Muğla’da ‘işe geri dönme’ direnişi

Muğla Mils’ta ‘çalışmaktan kaçınma hakkı’nı kullanan Nakliyat-İş sendikası üyesi 11 işçi işten çıkarıldı. İşçilerin işe geri dönme talebiyle başlattığı direniş 1 ayı aşkın süredir devam ediyor.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 19 Haziran 2020
  • 12:35

Muğla Milas’da Kömürcüoğlu/ Çınartaş Maden İşletmesi’nde çalışan Nakliyat-İş Sendikası üyesi 11 işçi, çalışma koşullarının ağırlığı, ücret düşüklüğü, sağlık ve güvenlik şartlarının sağlanmaması nedeniyle 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu'nda yer alan “çalışmaktan kaçınma hakkı”nı kullandıkları için 17 Mayıs’ta işten çıkarıldı.

İşçiler maden işletmesi önünde işten çıkarıldıklarından bu yana işe geri dönme talebiyle direnişteler. Maden işletmesi önünde her gün 09.00-16.00 arası ‘nöbet’ eylemi yapıyorlar.

Mezopotamya Ajansı’nda yer alan habere göre Kömürcüoğlu şirketine ait madende 18 Şubat 2019 tarihinde meydana gelen iş kazasında 3 işçi yaşamını yitirmiş, 1 işçi ise yaralı kurtulmuştu. Şirketin daha önce de işçi ölümleri ve hak gaspıyla anıldığını ifade eden işçiler, mücadelelerinde kararlı.

Günlük 150 TL kesildi

İşten çıkarıldığı için eylemde olan işçilerden biri maden işletmesinde 4 yıldır tır şoförü olarak çalışan Zeki Yıldırım. 

Koronavirüs salgını nedeniyle iki gün çalışmamaları üzerine, patronun sonraki günlerde 2 buçuk saat fazla çalışmaları halinde yevmiyelerinin kesilmeyeceğini söylediğini anlatan Yıldırım, kabul etmeyince ücretlerinden günlük 150 TL kesildiğini belirtti. Fakat günlük ücretlerinin 150 TL’ye gelmediğini dile getiren Yıldırım, kesintiye itiraz ettiklerinde ise işverenin ‘Bizim şartlarımız bu, hesabına gelen çalışsın, gelmeyen şantiyeyi terk etsin’ dediğini paylaştı. 

Yıldırım, “Tek amacımız işe geri dönmek ama işverenlerimiz bizimle görüşmeyi dahi kabul etmiyor. Yine de mücadelemize sonuna kadar devam edeceğiz” dedi.

Tazminatsız işten çıkarıldılar

İşten çıkarılan işçilerden evli ve 3 çocuk babası olan Kadir Özdemir de kendisi ve çocuklarının hakkını aramak için mücadele ettiğini ifade etti. Pandemi süresi boyunca zor koşullar altında çalıştıklarını belirten Özdemir, tazminatsız işten çıkarılmalarını kabul etmeyeceklerini kaydetti.

Patronun kendilerini ahlaksızlıkla, araçlarına zarar vermekle ve çalışmamakla suçladığını dile getiren Özdemir, “Bizi tazminatsız işten çıkardılar ve maaşımızı da alamıyoruz. Şimdi ya haklarımız verecekler ya da yasal yollarla mücadelemizde devam edeceğiz” şeklinde konuştu. 

Diğer şirketlere isim listesi gönderildi

Çalıştıkları şirketin işçi ölümleri ve hak gaspı konusunda sicilinin kabarık olduğunu söyleyen nöbetteki işçilerden Nihat Kaynar ise, madende daha önce 3 işçinin iş kazasında yaşamını yitirdiğini paylaştı. İş güvenliği konusunda yeterli tedbirlerin alınmadığının altını çizen Kaynar, bu durumun hala devam ettiğini belirtti. Kaynar, çalıştıkları şirketin işe alınmamaları için diğer firmalara isim listesi gönderdiğini de ileri sürdü. Kaynar, “Arkadaşlarımız başka yere iş başvurusunda bulundu ve alınmadı. Firma diğer iş yerlerine ‘Bu işçiler grev işinde sorun çıkarıyor ve sendikalılar işe almayın’ demiş. Toplantı talebimiz dahi kabul edilmedi” dedi. 

Kaynar, çalıştıkları dönemde işverenin kendilerine sefer sayısı mecburiyeti getirmesi nedeniyle ilçe sakinlerinin şikayetlerine konu olduğu gibi şehir içinde 80-90 km hızla gitmeye mecbur kılındıklarını da anlattı.