Novares'te grev öncesi son durum…

Novares işçilerine seslenen Petrokimya İşçileri Birliği, süregiden direnişlerin birleştirilmesi, ortak bir mücadele hattının çıkarılması, fabrika temelinde iç örgütlülüğün güçlendirilmesi ve fiili-meşru mücadelenin yükseltilmesi çağrısı yaptı.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 07 Haziran 2022
  • 12:10

Novares Fabrikası’nda süren toplu sözleşmede sona gelindi. Novares işçileri, TİS süreci boyunca vergi kesintilerinden muaf net ücret talebini dillendirdi. Müzakere sürecinde, zorunlu bölümler dışında mesailere kalmayan işçiler, aynı zamanda, vardiya çıkışlarında alkışlar, ıslıklar ve sloganlarla taleplerini yükseltemeye devam etti.

Anlaşma sağlanamadığı koşullarda 7 Haziran’da greve çıkılacağı ilan edildi. Gelinen yerde 6 Haziran gecesinden itibaren yapılan görüşmelerden henüz net bir sonuç çıkmadı. 7 Haziran günü de sendikacıların görüşmeleri hala devam devam ederken, sabah itibariyle üretim yapılmadı ve iki vardiya fabrika bahçesinde toplandı. İşçiler görüşmeden çıkan sonucu bekliyor. Bugün iş saatleri içinde görüşme anlaşma sonuçlanmadığı takdirde, resmi grev başlamış olacak.

İşçiler görüşme sonucunu fabrika bahçesinde bekliyorlar.

Petrokimya İşçileri Birliği, Novares işçilerini bu sabahın erken saatlerinde ziyaret etti. Novares işçilerini yalnız bırakmayan PİB, ayrıca süreçle ilgili dayanışma bildirilerini işçilere ulaştırdı ve desteklerini iletti. Novares özel sayısıyla çağrı yapan PİB, süregiden direnişlerin birleştirilmesi, ortak bir mücadele hattının çıkarılması, fabrika temelinde iç örgütlülüğün güçlendirilmesi ve fiili-meşru mücadelenin yükseltilmesi için çağrı yaptı.

Petrokimya İşçileri Birliği, “Novares’te birliğimizi güçlendirelim!” dediği bildiri ile şunlara vurgu yaptı:

“Birleşe birleşe kazanacağız!

En temel hakların dahi sermaye sınıfı ve devlet kuvvetiyle gasp edildiği, var olan sınırlı yasal hakların fiili olarak tanınmadığı bir süreçte bizler nasıl kazanabiliriz? Nereden güç alabiliriz?

1- Sermaye sınıfı fiili olarak kazanılmış haklara saldırırken, işçi sınıfını engellerken, bugün grevler sadece toplu sözleşme uyuşmazlıklarındaki yasal sürelere sıkıştırılmış durumdadır. Grev, üreten işçi sınıfının sermayenin karşısında en etkili silahıyken kullanılamamakta, olduğu kadarıyla da sınırlandırılmaktadır. İşçi sınıfı yasal engellere takıldığı, gücünü meşruluğundan almadığı müddetçe kazanımları da geçici, sınırlı olacaktır. Kazanım elde edebilmek, sınıf bilincinin sürekli olarak geliştirilmesi ve fabrika temelinde, giderek sanayide ve ülkedeki örgütlülüğü güçlendirmekle mümkündür.

2- Daha iyi bir ücret talebi, bugün sadece Novares işçileri için değil, tüm işçi sınıfı için ihtiyaçtır. Kapitalizm koşullarında  ücret için ortaya konan her talep enflasyon koşullarında hızlıca erimektedir. Kaşıkla verilen kepçeyle alınmaktadır. İşçi sınıfının tüm üyeleri için insanca yaşamaya yeten ücret mücadelesi her daim yükseltilmelidir.

3- Gerçek anlamda kazanmak için Novares işçilerinin birliğinin güçlenmesini sağlamak gerekir. Aynı zamanda, bugün, birçok yerde süren grev ve direnişlerle sınıf dayanışması ile sermayenin karşısında işçilerin gücü büyütülmelidir.”

Petrokimya İşçileri Birliği’nin işçilere yaptığı çağrının tamamına buradan ulaşabilirsiniz…

Kızıl Bayrak / Gebze