalanarak itibarsızlaştırılmaya, haklarında sürekli temelsiz iddialar ile soruşturmalar açılarak yıldırılmaya çalışıldığı ifade edildi.

Açıklamada ayrıca, bu keyfi uygulamaları, mobbingi bildirdikleri ODTÜ yönetiminin kendileriyle bir kere bile görüşmediğinin altı çizildi. “Parçası olmakla gurur duyduğumuz ODTÜ bu ODTÜ değil” denilen açıklama, ODTÜ yönetimi “çalışanlarının sesini duymaya ve bu usulsüzlüğe dur demeye” çağrılarak son buldu.